Mera Kanunu'na göre mera “hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanılan yeri”, yaylak “çiftçilerin hayvanları ile birlikte yaz mevsimini geçirmeleri, hayvanlarını otlatmaları ve otundan yararlanmaları için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla ...
Mera, otlak, meyilli, engebeli ve taban suyunun derinde olduğu yem bitkilerinin bulunduğu alanlara ve hayvancılık amacı ile kullanılan alanlara verilen addır.
Maliye biliminin konusu mali olaylardır. Devletin tam ya da yarı kamusal mal ve hizmetler üretmek için gereksinim duyduğu finansal kaynakların (kamu gelirleri) elde edilmesi ve bunlar kullanılarak ilgili hizmetlerin topluma sunulması (kamu harcamaları) mali olaylara örnektir.
Hadiste de “Kim ölü araziyi ihyâ eder, işe faydalı hâle getirirse o yer onundur.” “Kim başkasına ait olmayan bir toprağı ihya ederse o yer onun hakkıdır.”[8] İhya işlemi Mecelle md. 1051'de şu şekilde belirtilir;“İhyâ, imâr demektir ki, araziyi ziraate salih kılmaktır” . Şeklinde tarif edilmektedir.
Gerek Arazi Kanunnamesi'ne ve gerekse Mecelle'ye göre mevat arazinin ihya yolu ile mülk arazi haline getirilmesi mümkündür. Mecelle'nin 1051. maddesinde ihya, ziraata elverişli olmayan arazinin ziraata elverişli hale getirilmesi olarak tanımlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Metruk kavramı Osmanlı toprak hukukunda oldukça önemli olmuştur ve metruk arazi olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde terim olarak, kimsenin özel mülkü olmaksızın kamunun veya belirli bir yerdeki halkın doğrudan doğruya ve serbestçe yararlanması için ayrılan toprakları ifade etmiştir.
İşlenmeyen ve sahipsiz olan topraklar da mevat kelimesi ile tarif edilir. Yerleşim yerinden uzak ve kimsenin faydalanmadığı topraklar da mevat toprak olarak biliniyor. Kısacası mevat kelimesi cansız, verimsiz, işlenmeyen, yerleşim yerlerinden uzak ve kimseye bir fayda sağlamayan toprak anlamına gelmektedir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Üretim potansiyeliyle değerlendirilmeyen arazilerin ekonomiye kazandırılması hedeflenirken yürürlüğe giren yasa ile devletin işlenmeyen arazileri el koyabilmesinin önü açıldı.
İhtilal ülkenin siyasal yapısını, ekonomik yapısını, sosyal yapısını ve yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymadan kuvvet kullanılmasıyla yapılan halk hareketidir. Diğer bir anlamıyla devrim demektir. Bunun dışında sözlüklerde kargaşa, düzensizlik veya karışıklık olarak da geçmektedir.
Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı (iki veya daha fazla ülkenin bir araya gelmesiyle) anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder.
Sınai haklara örnek olarak ise sanayi ve tarımdaki buluşlar, yenilikler, tasarım ve özgün çalışmalar, marka ve ticaret unvanı gibi ayırt edici ad ve işaretleri taşıyan ürünler sayılabilir.
Mera, yaylak ve kışlakların hukuki durumu; Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine (milli emlak) adına tescil edilmesi gerekir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılmasını yasaklamaktadır.
Çayır-Mera Arazileri
Toplam 8 arazi sınıfından ilk üç sınıf toprak işlemeli tarıma, IV. sınıf ise kısıtlı işlemeli tarıma uygun iken, V., VI. ve VII. gruba girenlerin çayır-mera ve/veya orman olarak kullanılmalarında, topraktan yararlanma tekniği yönünden önemli koruma ve tarımsal sorunlar görülmemektedir.
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Yeni bir parselasyon işleminde, kamunun ortak kullanımına ait olacak alanların yaratılabilmesi için özel kişilere ait parsellerden düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisi yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla OHAL kapsamında “yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin kararname” yayımlandı. Kararname ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı orman alanlarını ve mera alanları inşaata açılabilecek.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Haraci topraklar gayrimüslim olan halkın mülkiyetinde olan topraklardır. Bu topraklar kişi tarafından satılabilir ya da miras bırakılabilir.
2) Vakif Arazi (arazi - i mevkuf e): Muayyen bir gayeye tah sis edilmiş olan topraklardır.
Miri arazi; devlet hazinesine ait olan toprakları ifade eder. Geçmişi Osmanlıya ve hatta Selçuklulara kadar uzanan bu kavram günümüzde "devlet arazisi" olarak isimlendirilir. Miri arazi, sözlük anlamı olarak da “hükümetin ve hazinenin malı olan arazi” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri