Menengiç kahvesi, Türkiye'de İç Anadolu'nun, Akdeniz'in ve Güneydoğu Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yetişen bir bitkinin meyvelerinden elde edilerek hazırlanır. Daha çok Elazığ ve çevresinde tüketilen bu kahve çeşidi giderek popülerleşmiştir. Dolayısıyla ülkenin hemen hemen her yerinde tüketilmeye başlanmıştır.
Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen menengiç ağacının meyvelerinden üretilen menengiç kahvesi oldukça önemli bir kahve çeşididir. Menengiç kahvesi, menengiç ağacı meyvesinin olgunlaştıktan sonra kavrulup toz haline getirilmesiyle elde ediliyor.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Kürt kahvesi diğer adıyla menengiç kahvesi, aslında Güneydoğu Anadolu'da çok eski zamanlardan bu yana yapılan bir kahve çeşidi. Zamanında Kürt kahve ismiyle ün yapmış olsa da, aslında bugün menengiç kahvesi olarak bilinen, yabani bir fıstık çeşidi olan menengiçten yapılan bir kahve türü.
İlgili 19 soru bulundu
Antep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Menengiç Kahvesi / Antep Melengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi 16.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
MENENGİÇ KAHVESİ HANGİ YÖREYE AİT
Bir ağaç türü olan menengiç bitkisi İran'a özgü bir bitki türüdür. Ayrıca ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde tüketimi yapılan menengiç kahvesi daha çok Şanlıurfa'nın kendine özgü bir kahvesi olarak anılmaktadır.
Türkiye'deki sıcak bölgelerde özellikle Ege,Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde yetişir.
Menengiç ağacı Türkiye genelinde çoğunlukla Adana ve Antalya illerinde yetişmektedir. Akdeniz ikliminde yetişen menengiç ağacı antep fıstığı ağacına yakınlığı ile bilinmektedir.
Doymamış yağ asidi içeriği yüksek olan menengiç kahvesi düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını korur. Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan kahve, kalp krizi ve felç gibi ani gelişen rahatsızlık risklerine karşı vücudun korunmasına yardımcı olur.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Keyfe Sütlü Menengiç Kahvesi 150 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir.
Menengiç çeşitleri nelerdir? Tahmis Kahvesi ile özdeşleşen menengiç kahvesi'nin iki çeşiti bulunmaktadır. Sıvı ve Toz menengiç kahvesi olarak ikiye ayrılır. Menengiç Kahvesi başka yörelerde farkı adlarla anılır bunlar, çedene kahvesi, bıttım kahvesi, çitlembik kahvesi, melengiç kahvesi olarak anılır.
Ülkemizde en çok yetiştirilen şehirlerin başında Antalya, Denizli, Adana, Mersin ve Kütahya'dır. Cezayir, Fas ve Tunus gibi Afrika ülkelerinde de yetiştirilen menengiç, sonbahar mevsiminde toplanır.
%12 indirimle Tarihi Adıyaman Kahvecisi 250 gr Sütlü Menengiç Kahvesi 33 TL'ye, %14 indirimle Shazel 200 gr Menengiç Kahvesi 29 TL'ye, %16 indirimle Tahmis Süt Tozlu Menengiç Kahvesi 100 gr 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Menengiç, yaygın olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişen yabani bitki türleri arasında yer alır. Oldukça şifalı bir bitki olması sebebiyle alternatif tıptan, kahve ve sabun yapımına kadar pek çok alanda kullanılır. Halk arasında çitlembik, bıttım, melengiç ve yaban fıstığı olarak da bilinir.
MENENGİÇ NASIL TÜKETİLİR? Menengiç bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Menengiç kahvesi aslında kahve çekirdeklerinden değil, Latince ismi pistacia terebinthus olan ve ülkemizde menengiç olarak anılan bir ağacın meyvelerinden elde edilen bir kahve.
Menengiç kahvesi Gaziantep kahveleri arasında en bilineni. Menengiç ağacından elde edilen yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulduktan sonra öğütülerek, keçi veya inek sütüne şeker katarak pişirildiği yumuşak içimli şekilde hazırlanan lezzetli bir kahve.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri