İlk kez İzmir'de Girit Türkleri tarafından hazırlanan menemen, adını yapıldığı ilçeden almıştır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu yemeğin ana malzemeleri domates ve yumurtadır. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, demir ve vitamin bakımından oldukça zengindir.
Lif açısından zengin olan kuruyemişler yüksek tokluk değerine sahiptir. Bu nedenle, bunları çocuklara vermek için ideal zaman sabah veya akşam ortasıdır. Bu aynı zamanda öğünler arasındaki açlık krizlerinin de giderilmesinde etkili olur.
Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez mübadele ile İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmıştır ve adını ilçeden almaktadır.
Gün içindeki ara öğünler veya küçük açlıkları bastırmak için de başvurulan bu yiyecekler eklendiği yemeklere de bambaşka bir tat katıyor. Sadece tatlılar ile sınırlamadan sevdiğiniz her kuruyemiş ve kuru meyveyi başta çorba olmak üzere dilediğiniz tuzlu tariflere ekleyebilirsiniz.
Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda uzmanlar, tahıllı ürünler yumurta ve kuruyemiş tüketilmesini öneriyorlar.
İlgili 25 soru bulundu
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Antep fıstığı: Kuruyemişler içerisinde antioksidan içeriği en yüksek olanı. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirici etkisi bulunur. Ceviz: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı omega 3 yağ asidini barındıran tek kabuklu kuruyemiştir.
Omega-3 ve demir açısından zengin olan cevizi, akşam saatlerinde tüketmeye özen gösterin. Sabah veya gün içerisinde süt grubu ile tüketilirse etkisini azaltabilir.
Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, demir ve vitamin bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan asitler sayesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinir. Günümüzde sık sık yaşanan uyku, obezite ve hafıza sorunlarını en aza indirir.
MENEMEN SOĞANLI MI OLUR SOĞANSIZ MI? Eğer sofrada menemen varsa soğanlı mı soğansız mı tartışmasına girmek kaçınılmazdır. Maalesef bu tartışmanın net bir cevabı yok. Ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, menemenin soğanlı yapıldığını ifade ederken ünlü gurme Vedat Milor, bu konunun bir tercih meselesi olduğunu belirtmişti.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak. Badem: Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar.
Tokluk hissi vererek gün içinde tüketilen kuruyemişler zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi vererek zayıflamaya yararı olan bazı kuruyemişler şu şekildedir; sarı leblebi, ceviz, kuru üzüm, çiğ badem, fındık, Antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Akşam Hangi Meyveler Yenmeli
Muz, kayısı, hurma gibi yüksek miktarda magnezyum içeriğine sahip olan meyvelerin tüketimi kişinin daha rahat uyumasına ve kaliteli bir uyku geçirmesine yardımcı olmaktadır.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
Ceviz, besin değerleri açısından lifler, vitaminler ve mineraller ile sağlıklı yağlar içerdiği için son yıllarda süper besin olarak tanımlanıyor. Ceviz, tadı ile de en çok tercih edilen yağlı tohumlar grubuna giriyor. Kuruyemiş sınıfında değerlendirilen cevizin vücut üzerinde çok sayıda olumlu etkisi bulunuyor.
Kahve keyfinize keyif katacak kuruyemiş tabağı için tercih edeceğiniz kuruyemişler; Beyaz leblebi, sarı leblebi, kavrulmuş fındık içi, kavrulmuş tuzsuz yer fıstığı. Türk kahvesi lezzetinin daha iyi olması için kuruyemişler ikram olarak çok karışık çeşit olarak değil de tek bir çeşit olarak tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri