Progesteron hormon üretimini olmadığı menopoz döneminde rahmin incelmesi son derece zordur. Bazı hastalıklara bağlı olarak uzun süredir kullanılan östrojen hormonu, progesteron ile dengelenmediğinde rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilir.
Özellikle menopoz sonrasında görülen zamansız, yoğun ve uzun süreli kanamalar rahim duvarı kalınlaşmasına işaret edebiliyor. Endmetrial hiperplazi olarak da bilinen rahim duvarı kalınlaşmasının en önemli sebebini ise östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliği oluşturuyor.
Çoğu durumda rahim duvarı kalınlaşması atipiktir. Yani kansere neden olmaz. Bu durum basit hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir yahut tedavi gerektirmeyebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması rahim içinde polip veya myoma bağlı ise, histeroskopik yöntemle polip ve myomun çıkarılması sonrası kanamalar düzene girer. Rahim kalınlığı düzelir. Rahim duvarı histeroskopi ile düzeltildikten sonra hasta istediği zaman gebe kalabilir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Östrojenin kontrolsüz etkisi uzun süre devam ettiği ve tedavi edilmediği takdirde, endometrium hücrelerinde kontrolsüz çoğalma yönünde değişiklikler ortaya çıkar ve hücreler kanserleşmeye eğilim gösterir. Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür.
Çoğunlukla ilaçla tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan rahim duvarı kalınlaşması, hormonal dengenin sağlanmasıyla iyileştirilebilir. İlaçla tedavi yöntemleri arasında krem, oral tablet, vajinal krem, enjeksiyon ya da rahim içi araç gibi seçenekler yer alır.
Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir. Yıllarca, kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılan kliniklerde aktif olarak çalıştım ve yönettim.
Yükselen östrojen seviyesi ise rahim endometriumun kalınlaşmasını sağlar. Eğer bu dönemde yumurta döllenir ise rahme tutunacaktır. İç tabakadaki kalınlaşma, yumurtanın rahme tutunmasını kolaylaştırır. Döllenme ve gebelik oluşmadığında ise östrojen seviyeleri düşmeye başlar.
Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Kişinin hayatını tehlikeye atacak boyutta şiddetli kan kayıplarının yaşanabildiği bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir.
Rahim kanseri riski menopoz döneminde artıyor
Özellikle menopoz döneminde rahim kanseri riski artıyor. Genellikle cerrahi tedavi tercih edilirken; cerrahinin şekli, kanserin evresine göre belirleniyor. Ancak 40 yaş öncesi erken evre kanserlerde, çocuk arzusu var ise ilaç tedavisi denenebiliyor.
Rahim duvarının kalınlaşması adet döngüsü sırasında normal bir olaydır ve adet düzenini etkilemez. Ancak, bazı durumlarda rahim duvarı kalınlaşması adet sancısı veya aşırı kanama gibi semptomlara neden olabilir.
Genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen ve ilaç tedavisi uygulanan bir rahatsızlıktır. Ancak rahimdeki kalınlaşmanın kanser habercisi olduğu şüpheli durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Rahmin alınması söz konusu olduğunda, tercih edilecek en güvenilir ve pratik ameliyat yöntemi laparoskopik histerektomidir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
Rahimden parça alınması sonrası hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır: İşlem sonrası birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınmak ve tampon kullanmamak. İyileşme sürecinde bol su içmek. İşlem sonrası 2-3 gün ağır egzersiz ve kaldırma işlemlerinden kaçınmak.
Adet dönemlerinde rahim duvarının kalınlaşmasına neden olan; östrojen hormonunun artmasıdır. Adetin bitmesiyle, hormonal denge de normale döner ve progesteron sayesinde rahim duvarı incelir. Yumurtalıklardaki kist ve tümörler de rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Endometrial hiperplazinin başlıca belirtisi, anormal kanamalardır. Bol miktarda ve düzensiz kanamaların varlığı, bu kanamaların normalden çok daha ağrılı olması, kasık bölgesinde hissedilen ağrının varlığı da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer alır.
Rahim ağzı kanserinin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Jinekolojik muayenede bile rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Kadın için hassas bir dönem olan menopozda, memelerde doku ve yağ kaybı olur, meme dokusunun yoğunluğu azalır, küçülmeye başlayabilir ve yumrular hissedilebilir. Bunların çoğu kanser değildir ve iyi huylu değişiklikler olarak tanımlanır.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri