Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çorba neden kaymak tutar? hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
Kaynayan çorbanın altını söndürüp kabartma tozunu ekliyoruz. (Ocağın altını kapatmamızın sebebi çorbanın taşmasını engellemek) .
Kıvamını Ayarlayın
Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Çorba neden taşar? Süt ya da sulu bir yemek, kaynama aşamasına geldiğinde tencere tabanından aldığı enerjiyle yukarı doğru yükselir ve bir süre sonra taşar. Eğer taşmayı önlemek isterseniz tencerenin ağız bölümünü tereyağı ile yağlayabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
Tencerenin yanı sıra kullanılan kaşığın cinsi de önemlidir. Çorba yaparken tahta kaşık kullanmanızı öneririz. Kısık ateşte pişerken tahta kaşık ile karıştırılan çorbalar çok daha lezzetli olmaktadır. Mercimek çorbasının daha lezzetli olması için sade su yerine, et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
Bunun için ihtiyacınız olan şey küçük bir parça tereyağı. Ne pişiriyorsanız pişirin, o esnada yemeğinizin içine bir parça tereyağı koyarsanız taşmanın önüne geçebilirsiniz.
Çorbanın Taşmasını Önleyen Yöntemler
Bu riski en aza düşürmek için çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam etmek gerekir. Diğer yandan aşırı köpürerek yükselen çorbanın taşma olasılığını en aza indirmek için küçük bir buz parçasını tencerenin içine atmak fayda sağlayacaktır.
Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kaynayan ve kıvamlanan çorbayı blenderdan geçirin. Daha sonra ince delikli bir süzgeçten süzün ve pürüzsüz kıvama getirin.
Suyunu çektiği zaman 1 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Biraz karıştırılıp kapağı kapatılarak suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çeken mercimekler biraz karıştırılarak tekrar sıcak su eklenir. Not: Eğer çorbayı yoğun kıvamda seviyorsanız 3-4 su bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.
Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Kıvamı koyuysa sıcak su ekleyebilirsiniz. Tereyağını yakıp ekleyelim. En son üzerine bir kepçe sıcak su gezdirip (çorbayı hemen servis etmeyecekseniz üzerinin kabuklanmasını engeller) karıştırmadan kapağını kapatalım. Afiyet olsun.
Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
Kapağını açık bırakayım da taşmasın diye de düşünmeyin. Kapağı açık kaldığında gereğinden fazla su buharlaşır. Arada bir kapağını açıp karıştırarak kıvamını ve malzemelerinin tamamen pişip pişmediğini kontrol edin. Malzemeler piştikten sonra sütünü ekleyebilirsiniz.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mercimek çorbasına neden un koyulur? Lokanta usulü mercimek çorbalarına o nefis kıvamı veren ise un! Unu çırpma teliyle iyice tereyağında kavuruyorlar. Çırpma teli de burada önemli bir detay, zira unda hiç topak kalmamasını ancak bu şekilde başarabilirsiniz.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
Mercimek çorbasının içindeki ürün ve miktarlarına bağlı olarak değişebilir fakat ortalama 15 dakikada kaynama ve olur ve sonrasında kısık ateşte 15 dakika bekletilir. Mercimek çorbasının pişmesi ortalama 30 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri