Menopozda Cinsel Hayattaki Değişimler (Özet Olarak) Cinsel cevabın azalması, Vajinal ıslanmanın azalması, (vaginal kuruluk) Orgazma ulaşmada zorluk (anorgazmi) Genital duyarlığın azalması şeklinde özetlenebilir.
Kadınlar ise menopoz döneminde yaşlanmaya bağlı olarak çekiciliklerinin azaldığını düşünerek uyarılma sorunları nedeniyle cinsel isteksizlik yaşamakta ancak basit kayganlaştırıcılar kullanarak penis vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiyi sürdürebilmektedirler.
Menopoza bağlı vajinal kuruluk ve vajinal daralmadan ileri gelen cinsel ilişkide ağrı duyuyorsanız doktorunuzun önereceği östrojen içerikli kremler ve vajinal dilalatörle sorununuzu çözümlemeye yardımcı olacaktır. Altta yatan tıbbi bir neden bulunamayan ağrılı cinsel ilişkide psikoterapi yardımcı olabilir.
Diğer yandan 20-30 yaşlarındaki insanların çok azı 70-80 yaşlarında olan kadınlar ile erkeklerin cinsel beraberlik yaşayabileceğini düşünür. Oysa 60-70 veya 80-90 yaşlarındaki insanların genel olarak sağlıkları yerinde ise cinsel etkinlikler içine de girebilirler.
4) Menopozda ile cinsel organda meydana gelen değişimler
Vajina giriş kısmı daralır. Vajinanın esnekliği ve giriş kısmının esnekliği zamanla azalır. Vajina içindeki tabaka incelir. Vajinanın kayganlığı azalır.
İlgili 27 soru bulundu
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Kadın için hassas bir dönem olan menopozda, memelerde doku ve yağ kaybı olur, meme dokusunun yoğunluğu azalır, küçülmeye başlayabilir ve yumrular hissedilebilir. Bunların çoğu kanser değildir ve iyi huylu değişiklikler olarak tanımlanır.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi.
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Vaginal kuruluk ve çatlama gibi şikayetleri gidermek için lokal (krem, fitiller) veya sistemik (oral) ilaç tedavileri uygulanabilir. Libido (cinsel enerji) güçlendirici bir takım ilaçlar uygulanabilir. Bu ilaçlar genital bölge kanlanmasını arttırarak cinsel isteği arttırabilirler.
Vajinal kuruluğun tedavisinde bitkisel yağ olarak Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Ayrıca kayganlaştırıcı jeller de kullanılabilir. Burada önemli olan vajinanın pH'ına uygun jeller (tercihen su bazlı olanlar) tercih edilmesidir.
Menopoz döneminde kadınlarda ruhsal olarak en sık görülen ve yaşanan belirtiler; özgüven kaybı ve hayattan zevk alamama, alınganlık, nedensiz ağlamalar, kendini beğenmeme, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, üzüntü veren hatıraları yeniden hatırlama ve yaşantılama, uyku döngüsündeki değişikliklerdir.
Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.
Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz. Ancak bu durum dışında kadınlarda adet kanaması tam kesilmeden her zaman gebelik riski vardır.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Özet olarak söylemek gerekirse kadının menopoza girdiğinde cinsel yaşamının bittiği doğru değildir. Hem erkek hem de kadında libido her ne kadar yaşa bağlı olarak azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinselliklerini yaşamaya devam edebilirler.
Gerçek: Cinsellikte bir yaş sınırı yoktur ama 50 yaş ve üstü kişiler için, cinsel tatmin genç çiflerde olduğundan daha çok ilişkinin toplam kalitesine bağlıdır.
Kadınlar bir gecede kaç defa ilişkiye girebilir? Erkekler bir gecede 2-3 defa cinsel ilişkiye girebilir. Ancak bu oran kadınlarda sınırsızdır. Çünkü kadın uzun süre cinsel ilişkiye girebilir.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor.
40 yaş civarına kadar hemen hemen her erkek bir sertleşme sorunu yaşayabilir ve birçokları gereksiz korkuya kapılır. Bu gereksiz korkular daha fazla sertleşme sorunlarına neden olur, sağlıklı, fiziksel ve cinsel açıdan aktif erkekler sertleşmelerini tıbbi müdahale olmadan tüm yaşlılık döneminde sürdürebilir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Perimenopoz, adet döngüsündeki değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Bu dönem genellikle 2-8 yıl arasında sürer ve menopoza kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri