Mısır unu, arpa, buğday, çavdar ve yulafın aksine gluten içermez. Mercimek, baklagiller familyasından kabuklu mahsullerin kurutulmuş tohumlarıdır. Mercimek, besin değeri yüksek, tat açısından zengin bir baklagildir.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Türk mutfağına adını altın harflerle yazdırmış besin gruplarından biridir kuru baklagiller. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, kuru bakla vb. ürünler; en çok tercih edilen başlangıçlardan ana yemeklere kadar yer bulmuş durumdadır sofralarda.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır. Genellikle yeşil renklidir.
İlgili 33 soru bulundu
Yapılan bir araştırma göre glütensiz beslenme sanıldığı kadar sağlıklı değil, hatta kalp sağlığını etkileyebiliyor. Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç, bakla gibi baklagiller mutfakla en sık pişen gıdalardır. Bu kadar sık kullanılan bakliyat türlerinin her türlüsü evde mutlaka bulunmaktadır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
Mercimek. Güzel yurdumuzun her bölgesinde üretime açık olan bir bakliyat türüdür.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Bir öğünde tükettiğiniz yeşil mercimek çorbası kalori miktarı 161 kcal olarak bilinir. Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Mercimek, baklagiller familyasından kabuklu mahsullerin kurutulmuş tohumlarıdır. Mercimek, besin değeri yüksek, tat açısından zengin bir baklagildir. Yağ oranı düşük, protein oranı yüksek, lifli bir yapı içermektedir. Ayrıca karbonhidrat, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
Hububat, Poaceae Monocot familyasında bulunan ve nişasta bakımından yoğun içeriğe sahip otlardır. Bakliyat ise tohumlarında bakla üreten bitkilerdir. Barbunya, börülce, bulgur, kırmızı mercimek, kuru bakla ve kuru fasulye bakliyatlar arasında sayılabilir.
Tahıl ve unla hazırlanan çorbalar arasında buğday, bulgur, erişte, şehriye, pirinç, tarhana ve düğün çorbası yer alıyor.
Yağ oranı da oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet listelerinde önerilebilir.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Birçok yemek ve salatada kullanılan arpa şehriye, içerdiği zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. İsminin aksine arpadan değil buğdaydan elde edilmektedir.
Bakliyat makarnaları %100 bakliyat unundan üretiliyor. Kullanılan bakliyatlar: nohut, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek.
Kuru fasulye, ülkemizde en çok tüketilen kuru baklagillerin başında geliyor. Yüksek oranda bitkisel protein ve besin lifi içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri