Fincan başına iki tatlı kaşığı menengiç kahvesi, bir fincan süt ve isteğe göre şeker ilave edilir.
Kurumaya bırakılır ve toz hale getirilir. Bu kahve ya süt ya da su ile yapılmaktadır, ama menengiç güçlü bir tattır ve süt ile yumuşatılabilir. İsteğe bağlı şeker de eklenir. Menengiç kahvesi yapımı Türk kahvesi yapımından farksızdır.
Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çitlembik, kezwan, çedene, çitemik, çıtlık gibi.) Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
İlk olarak cezvenin içerisine 2 buçuk kaşık menengiç kahvesi koyun. Kahvenin üzerine süt ekleyin ve malzemeleri karıştırın. Süt ve kahve birbiriyle özdeşleştiğinde ocağın üzerine alarak orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin. Kahve taşmaya başladığında ocağın altını kapatın ve fincanlara bölüştürün.
İlgili 40 soru bulundu
Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Menengiç kahvesinin sağlığa faydaları
Menengiç kahvesi sindirim sistemine iyi gelir, mide ağrılarının önüne geçer. Kesilmeyen öksürüğü keser, göğsü yumuşatır, balgam söktürür. Antiseptik özelliği vardır. Menengiç kahvesi yaraları tedavi eder.
Tıpkı Türk kahvesi gibi suyla yapılabildiği gibi sütle de hazırlanan bu kahvenin özellikle sütle pişirilmiş olanı makbul sayılıyor. yumuşak içimi, farklı aroması, damakta bıraktığı lezzet ve en önemlisi de faydaları nedeniyle birçok insanın favori içecekleri arasında kendine yer buluyor.
- Menengicin içindeki E vitamini gün boyu tok hissetmenizi sağlayarak fazla yeme isteğinizin önüne geçerken B vitamini de sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. - Yağ yakımını kolaylaştırarak zayıflama imkanı sağlar. - Sabah içildiği zaman güne enerjik başlamaya yardımcı olur.
Kaynayan kahve 1-2 dakika ocakta kaynatılarak, fincana alınır. Menengiç kahvesinin özelliği sürekli üzerinde kaymak birikmesidir. Bu kaymağı istemeyen olursa, kahvenin yanında bir tatlı kaşığı ve bir küçük tabak verilebilir veya süzgeçle fincana doldurulur.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Antiseptik etkisi vardır. Öksürüğü yatıştırır. Balgam vb boğaz'da oluşan anormal yapılara karşı iyi gelir. Kafein içermez, Kafein'e bağlı rahatsızlıklar için önleyicidir.
Menegiç kahvesinin en büyük özelliği tok tutmasıdır. Kahvede bulunan E vitamini kişinin çabuk doymasını ve kendisini uzun süre tok hissetmesini sağlamaktadır. Böylelikle sürekli yemek yeme isteğinizi en aza indirir. Eğer diyet yapıyorsanız bu kahveyi tercih etmeniz doğru bir tercihtir.
Öksürüğü kesmesi, balgam söktürücü olması, astım, bronşite iyi gelmesi en önemli faydalarındandır. Ayrıca bağırsak gazlarını engelliyor. Bu da emziren annelere fayda sağlıyor ve çocuklarda gaz olmasını engelliyor. Bundan dolayı menengiç kahvesini önerebiliriz.
Menengiç Kahvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Günde 2-3 fincandan fazla tüketilen kahve, uzun süreler tüketildiğinde baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, halsizlik, anksiyete, kabızlık, bağırsak problemleri, bilinç bulanıklığı ve uyku problemleri gibi yan etkilere sebep olabilir.
Menengiç Kahvesi Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle KAFFKA Menengiç Kahvesi 600 gr 89 TL'ye, %10 indirimle Kırkyıl Sütlü Menengiç Kahvesi 200 G 47 TL'ye, %13 indirimle KIRKYIL Sıvı Menengiç Kahvesi Cam Kavanoz 350 g 60 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.
Cezveye önce süt konulur. Sonra sırasıyla Menengiç kahvesi ve şeker ilave edilir. Şekersiz içildiğinde çok daha faydalı olan bu kahveyi evde kavurmak da mümkündür.
Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Menengiç kahvesi, menengiç ağacı meyvesinin olgunlaştıktan sonra kavrulup toz haline getirilmesiyle elde edildiğinden diğer kahvelerden farklı olarak tadı daha odunsu ve baharatlıdır.
Peki, bu kadar çok seçenek arasında en iyi menengiç kahvesi markası hangisidir sorusu çok sık sorulmaya başlandı. Bu kadar çok çeşit içinde göze çarpan ve lezzetiyle açık ara önde olan Adıyaman Kervansaray Kahvesi sektördeki yarışta ipi ilk göğüslemektedir.
Kürt Kahvesi 250 GRAM
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Keyfe Sütlü Menengiç Kahvesi 150 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri