Özellikle ıslak yollarda yüksek hızda seyahat ederken, lastik ile yol arasında biriken su birikintileri nedeniyle lastik yol tutuşunu kaybedebilir ve araç direksiyon kontrolünü kaybedebilir. Bu durum, suda kızaklama olarak bilinir.
Ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırarak hızınızı aşamalı olarak düşürün. Ani bir frenleme veya direksiyon hareketi yapmayın. Aksi takdirde aracınızın kontrolü tamamen yitirerek savrulmasına engel olamazsınız. Soğukkanlı olun ve aracınızın direksiyonunu düz tutun.
Frene basmaya devam ettikçe ön tekerle üzerindeki yük gitgide artar ve tekerler kilitlenir. Böylece kızaklama denen olay başlar. Kızaklama, yol üzerinde biriken su öbekleri araç lastiği ve yol arasındaki bağlantıyı keser. Yani arabanızın yol ile bağlantısı tamamen kopar.
Durum 2: Orta kısımda lastik aşınması
Orta kısımdaki aşırı lastik aşınması lastiğin fazla şişirildiğini gösterebilir. Lastik aşırı şişirilmişse, yükün çoğunu taşıyan ve bu nedenle kenarlardan daha hızlı aşınan lastik sırtının orta kısmıdır.
Düşük lastik basınçları, frenleme mesafesini doğrudan etkiler. Sürüş esnasında direksiyon tepkilerinin gecikmesine ve yol tutuşunun bozulmasına neden olabilir. Ayrıca lastiklerdeki basıncın düşük olması iki teker arasındaki dengeyi bozarak lastiğin farklı noktalardan aşınmasına yol açabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha fazla şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının ortası daha fazla aşınırken kenarları çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, sürüş sırasında ani frenleme yapmanız olabilir. Bazen aracınızı durdururken frene olması gereken çok daha fazla itiş gücü uygulayarak fren pedalının sertleşmesine neden olabilirsiniz. Fren pedalınıza uyguladığınız sert itiş gücü, fren sisteminizin kilitlenmesine yol açar.
Fren titreşimi, belirli hızlarda ve basınçlarda fren uygulandığında direksiyondan ve süspansiyondan hissedilen titreşimdir. Çok az fark edilebilir bir titreşimden yoğun bir titreşime kadar değişiklik gösterebilir, fren pedalı veya direksiyonda hissedilebilir.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
İlk olarak, eğer aracınızla yaptığınız frenlemeler esnasında titreme ve savrulma hissediyorsanız muhtemelen diskleriniz deforme olmuş demektir. Bu vibrasyon, yüksek süratlerde seyrederken yaptığını sert dozajlı frenlemeler sırasında direksiyonda hissedilir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
Yolda birikmiş su genellikle lastiğin oluklarından akarak lastik sırtının dışına doğru kayar. Ancak, eğer yol ıslaksa, su lastikle daha fazla temas eder ve lastikten akmaz. Sonuç olarak da su birikintisi çok fazlaysa, sıvı lastik ve yol arasında bir kızak rolünü görür.
Bu durumdaki bir araç lastiği zamanla çıkıntısız, düz ve özelliğini kaybetmiş bir hal alır. Bu çıkıntılar aracın yol tutuşu için oldukça önemlidir. Araç lastiği üreticisi markaların büyük bir bölümü, araç lastiği ömrünün 100.000 km ya da 5 yıl olduğunu ifade eder.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
– Fren ayarları düzgün yapılmazsa ne olur? –Fren yapılınca araç sağa – sola savrulur veya kayar. – Westinghouse fren sistemi olan araçta ne yapılmaz? –Kontak kapatılırsa fren asla tutmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri