Gazneliler devleti, 963 ile 1186 yılları arasında hüküm sürmüş, Türk-İslam devletidir. İsmini, Afganistan sınırlarında yer alan Gazne şehrinden almışlardır. Gazne devletinin kurucusu ola
Gazne devleti, Alp Tekin tarafından 963 senesinde kuruldu. Afganistan'da kurulan devlet, ilk Türk-İslam devletlerinden birisidir. Gazne devleti kurucusu Alp Tekin ve yıkılma döneminin hemen öncesindeki Sultan Husrev Melik ile toplam 22 hükümdar yer almıştır.
Sebük Tegin ile başlayan süreç ile birlikte Gazneli Devleti Sebük Tegin'in soyundan gelenler tarafından yönetilmiş ve böylece hanedanlık kurulmuştur.
Sünni mezhebe bağlı olan Gazneli Sultanlar aynı zamanda İslam Halifesine (Abbasi Halifesi) bağlı birer emir durumunda idiler.
Gazne Devleti'nin kurucusu Alp Tigin'dir. Samanoğulları Devleti'nin Herat Valisi idi (955). Daha sonra Samanoğulları ile bozuşan Alp Tigin Gazne şehrine giderek bir devlet kurdu. Şehrin adından dolayı bu devlete Gazne Devleti denilmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Hayatı Sultan Mahmud 2 Kasım 971 yılında Buhara'da doğmuştur. Babası Türk asıllı bir Memlük komutanı olan Sebük Tegin, annesi ise Zabulistan bölgesinde asil bir Fars hanedanına mensup bir prensesti. Bu sebeple şairler, Mahmut'a zaman zaman "Mahmud-ı Zâbulî" olarak hitap etmişlerdir.
Öz. Gazneli Mahmud dönemi Sünni İslâm akaidinin tekâmül dönemlerinden biri olmuştur. Sultan Mahmud'un dini siyaseti çerçevesinde Gazneli topraklarında kelamî tartışmalara pek fırsat verilmemiş, Sünni İslâm anlayışı çerçevesinde tevazu ve hoşgörüyü ön planda tutan tasavvufi hareketler itibar kazanmıştır.
Gazneliler Bayrağı
Ayrıca bayrak üzerindeki tavus kuşu gösterişe, heybete ve saltanata yorulmaktadır. Bir kaynağa göre, Gazneliler daha sonrasında Abbasi Halifeliği'nin meşrû mümessili olduklarını gösteren bir başka bayrağa geçmişlerdir. Bu yeni bayrak siyah olma özelliği taşımaktadır.
Sâmânîler (819-999) (Farsça: سامانیان, Sāmāniyān), Orta Asya ve doğu İran'da kurulmuş, adını kurucusu Sâmân Hüdâ'dan alan bir Fars hanedanlıktır. İslâm ordularının İran'ı ele geçirmesinin ve Seferî egemenliğinin yıkılmasının ardından İran'da iktidarı ele geçiren ilk yerli yönetimdir.
Gazne (Farsça: غزني; Darice: غزنی), Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir. Kent, Afganistan'ın en işlek karayollarının kavşağında kurulmuştur. Güneybatıdan Kalat'a, kuzeydoğudan başkent Kabil'e ve doğudan Gardez'e bağlıdır.
Gazneliler Devleti'nin kurulduğu Afganistan bölgesidir. Samani Devleti'nin (819–1005) en parlak döneminde çok sayıda Türk, gruplar halinde Maveraünnehir yoluyla İslam dünyasına getirilmiştir.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar'dır. 840-1212 yıllarında Ortadoğu'da önemli bir hükümdarlık kuran Karahanlılar, o dönem özellikle Çinliler ile önemli bir mücadeleye girmişti.
Karahanlı Devleti ya da kısaca Karahanlılar, 840-1212 yılları arasında Orta Asya ve Maveraünnehir'de hüküm süren bir Türk Hanedanıdır. Orta Asya'da kurulmuş ilk İslam Hanedanıdır. Karahanlı Devleti, tercih edilen görüşe göre, Karluk Türk kabilelerine mensuptur.
Haliyle bu dönemin bir getirisi olarak Türkler arasındaki en yaygın mezhep de Sâmânîlerin de bağlı bulunduğu Hanefilik olmuştur.
Buna karşın ilk İranlı (Farisi) Müslüman devletlerden olan Samanoğulları Sünni'dir ve bu devlet özellikle Karahanlıların Müslüman olmasını (Satuk Buğra Han'ın Müslüman olması) İslamiyet'in Türkler arasında yayılması sağlamıştır.
820-1000 yılları arasında Maveraünnehr ve Horasan bölgesinde egemen olan eski Sâmânî kökenli Samanoğulları döneminde Farsça resmi dil ve saray dili olarak benimsenmiş ve Deri Farsça (Saray Farsçası) olarak itibar görmüştür.
Yezidilik inancına göre Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen yarı melek yarı tanrı olan Melek-i Tavus, insanları yarattıktan sonra kendi yarattığı insanlar önünde eğilmemiş ancak bu Tanrı Azda tarafından farklı yorumlanarak kibirli olduğu sanılmıştı.
Bayrakta Arapça olarak kelime-i tevhid bulunmakta ve metnin altında bir kılıç yer almaktadır.
Tavuskuşu Hindistan'ın ulusal kuşu olarak gösterilir. Yeşil tavuskuşu Myanmar'ın doğusundan Cava'ya kadar olan bölgede yaşar. Yeşil tavuskuşu Dünya Korunma Birliği tarafından nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine alınmıştır.
Uzun yılları devletin gücünü koruyan Gazneliler, Selçuklu devletiyle girdikleri savaşı kaybetmişler, kısa süre sonra Hindistan'da bulunan gurular tarafından yıkılmışlardır.
Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Sistan, Horasan ve Samani Devleti toprakları böylece Gazneli Mahmud'un yönetimine geçmiştir. Mahmud'un Horasan dışında bölgedeki diğer hedefine sıra gelmiştir. Sistan'ın son Seferi emiri Halef'in hakimiyeti altındaki toprakları da almasından sonra Gazneli Mahmud'un Hindistan arasında başka engel kalmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri