Merdiven çıkmanın kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Merdiven çıkmak, vücudunuzdaki kan akışını hızlandırır. Birçok egzersiz gibi, merdiven çıkmanın da kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca, kalp sağlığınızı korurken aynı zamanda ciğerlerinizin kapasitesini de artırır.
Merdiven çıkarken yarısında yorulmak herkesin sorunudur. Fakat 40'lı yaşlardan sonra bu durum daha fazla görülür. Çoğu zaman hastaneye gitmeyi gerektirmeyen bu rahatsızlık, sinsi bir şekilde ilerleyen hastalığın habercisi olabilir.
EACVI – Best of Imaging 2020'de1 sunulan bir araştırmaya göre bir dakikadan kısa bir sürede dört kat merdiven çıkabilmeniz sağlıklı bir kalbe sahip olduğunuzu gösterir.
Kan vücuda yeterince pompalanamayınca insan kendini halsiz, yorgun, bitkin hisseder ve çabuk yorulur. Ayrıca pompalanamayan kanın akciğerlerde toplanması ile akciğerlerde su toplanır ve kişi hareket etmekle nefes darlığı hisseder, tıkanır. Kişi özellikle merdiven veya yokuş çıkarken sık sık dinlenmek zorunda kalır.
Merdiven egzersizi kalp için faydalıdır. Merdiven çıkmak kalp atışlarını artırdığından kardiyo, kalbin güçlenmesi ve daha zinde hissetme anlamında son derece önemlidir. Merdiven çıkma neticesinde vücut yağ oranında azalma meydana geldiğinden bel bölgesinde incelme, tansiyon ve kolesterolde de azalma sağlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Onları birer kalori harcama makinesi gibi çalıştırmanın en etkili yolu merdiven çıkmak. Bunu ne yapıp edip başarmak hayatın içine sokmak gerekiyor. Her gün 40-45 merdiven basamağı çıkmak yılda en az 2 kilo kaybettiriyor.
Kişinin diz sağlığına ve kilo durumuna göre merdiven çıkmak bazen tam tersi etkiyle dizlere zarar verebilir. Eğer hastada patellofemoral (diz kapağı) eklemi kıkırdağı ile ilgili bir sorun yoksa merdiven inip çıkmasında bir sakınca yoktur.
"Rüzgara karşı yürümek, kalp hastalarını en az yokuş ya da merdiven çıkmak kadar yoruyor. Ani kalp krizine dikkat!" Mersin Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr.
Özetle merdiven çıkarken daha fazla kalori yakılmasına rağmen, merdivenlerden indikten sonra vücudumuzun daha fazla onarım yapması gerektiği için genel olarak daha fazla kalori yakıyoruz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.
Kalbe bağlı görülen nefes darlığı
Şikayetlerin zaman içinde artarak devam ettiği bu durumda, hasta uzun süre nefes darlığını tolere eder ve şikayetlerin farkına varmaz. Şiddetli göğüs ağrısı ile karakterize olan kalp krizi, erken dönemde nefes darlığı şikayetine yol açabilir.
Merdiven çıkmanın kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Merdiven çıkmak, vücudunuzdaki kan akışını hızlandırır. Birçok egzersiz gibi, merdiven çıkmanın da kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca, kalp sağlığınızı korurken aynı zamanda ciğerlerinizin kapasitesini de artırır.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Nefes darlığı ağrı, altta yatan çeşitli hastalıklar ya da psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Nefes darlığının nedeni aşırı kiloya bağlı kondisyon eksikliği ya da psikolojik nedenler ise, nefes terapileri fizik tedavi ile birlikte uygulandığında şikayetlerin giderilmesini sağlayabilmektedir.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Ayrıca merdivenlerden inerken ve çıkarken her zaman sağ tarafı kullanmalıyız. Merdivenleri kullanırken çok dikkat etmeli ve yavaş yavaş inip çıkmalıyız. Eğer bunu yapmazsak düşebiliriz ve kaza geçirebiliriz. Asansörlere her zaman bir büyüğümüz ile beraber bilmeliyiz.
Düz zeminde yakılan her 1 kaloriye karşılık merdiven tırmanırken 1,6 kalori yakılıyor. Ayrıca merdiven çıkmak, aynı yoğunluktaki bir egzersizi daha kısa sürede yapmayı sağlıyor. Merdiven çıkarak zayıflama bu nedenle kolay yapılan bir egzersiz olarak dikkat çekiyor.
Bacak ve kalça kaslarınızı geliştirir
Alt vücudunuzun kas kütlesini arttırmak istiyorsanız kardiyoyu bırakın ve merdiven çıkmaya başlayın. Merdiven çıkmak geniş bir hareket çeşitliliğine sahiptir ve tüm vücut ağırlığınızı tek ayakla desteklemenizi sağladığı için bacak ve kalça kaslarınızı çalıştırır.
Sadece yürüyüş yaparak kalp sağlığına olumlu katkı sağlanabileceğini belirten Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, “Sağlıklı bir insanın egzersiz yapması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Önerimiz genellikle 45 dakika veya 1 saat biraz tempolu bir yürüyüş.
Yürüyüş; kan akışını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve bazı beyin damarsal hastalıkların riskini azaltır. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarını sağlar.
Yürüyüş yapmak kalp ritmini artırdığından kalp kaslarının güçlenmesini de sağlayacaktır. Güçlü kalp kasaları daha fazla kan pompalamak demektir. Kalbin pompaladığı kanı vücudumuzda dolaştıran damarlardaki tıkanıklıklara da iyi gelen yürüyüş yapmak, kalp ve damar hastalıkları riskini ciddi oranda azaltacaktır.
Kronik olarak başlayan ağrıların nedenleri arasında; kıkırdak yumuşaması, plika sendromu, sinovit, bursit tendinitler, eklem enfeksiyonları, gut ve romatoid artrit gibi hastalıklar, siyatik ve benzeri ağrılar, kist ve tümörler yer alıyor.
Çıktığımız her basamak belirli bir kalori yakar. Kalça, bacak ve kalf kaslarınızı çalıştırıp güçlenmesini sağlar. Bel ve kalça bölgenizdeki yağları eriterek, sizi fit bir görünüme kavuşturur. Kilo vermek için basit ve etkili bir egzersiz hareketedir.
Merdiven çıkmak popo büyütmez, her gün bunu bir rutin haline getirdiysen ve spor şeklinde yapıyorsan sıkılaştırabilir. Kalça kaslarını geliştirmek ve büyütmek için ağırlıklı çalışmalısın, vücut ağırlığı yetersiz kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri