Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
Menfi Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelime Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında karşılık olarak 'olumsuz, negatif' şeklinde yer almaktadır. Özellikle bir kişinin üzerinde oluşan etki olarak da dile getirmek mümkün.
Menfi (olumsuz) zarar ise, sözleşmenin hiç kurulmamış yani geçersiz olması şeklinde tanımlanmıştır.
Ortaya konanda kusur ararsanız, kusur bulursanız o zaman menfi adamsınız, yıkıcı adamsınız.
“Müsbet ve menfi” hareket nedir? Müsbet; ispat edilen, ortaya konulan, olumlu/pozitif, istifadeye sunulan, vücudî/var olan. Menfi; ispat ve istifade edilemeyen, olumsuz/negatif, delilsiz, nefyedilmiş. Menfi hareket; yıkıcı, karıştırıcı, anarşik ve huzur bozuculuktur.
İlgili 36 soru bulundu
Menfi zarar alacaklının uğramış olduğu fiili zarar ile yoksun kaldığı karı içine alan bir zarardır. Fiili zarar sözleşmenin kurulması için yapılan giderler; noter masrafı, harç parası, pul, seyahat ücreti ve sair harcamalardır. Yine ifa beklentisiyle yapılan harcamalar da bu kaleme dahildir.
Müspet zarar, borçlunun sözleşmeden doğan borcunu hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi nedeniyle alacaklının uğramış olduğu zarardır.
müsbet teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
emrine uygun, tahribkâr ve tecavüzkâr olmayan, yapıcı ve tâmir edici tarzda olan, mizan, adâlet ve insafa uyan hareket. (Bir şeyin vücudu, bütün eczasının vücuduna vâbestedir.
MÜSPET KELİMESİNİN ANLAMI
Olumlu anlamına gelir. Bu kelime genellikle müsbet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müspet şeklinde olmalıdır.
1) Menfi Tespit Davası Nedir? Menfi tespit davası 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu davada davacı (borçlu) taraf, bir hukuki ilişkinin veya bir alacağın mevcut olmadığını iddia ederek mahkemeden bu durumun tespitini istemektedir.
Aksi ile kanıt: Bir hükmün tersinden hareketle sonuç çıkarılmasına aksi ile kanıt denir.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
İşte bir kanun hükmü hukuki bir meseleye zıt anlamıyla bir çözüm getiriyorsa artık kanunda bir boşluk olduğundan söz edilemez. Bu hâldeki kanundaki susma, kanun koyucunun olumsuz bir çözüm istediği anlamına gelir ve söz konusu susma, bilinçli (kasıtlı) susma olarak adlandırılır [3].
Borçlu olarak icra takibinde gösterilen kişinin icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için açılması gereken ve durumun tespit bakımından icra takibi yönüyle olumsuz sonuç doğuran bir dava türüdür.
menfi - Nişanyan Sözlük. Arapça nfw kökünden gelen manfī منفي “1. dışlanan, sürgün edilen, 2. gramerde olumsuz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça nafā نفا “dışladı, sürgün etti” fiilinin mafˁil vezninde edilgen fiil sıfatıdır.
Menfi hala Türkçede değerlendirilen kelimelerden biridir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Müspet edimlerde borçlunun yükümlü olduğu davranış bir şeyi verme veya yapma şeklindedir. Müspet edimler de ayrıca borçlunun bedeni ya da fikri gücü ile yerine getirilecekse şahsi borç, malvarlığından yerine getirilecekse maddi borç olarak ayrılır. Menfi edimde ise borçlu bir davranışı yapmama borcu altına girer.
TDK Sözlüğünde münferidin anlamı; 'Tek, ayrı, kendi başına olan' olarak yer almaktadır.
İntiba, TDK'da yer alan bilgilere göre "eskimiş, ruh bilimi" anlamına gelmektedir. Arapça kökenli olan bu kelime, kendi dilinde "damgalanma" anlamına da gelmektedir. Kelime anlamı bakımından cümle içerisinde kullanıldığında, karşıdaki olay veya kişinin, alıcı kişide bıraktığı ifade olarak nitelendirilmektedir.
Derler ki; olumlu veya olumsuz olaylar ve gelişmeler karşısında insanın aklına ilk gelen İnsani ve Rahmani Çağrıdır; iyiliği emreder, kötülükten sakınmayı öğütler, güzelliği, merhameti fısıldar, müspet düşünmeyi, aynı yönde karar almayı ve davranmayı öğütler.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Müspet zarar, alacaklının borçlunun borcunu gereği gibi ifa etmesi durumunda malvarlığının ulaşacağı durum ile ifanın gereği gibi yerine getirilmemesi sonucu mevcut durumu arasındaki farkı ifade eder. Bu zararın istenebilmesi için sözleşmenin taraflarca feshedilmemiş ve ayakta olması gerekir.
Müspet Zarar (Olumlu)
Borcun ifasından alacaklının sağlayacak olduğu menfaat, ifa menfaatidir. Bu menfaatin, ifa etmeme yüzünden elde edilememiş olmasından doğan zarar ise, olumlu zarar olarak ifade edilir. Bu sebeple, ifa menfaati ve ifa etmeme nedeniyle uğranılan zarar anlamına gelmektedir.
Genel olarak pozitif bilimler müspet bilimler olarak adlandırılıyor. Deneye dayanan, belli bir araştırma ve inceleme tabi tutulan bilimlere hitap ediyor. Laboratuvar ortamında ele alınan matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi bilimler müspet bilimlerin bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri