Çorbaya un yerine nişasta konur mu? Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir.
Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz. Topaklanmamasına mutlaka özen gösterin. Dilerseniz terbiye yaparak çorbanızın kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.
Ayrı bir kapta buğday nişastasını az suyla karıştırarak açın ve mercimeklerin içine ekleyin. Kaynatın. Mercimekler yumuşayınca tuzunu, karabiberini, kırmızı biberini ekleyin ve bir kaç dakika daha kaynadıktan sonra kapatın.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Tamamen kuruyan mercimekleri fırından çıkarın ve bir süre oda sıcaklığında soğutun. Ardından mutfak robotuna alıp un boyutuna gelecek gibi çekin. İçinde bütün ya da iri parçalar halinde mercimek kalma ihtimaline karşı un kıvamına gelen mercimekleri ince bir elekten geçirin. Mercimek ununuz hazır!
Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Kemik suyuyla unu çırpma teliyle ne kadar iyi karıştırır ve iç içe geçmesini sağlarsanız o kadar lezzetli ve kıvamlı bir mercimek çorbanız olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mercimek çorbasına neden un koyulur? Lokanta usulü mercimek çorbalarına o nefis kıvamı veren ise un! Unu çırpma teliyle iyice tereyağında kavuruyorlar. Çırpma teli de burada önemli bir detay, zira unda hiç topak kalmamasını ancak bu şekilde başarabilirsiniz.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin. Kavurduğunuz unu tekrar çorbaya ilave ederek koyuluğunu ayarlayabilirsiniz.
Yeşil mercimeğin haşlanması için geren en az süre 20 dakikadır en fazla ise 40 dakikadır. Yeşil Mercimek Tencerede ve Düdüklü Tencere de Ne Kadar Bir Sürede Haşlanır? Yeşil mercimek düdüklü tencerede 20 dakikada haşlanırken normal tencerede bu süre 40 dakikadır.
Mercimek çorbasının içindeki ürün ve miktarlarına bağlı olarak değişebilir fakat ortalama 15 dakikada kaynama ve olur ve sonrasında kısık ateşte 15 dakika bekletilir. Mercimek çorbasının pişmesi ortalama 30 dakikadır.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Yeterli ölçülerde yağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Bunu yaparken unun topaklanmaması için mümkünse unu eleyerek tencereye aktarın. Un kavrulunca üzerine su, et ya da tavuk suyu veya süt ilavesinde bulunarak diğer yanda da çırpma teli ile karıştırarak birbirlerine bütünleştirin.
Terbiyesi için; yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu bir kaseye ekleyin. Güzelce karıştırın. Çorbaya ilave edin ve güzelce karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra çorba hazır demektir.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri