Menopozda sıklıkla rahim ağzı (serviks) iyice küçülür ve tıkanabilir. Bu da rahmin içinde sıvı birikmesine yol açıp ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kadınlık organlarına ait enfeksiyonlar da ağrıya yol açabilir.
Menopoz, kadının hayatındaki değişim zamanlarından biridir. Bu dönemdeki hormonal seviyelerdeki değişiklikler alt karın (göbek deliği altı) ve pelvis (leğen) çevresinde pelvik ağrıya ve kramplara neden olabilmektedir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasında kaynaklı olarak kaslarda birikmiş olan laktik asit vücuttan kolayca atılmayabilir. Buna bağlı olarak da kasıkta ya da belde ağrılar oluşur.
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
İlgili 24 soru bulundu
Menopoz geçişi (perimenopoz), ortalama olarak son adet döneminden dört yıl önce başlar. Bu dönem, düzensiz adet döngüleri, yoğun hormonal dalgalanmalar, genellikle sıcak basmaları, ruh hali değişiklikleri, uyku bozuklukları ve cinsel işlevdeki değişiklikler ile kendini gösterir.
Ergenlikle birlikte aktif konuma geçen ve aylık adet döngüsü esnasında gelişimini tamamlayarak olası bir sperm tarafından döllenmek üzere rahme geçiş yapan yumurta hücreleri; yumurtalıkta sayı ve gelişim açısından yetersiz kaldığında menopoz dönemi başlar.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
Menopoza giren kadınların vajinal akıntıları genellikle azalır ve incelir. Ancak hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar daha kalın, renkli veya rahatsız edici bir akıntı yaşayabilirler.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Östrojen eklemlerdeki bağ dokusunu güçlendirir. Bu hormonal koruma kıkırdak ve eklemlerde iltihap riskini de azaltır. Bu nedenle menopoz süresince azalan östrojen seviyesine bağlı olarak iltihap artabilir, ağrılar yoğunlaşabilir. Ağrılar sıklıkla boyun, omuz, çene, dirsek ve bileklerde hissedilebilir.
Menopoz döneminde kadınlarda ruhsal olarak en sık görülen ve yaşanan belirtiler; özgüven kaybı ve hayattan zevk alamama, alınganlık, nedensiz ağlamalar, kendini beğenmeme, dikkat ve konsantrasyon güçlükleri, üzüntü veren hatıraları yeniden hatırlama ve yaşantılama, uyku döngüsündeki değişikliklerdir.
Premenopoz, menopoz ve postmenopoz olarak üç farklı döneme ayrılan menopoz, sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, libido azalması, cilt kuruluğu gibi belirtilere yol açar.
Bazen bu bulguya mide bulantısı, baş dönmesi ve kendini iyi hissetmeme eşlik edebilir. Menopozda bu bulgu tüm vücudda görülebileceği gibi, en çok baş ve boyun kısmı etkilenir. Günün her saatinde birkaç saniye veya birkaç dakika olabilir.
Bu menopoza geçiş dönemi perimenopoz olarak adlandırılmaktadır. 6 yıl ya da daha fazla sürebilir, son menstruel periyodu izleyen 1 sene sonrasında sona erer.
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi östrojen tedavisidir. Herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor.
Bir kadının menopoz dönemine tam olarak girmesi için 1 yıl kadar geçmesi gerekiyor. Menopoz döneminin başlangıcı ilk 5-6 aylık dönem olur. Bu dönemde menopoz süreci tam olarak tamamlanmaz ve kadınların gebelik riski vardır. Ancak bu dönemde görülen gebelik riski çok azdır.
Ateş basması, menopozda en şikayet edilen belirtilerden biridir. Yüzde, boyunda, kollarda, ellerde ve bazen de vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülür. Genellikle 3-5 dakika sürer ve geçer. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabilir.
Menopoz süphesi söz konusu ise, adetin 3. günü yapilan kan tahlilleri ile çesitli hormon düzeyleri ölçülmektedir. Bu tahliller için açlik veya tokluk gerekmemektedir. Eger hasta uzun süredir adet görmüyorsa tahliller herhangi bir gün yapilabilir.
Menopoz döneminde bu duruma bir de düşen östrojen seviyesi ekleniyor. Bu süreç boyunca hızla düşen östrojen miktarı kemik erimesi riskini artırıyor. Bu süreçte yaşanan yapısal değişiklikler kemik ve eklemlerde ağrılara sebep oluyor.
Eğer menopoz semptomlarından bazılarını taşıyor ve menopozdan şüpheleniyorsanız evde menopoz testine başvurabilirsiniz. Ayrıca bu testlerin yapılması için en uygun dönem adetin 2 veya 3.günü olarak bilinir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak ta bilinen hekimler;rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar, uterus, vajina ve kadın üreme sisteminde uzmanlaşmıştır. Adet problemleri, doğum kontrolü, cinsellik, menopoz ve kısırlık sorunları teşhis ve tedavisini jinekologlar yapar.
Eğer ilaçlar aksatılır ya da önerilen zamanlar dışında kullanılır ise beklenen sonuç alınmayabilir. Menopoz dönemine giren bireyler bunu anladığı ilk andan itibaren bir doktora başvurmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri