Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar. "Ovarak" kısmı burada önemli. Çünkü mercimeği suya bırakmak aynı etkiyi sağlamıyor. Küp küp doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları tereyağında sotelerken asla çok yüksek ateşte pişirmiyorlar.
İlgili 36 soru bulundu
Çorbanın kıvamını arttırmak için un ve tereyağı kavurabilirsiniz. Tereyağı lezzetini arttıracaktır. Servis esnasında çorbaya kırmızı yağ yakarak servis edebilirsiniz. İsterseniz içerisine daha farklı sebzeler ekleyerek sebzeli mercimek çorbası yapabilirsiniz.
Kaynadıkça suyunu çekip katılaşacaktır. Suyu azalıp katılaşan çorbaya yeteri miktarda kaynar su ilave edin. Kaynar su ilave ettikçe hem çorbanın kıvamı güzelleşecek hem de kemik lezzetini çorbaya verecektir.
Tuz, karabiber ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı mercimeği de ilave edin ve son kez güzelce karıştırın. 6 su bardağı sıcak suyu da tencereye ilave edin. Ardından kapağını kapatın, patates ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırarak 40 dakika kadar pişirin.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Üzerine haşhaş, çörek otu, keten tohumu, tuz, pul biber ve zeytinyağı döküp rondoda tüm mercimekler parçalanıncaya kadar çektiriyoruz. Tüm mercimek karışımı homojen hal aldığında yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine silikon bir spatula ile yayıyoruz. Burada ince olmasına özen gösterin, ince olursa daha kıtır olur.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
İlk önce isteğe göre havuç soğan ve sarımsak tencerede kavrulur. Sonrasında mercimek ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Gerekli baharatlarda atıldıktan sonra kaynama olunca kısık ateşte 15 dakika bekletilir. Pişen mercimekler blenderdan geçirilerek çorba hazır hale getirilir.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir. Kıvamı koyu gelirse size bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
Su, tavuk suyu ve baharatları da ilave ederek kırmızı mercimek yumuşayana kadar pişirin. Mercimekler güzelce yumuşayınca blenderdan geçirin. Pürüzsüz hale getirdikten sonra süt ilave ederek yeniden ocağa koyun. Hafif yoğunlaşana kadar yeniden kaynatın.
Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Mercimekleri suda bekletmek doğal fermantasyon sağlayıp, gaz yapma özelliğini giderir. Bir çay kaşığının üçte biri karbonatı bu suya eklemek de rafinoz şekerlerinin suya geçmesine yardımcı olacaktır.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Yüksek ateşte çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirilir. Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir.
Mercimeği tencereye alıyoruz ,soğan patatesi küçük kesiyoruz, sonra tuz karabiber ilave edip et suyunu koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca karıştırıyoruz, suyunu çekecektir su ilave edebilirsiniz,ben katı severim, 1 su bardağı da sıcak su ilave ettim, pişince rondo ile ezip servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri