Jhering'in tanımına bakıldığında; müspet zarar, sözleşmenin geçerli olmasını, olumlu bir şeyin varlığı şeklinde ifade etmektedir. Menfi (olumsuz) zarar ise, sözleşmenin hiç kurulmamış yani geçersiz olması şeklinde tanımlanmıştır.
Menfi zarar, alacaklının sözleşmenin hüküm ifade etmemesiyle uğradığı zarardır. Alacaklı sözleşmenin geçerliliğine duyduğu güvenle uğradığı zararı talep edebilir. Menfi zararın istenebilmesi için sözleşmeden dönülmesi ve taraflar arasında hüküm ifade eden bir sözleşmenin olmaması gerekir.
Müspet zararın şartları geçerli bir borç ilişkisinin bulunması, borca aykırı davranış olması, zarar doğmuş olması, borca aykırı davranış bakımından bir hukuka uygunluk sebebinin bulunmaması, borçlunun kusur karinesini çürütmemiş olmasıdır.
Menfi zarar alacaklının uğramış olduğu fiili zarar ile yoksun kaldığı karı içine alan bir zarardır. Fiili zarar sözleşmenin kurulması için yapılan giderler; noter masrafı, harç parası, pul, seyahat ücreti ve sair harcamalardır. Yine ifa beklentisiyle yapılan harcamalar da bu kaleme dahildir.
Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.
İlgili 30 soru bulundu
müsbet teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
emrine uygun, tahribkâr ve tecavüzkâr olmayan, yapıcı ve tâmir edici tarzda olan, mizan, adâlet ve insafa uyan hareket. (Bir şeyin vücudu, bütün eczasının vücuduna vâbestedir.
Müspet tespit davası, hak veya hukuki ilişkinin varlığının iddia edilmesi ancak karşı tarafın inkar etmesi halinde açılan dava türüdür. Menfi tespit davası ise hak veya hukuki ilişkinin olmadığı, ancak karşı tarafın olduğunu iddia etmesi üzerine açılan davadır.
iv.
Temerrüt dolayısıyla müspet zararın tazminine, hukuki nitelikleri aynı olduğu için kusurlu imkânsızlıktan doğan müspet zararın tazminine ilişkin TBK m. 112 vd. hükümler uygulanacaktır. TBK m. 125/II'de her ne kadar kusurdan söz edilmemiş olsa da, tazminat borcunun doğması için borçlunun kusurlu olması şarttır.
Müspet Zarar (Olumlu)
Borcun ifasından alacaklının sağlayacak olduğu menfaat, ifa menfaatidir. Bu menfaatin, ifa etmeme yüzünden elde edilememiş olmasından doğan zarar ise, olumlu zarar olarak ifade edilir. Bu sebeple, ifa menfaati ve ifa etmeme nedeniyle uğranılan zarar anlamına gelmektedir.
Öte yandan menfi (Olumsuz) zarar, sözleşmenin kurulamamasından veya geçersiz olmasından kaynaklanan zarar olmaktadır.
Doktrinde temerrüt, borcun vadesinin gelmiş olması, ifa imkânsızlığı olmaması, ifası istenecek bir borcun ihtara ve ek süre verilmiş olmasına rağmen zamanında ödenmemesi durumunda ortaya çıkan hukuki bir durum diye tanımlanır.
Dokt- rindeki18 ve uygulamadaki19 yerleşik görüş gereğince munzam zarar müspet zarar olarak nitelendirilir. Gerçekten de, borçludan tazmini istenebilecek mun- zam zarar, para borcunun zamanında ifa edilmemesinden kaynaklanan ve te- merrüt faizi ile karşılanamayan eksilme şeklinde ortaya çıkar.
olumsuz olma niteliği veya durumu, menfilik.
Borçlunun alacağını zamanında tahsil edememesinden doğan zararı anılan faiz oranından daha fazla ise Borçlar Kanununun 105.maddesine göre borçlu bu aradaki farktan da sorumlu tutulabilmektedir. Buna, faizi aşan (munzam) zarar denmektedir.
30 Yıldır Çözüm Üretiyoruz. Davalı tarafından varlığı iddia edilen bir hukuki ilişkinin mevcut olmadığının tespiti için açılan davaya menfi (olumsuz) tespit davası denir. [1] İcra ve İflas Kanunu m. 72 uyarınca borçlu/davacı icra takibinden önce veya sonra menfi tespit davasını açabilir.
Menfi zarar denilen bu tazminat kalemlerine davacı yüklenicinin bu sözleşme dolayısıyla iyiniyetle yapmış olduğu giderler ile yine bu sözleşme yapılmış olması nedeniyle kaçırmış olduğu fırsatlar, yani başka bir sözleşme yapma olanağını kaçırmış olmasından dolayı uğradığı zararlar girer.
Burada kardan yoksun kalan kusurlu fesih yüzünden mal varlığında ileride meydana gelecek çoğalmadan mahrum kalır. Kâr kaybı zararının müspet zarar kapsamında bulunduğu şüphesizdir.
Geciktirici koşul, hukuki işlemin istenilen hukuki sonuçları doğurabilmesinin gelecekteki şüpheli bir olayın gerçekleşmesine bağlanmış olduğu koşuldur.
Mahrum kalınan kar, hayatın olağan akışı çerçevesinde, genel hayat tecrübelerine göre malvarlığında meydana gelebilecek artışların zarar verici eylem nedeniyle kısmen veya tamamen önlenmesi sonucu meydana gelen zararı ifade eder.
Sözleşmenin feshedilmesi halinde müsbet zarar istenemeyeceği kural olup, aksinin taraflarca kararlaştırılması ve kar mahrumiyetinin talep edilebilmesi mümkündür. Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sözleşme serbestisi ilkesini kabul ettiğinden, taraflar cezai şart miktarını serbestçe kararlaştırabilirler.
Kanunda borçlu temerrüdünün bir diğer şartı, alacaklının ihtarı olarak belirtilmiştir. Buna göre alacaklının, alacağını talep edebileceği andan itibaren herhangi bir şekil şartına bağlı olmadan “borcun ifasını isteyen beyanı” ihtar niteliğinde olacaktır.
Müspet, kelime anlamı olarak pozitif olumlu anlamına geliyor. Genel olarak pozitif bilimler müspet bilimler olarak adlandırılıyor. Deneye dayanan, belli bir araştırma ve inceleme tabi tutulan bilimlere hitap ediyor.
Olumsuz Zarar: Bir sözleşmenin hükümsüz olması veya kurulamaması durumunda uğranılan zarardır. Örnek verelim. A, B'den 12 Eylül tarihinde 50.000 TL'lik mal satın almış. Ancak A, 12 Ekim tarihinde malı teslim alınacağını ve o zaman bedelini ödeyeceğini söylemiş.
3 – Davacının gecikme tazminatı niteliğinde olan kira kaybına ilişkin talebi menfi zarar kapsamında olmayıp müspet zarar niteliğindedir. Sözleşme davacı ile davalılardan Saadettin arasında yapılmış olup fesih konusunda iradelerin birleştiği anlaşılmaktadır. Fesih halinde müspet zararlar istenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri