Suda bekletme veya diğer adıyla ıslatma yoluyla bakliyat pişirme süresini kısaltırız, çünkü su içinde geçecek uygun bir süre sonra kuru baklagil suya doymuş olur ve taze olduğu zamanki orjinal boyutuna geri döner.
Bitkisel protein kaynağı olarak bilinen kuru bakliyatlar pişirmeden önce ıslatılmalıdır. Islatma işlemi baklagillerin, pişme süresini kısaltır ve daha kolay sindirilmelerine yardımcı olur. İdeal ıslatma yöntemi olarak pişirmeden bir gece önce suda bekletme tavsiye edilir.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer. 2.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Bununla birlikte, ıslatmak ya da ıslatmamak tamamen kişisel bir seçimdir. Islatırsanız, pişirmeden 15 dakika ila 1 saat önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ama, özellikle kırmızı, beyaz veya sarı mercimek gibi kabuksuz, hızlı pişirilen mercimek çeşitleri için buna hiç gerek yok.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Foto Galeri. Nohutun yanında sakın yoğurt yemeyin! Süt ve süt ürünlerinin et ve balıkla, yoğurdun nohut ve fasulye ile yenmesi vücutta zehirli kalıntılar oluşturuyor.
Suda ıslatma; hububatın su içinde ıslatılıp, ıslatma suyu uzaklaştırılıp pişirilmesiyle fitik asit konsantrasyonunun %82 oranında azaldığı belirlenmiştir. Islatma suyu uzaklaştırılmadan pişirildiğinde ise fitik asit konsantrasyonu sadece %31 oranında azalmıştır.
Bakliyatları pişirirken karşılaşılan en büyük sorun pişirme süresinin uzunluğudur. Ayıklayıp yıkadığınız kuru fasulye, nohut, kuru börülce ve maş fasulyesini mümkünse en az 6 saat önceden ılık su içerisinde bekletmenizi öneririz. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve yemeğinizin pişme süresi kısalır.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Ne çok serin ne de çok sıcak bir ortamda, ılık bir yerde olması oldukça önemli. Özellikle kış aylarında çok soğuk ortamlarda bu işlemi yapmanız zorlaşabilir. Burada da hafif sıcak bir fırının yanında bu işlemi uygulayabilirsiniz. Bu şekilde bir gece dinlendirip ertesi gün suyunu süzüp haşlayabilirsiniz.
Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahinin faydalarından biri de ölümcül hastalıklar arasında en yaygın görülen kansere karşı koruyu etki sağlamasıdır. Susam yağı, fitik asit adı verilen organik bir madde içerir. Fitik asidin kanserin gelişimini engelleyici etkiye sahip olduğu söylenmektedir.
Ceviz içeriğinde fitik asit ve tanenleri içermektedir. Suda beklediği zaman bu maddeler suya geçer ve kişi cevizin suyunu içtiği zaman sindirim sisteminde problemler yaşayabilir. Fitik asit vücutta mineral emilimini bozucu etki yapabilmektedi.
Fermantasyon işlemi için uygun sıcaklık gereklidir. Bu yüzde 18 derece geçilmemeli. 2 gün size yorucu gelirse, en azından 1. gün suyun içine fermantasyon için yoğurt, kefir ve peynir altı suyunu ekleyin. Yaklaşık 12 saat (yeşil mercimek), 18 saat (nohut ve kuru fasulye) bekletin.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Nohut, belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kolon hücrelerinde iltihabı azaltma potansiyeline sahip olan bütirat üretimi, kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Nohut ayrıca tümör büyümesini önlemeye yardımcı olan saponinler içerir.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
KURU FASULYENİN GAZI NASIL ALINIR
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Nohut yemeği yapmak için bir gece önceden nohutları ıslatmak gerekir. Nohut ıslatılmamışsa pişirme süresi uzayacaktır. Islatılan nohut ilk olarak süzülür, tencerede soğan yağ ile kavurulur.
Yeşil mercimeği pişirmeden önce mutlaka ayıklamanızı ve suda yıkamanızı öneririz. Hatta kullanacağınız kadar mercimeği bir gece öncesinden, üstünü 2 parmak geçecek kadar tuzlu suya koyup bekletin. Ertesi gün o suyunu döküp, temiz suyla yemeğini yapabilirsiniz.
Öncelikle yeşil mercimekler pişirilmeden önce iyice ayıklanmalıdır. Sonrasında ise yeşil mercimek pişirilmeden önce yaklaşık 2 saat soğuk su içerisinde bekletilmelidir. Yeşil mercimeği ıslatmak pişme süresini de kısaltacaktır. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri