Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Besleyici bir özelliği içerisinde barındırdığı için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Halsizlik durumlarında kişiye demir sağlar ve daha dirençli yapar. Kalın bağırsakları çalıştırır, hemoroit ve ince bağırsak sorunlarına yardımcı olur.
Mercimek, düzenli olarak tüketilirse obezite, kalp hastalığı, diyabet ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı vücudunuzun dirençli olmasını sağlayarak, hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. İçerisindeki polifenoller sayesinde güçlü bir besin olarak kabul edilir. Hücre hasarlarıyla savaşarak beyin sağlığını korur.
Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır. Yüksek B vitamini içermesi ve yüksek protein kaynağı olması nedeniyle sporcuların diyet listesinde özellikle kırmızı mercimek çorbası kalori açısından da kafi geldiği için kullanılır.
Kırmızı mercimek lif bakımından zengindir. Bu da düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi yemek dışkı ağırlığını artırabilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Mercimek Çorbası Yemek Gaz Yapar mı? (
Sofraların vazgeçilmezi olan bu lezzetli çorba çeşidi aynı zamanda gaz ve şişkinlik yapabilir. Bunun temel nedeni ise içeriğinde yüksek oranda lif bulunması ve ayrıca bitkisel asitlerin yer almasıdır.
Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Mercimeğin kalori değeri yüksektir.
Özellikle vücudun kas yapısını düzgün çalışması için yeşil mercimek oldukça etkili biri besindir. - Şeker hastalığına iyi gelir. Diyabet hastaları özellikle beslenmelerine çok dikkat etmek zorundadır. Yeşil mercimek diyabet hastalarının beslenmelerinde mutlaka yer alması gereken besinlerden biridir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Vücuda enerji veriyor, besleyici bir etki oluşturuyor
Kırmızı mercimek, diğer birçok baklagil gibi protein bakımından zengin olduğu için besleyici özellikler gösteriyor, bu sayede vücuda enerji veriyor, günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasına büyük etkileri oluyor.
Yeşil mercimek suyu boğaz enfeksiyonlarını bitirmede etkilidir. Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir.
Mercimek çorbasının faydaları:
*Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir: Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Sodyum, potasyum, protein, magnezyum, C vitamini, demir, kalsiyum, A, B12, D vitamini açısından zengin bir yiyecektir. Cilde iyi gelir. İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde yaşlanmayı engeller, ciltteki yara ve aknelere iyi gelir. Zengin lif içeriği ayesinde tok tutar, kilo kaybına yardımcı olur.
Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur.
Kırmızı Mercimek çorbası, demir, poatasyum, lif açısından iyi bir kaynaktır. Protein içerir ve bu sayede kaslar güçlenir ve yağ yakımına yardımcı olur. Diyet için uygundur ve tok tutar! Sabah, Öğlen, Aksam günde üç Öğün 2-3 kaseye kadar tüketebilirsiniz ama kesinlikle Ekmeksiz!
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi. Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Düzenli olarak fasulye ve mercimek gibi tahıldan zengin besinler tüketmek yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Lif, potasyum ve demir açısından zengin olan hazır mercimek çorbası sodyum içeriği nedeniyle tuz kısıtlanması getirilen hastalarda tercih edilmemelidir. 1 kasesi 200 mililitre ve yaklaşık 112 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri