Menopoz diyet yapmak için bir engel ya da menopoz döneminde kilo vermek imkansız, değildir. Kilo almaya neden olan başka herhangi bir durumun olmadığından emin olduktan sonra kişiye özel bir beslenme planına ek olarak yeterli fiziksel aktivite ile menopozda da kolayca zayıflamak mümkün.
Menopoz döneminde hızla kilo almamak için yüksek enerjili, işlenmiş besinler ve basit karbonhidratlardan (çikolata, kurabiye, şekerli çay, reçel vb.) kaçının. Kompleks karbonhidrat kaynakları olan çavdar ekmeği, tahıllı gevrekler, yulaf, meyve, nohut, mercimek tercih ederek porsiyon kontrolü dahilinde tüketin.
Yetersiz uyku, artan insülin direnci gibi çeşitli faktörler de menopoz öncesi dönemde kilo alımlarıyla ilişkilidir. Bu gibi faktörler kilo alımına neden olduğu gibi kilo vermeyi de zorlaştırmaktadır. Menopozda kilo vermek mümkündür.
Menopoz dönemi
Bazal metabolik hızın azalmasına sebep olan östrojen miktarındaki azalmanın yaşandığı bu dönemde yağlanma artar ve besin gereksinimleri de farklılaşır. Kilo verememe durumu menopoz döneminde sıklıkla görülen bir şikayettir.
Menopoz sırasında, göbek yağını kaybetmede egzersiz yardımcı olacaktır. Pilates gibi karın kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak karnı sıkılaştırmak ve görünümünü iyileştirmek için tercih edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Menopoz ve kilo ilişkisi
Menopoz sırasında östrojen seviyeleri önemli ölçüde azalır. Düşük östrojen doğrudan kilo alımına neden olmaz, ancak toplam vücut yağında ve karın bölgesi yağ dokusunda artışlara yol açabilir. Karın çevresinde yağlanma, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet ile ilişkilendirildiğinden risklidir.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Metabolizma birden yavaşlar. Menopoz döneminde, istisnalar dışında, tüm kadınlar, bu sebeple kilo alır. Bel bölgesinde kalınlaşma menopoz döneminde en sık rastladığımız şikayetlerin başında gelir.
Her dönemde yaşın ilerlemesi ile birlikte vücutta bazı değişimlerin olması normaldir. Menopoz döneminde meydana gelen düşük östrojen seviyeleri, metabolizmayı yavaşlatabilir.
Erken menopoz belirtileri ise regl düzensizlikleri, aşırı terleme, uyumada güçlük çekme, iştahın artması, gerginlik, yumurtlamanın azalması, ateş basması ve depresif bir ruh hali şeklindedir.
Menopoza geçiş genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Genellikle yaklaşık yedi yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir ve bunu etkileyen sigara kullanımı, ırk ve etnik köken gibi çeşitli faktörlerdir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menopozda, günlük kalsiyum kaybı 28 mg olup, bu kayıp osteoporoz ile sonuçlanmaktadır. Kaybı karşılayabilecek günlük kalsiyum gereksinimi 900 mg'dır. Amerika'da, günlük 700 IU D vitamini ve 500 mg kalsiyum alımının, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde, kemik kırıklarını azalttığı bildirilmektedir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Kemik erimesi, vücut dokusunun sarkmasına yol açar
Kemik erimesi, doku elastikiyetinin azalması, yağ dokuda yer yer boşalma ve artışlar, kas dokusu kayıpları ve yerçekimi bu durumdan sorumlu olan bazılarıdırlar.
Menopoz dönemi içine giren kadınlarda adet kanaması kesilir ve yumurtlama bittiğinde doğurganlık da biter. Bu durumda menopoza giren kadınlarda hamile kalma durumu mümkün olmaz. Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur.
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini desteklemenin en etkili yollarındandır. Menopoz döneminde egzersiz yapmanın fiziksel faydalarının yanı sıra zihinsel faydaları da kişinin bu süreçte yaşaması olası problemleri en aza indirgeyecektir.
Yumurta, sarımsak, ıspanak, yoğurt, salatalık, kefir, kırmızı et, hindi, tavuk eti, kırmızı mercimek, balık, limon, çilek gibi yiyecekler yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Göbek ve bel çevresindeki inatçı yağları eritmenin en iyi yolu, beslenmenizde bu yiyecekleri sık sık tüketmenizdir.
Gün içinde belli aralıkla öğün aralarında su içmek, gün içinde de 2-2,5 litre suyu tüketmek göbek eritmeye destektir.
Karın bölgesini sıkılaştırmak için sadece egzersiz yapmak yeterli olmaz aynı zamanda doğru besinleri tüketiyor olmak da önem taşır. Besinlerin gücünden faydalanarak, kas miktarını arttırıp ve yağ yakımını hızlandırıp düz bir karına sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri