Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen 8 çeşit baklagil arasında en fazla üretimi yapılanlar nohut, kuru fasulye ve mercimektir.
Mısır unu, arpa, buğday, çavdar ve yulafın aksine gluten içermez. Mercimek, baklagiller familyasından kabuklu mahsullerin kurutulmuş tohumlarıdır. Mercimek, besin değeri yüksek, tat açısından zengin bir baklagildir.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagilleri, haşladıktan sonra buzdolabı poşetlerine yemeklik olarak bölebilir ve bu şekilde derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsin.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
İlgili 32 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Yapılan bir araştırma göre glütensiz beslenme sanıldığı kadar sağlıklı değil, hatta kalp sağlığını etkileyebiliyor. Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.
Mercimek. Güzel yurdumuzun her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür. Kırmızı, yeşil, sarı ve siyah mercimek olmak üzere çeşitleri vardır. Yüksek protein kaynağıdır.
Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir. Genellikle ılık ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kuru baklagiller, yüksek oranda lif, protein, karbonhidrat, B vitamini ve demir içermeleri sebebiyle insan sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir.
Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç, bakla gibi baklagiller mutfakla en sık pişen gıdalardır. Bu kadar sık kullanılan bakliyat türlerinin her türlüsü evde mutlaka bulunmaktadır.
Hububat, Poaceae Monocot familyasında bulunan ve nişasta bakımından yoğun içeriğe sahip otlardır. Bakliyat ise tohumlarında bakla üreten bitkilerdir. Barbunya, börülce, bulgur, kırmızı mercimek, kuru bakla ve kuru fasulye bakliyatlar arasında sayılabilir.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır. Genellikle yeşil renklidir.
Ağır işlerde çalışanlar için faydalı bir enerji kaynağıdır. Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar. Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır. Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır.
Posa değeri yüksek ve sağlığa oldukça faydalı bir aile olan bakliyatlar, en önemli bitkisel protein kaynağı sınıfında yer alırlar ve hayvansal proteinlerin içerdiği kolesterolü içermezler. 100 gram kuru baklagil yaklaşık olarak; 25 gram protein, 5 gram lif, 1,5 gram yağ içerir.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Mercimek ve Nohut birer sebzedir.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Türk mutfağına adını altın harflerle yazdırmış besin gruplarından biridir kuru baklagiller. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, kuru bakla vb. ürünler; en çok tercih edilen başlangıçlardan ana yemeklere kadar yer bulmuş durumdadır sofralarda.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Protein deposu baklagillerden biri olan nohutun kavrulması sonucu elde edilen leblebi de severek tüketilen bir kuruyemiştir.
Tahıllar, özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besinler; kan şekeri düzeyini ve insülin seviyesini basit şekerden daha fazla yükseltiyor. Bu yüzden; iç organlarda yağlanma göbeklilik, insülin direnci obezite ve diyabet gelişimini kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri