Limon dilimleri ya da bal ile lezzetlendirerek kuşburnu çayını içebilirsiniz. Ayrıca tarın, ıhlamur, nane gibi diğer bitkilerle birlikte de kış çayı olarak tüketebilirsiniz.
Fakat kuşburnu çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın. Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır.
Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Limondan daha fazla C vitamini içeren kuşburnunun pek çok şeye faydası vardır. Bağışıklığın gelişmesine yardımcı olan kuşburnu sofralarda çay veya marmelat olarak da tüketilir. Kış aylarında gribe karşı tüketilen kuşburnu kabızlık, diyabet, basur rahatsızlıklarına iyi gelir.
İlgili 37 soru bulundu
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu Çayı Uyku Getirir mi? Kuşburnu çayı vücudunuzun gevşemesine yardımcı olarak rahatlatabilir. Uykuya dalmadan yaklaşık iki saat önce kuşburnu çayı tüketerek daha rahat bir uyku uyumayı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kuşburnu, uyku sırasında hücrelerin daha sağlıklı yenilenmesine katkı sağlayabilir.
C vitamini konusunda oldukça zengin olan kuşburnu çayı, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir.
Kuşburnular yıkanır ve demliğe ilave edilir. Üzerine suyu ilave edilir ve en az iki saat kaynatılır rengi ve tadı çıkıncaya kadar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcacık kuşburnu çayı içeriğinde bulunan c vitaminiyle hem bağışıklığı güçlendirir hemde vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korur.
Karanfil, tarçın, zencefil, bal gibi kuşburnu çayının lezzetini destekleyecek malzemeleri çayını demlerken eklemeyi unutmamalısın.
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
Kuşburnu kilo aldırır mı? Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şeklide zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Kuşburnu, güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin olduğundan ödem söktürücü, şişlik giderici bir etki oluşturmayı da başarıyor.
Bitki çaylarına limon sıkmayın
Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etken maddeler uçucu yağlar ve kokulu yağlar.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akımının engellenmesi olarak adlandırılan tromboz ve toplardamar iltihabı, tromboflebit gibi sorunları olan hastaların dikkatli tüketmesi gerekiyor.
Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayı çeşitlerinden olan kuşburnu çayı aynı zamanda öksürüğün hafiflemesine de yardımcı olur. Kuşburnu çayı oldukça lezzetli olan çaylar arasındadır. Günün her anında tüketebileceğiniz kuşburnu çayı vücudunuzun direnç seviyesinin de yükselmesine yardımcı olur.
IHLAMUR VE KUŞBURNU GRİP TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUYOR
Çiçek ve dallarıyla kaynamış suda 5 dakika demlenen bir tatlı kaşığı ıhlamurun da grip tedavisinde yardımcı olduğunun altını çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuşburnu çayının da faydalı olduğunu söyledi.
C vitamini solunum yolu hastalıklarını iyi geldiği gibi çok ciddi olmayan hastalıkları da iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Kuşburnu daha çok çocuklarda nefes darlığı, bronşit, öksürük ve astım hastalıklarına iyi gelmektedir.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Kuşburnu meyvesinin C vitamini açısından zengin olduğu için kış aylarında daha çok tüketilmesini önerdiklerini kaydeden Saraç, "İçerdiği C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlandı.
Kuşburnu çayı metabolizmayı hızlandırır ve kilo kontrolünü sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza dolaylı yoldan yardımcı olur.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri