Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir. Önemle bilgilerinize sunulur.
KPSS'ye girme zorunluluğu yoktur. Eczacılar, sağlık bakanlığının mezuniyet başarılarını da göz önünde bulundurarak yaptığı bölge sıralamasında kura ile illere tayin edilirler. Akademisyenlik: Mezun olan eczacılar, birtakım YÖK kuralları çerçevesinde doktoraya kabul edilirler.
Sağlık Bakanlığı, uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden atama yapacak. İlk defa veya yeniden yapılacak atama-yerleştirme iş ve işlemleri ilan edilen takvim çerçevesinde noter tarafından bilgisayar ortamında kura ile gerçekleştirilecek.
Eczacılık İçin Hangi Alandan Sınava Girmek Gerekir? Eczacılık Fakültesi için sayısal puan türü gerekmektedir. Bunun içinse TYT ve AYT fen bilimleri ve matematik testleri çözülmelidir. Eczacılık programı, başarı sıralaması şartı bulunan bir bölümdür.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun yanı sıra eczanenin açık kalacağı gün ve saatler de işletme maliyetlerini artırabilir. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, bir eczanenin açma maliyeti yaklaşık olarak 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişebilir. Hatta bu rakamın bazı durumlarda 2 milyon TL'ye kadar bile çıkabileceği gözlemlenmiştir.
İlgili yasalara göre sorumlu müdürlük görevini yürütecek eczacıların asgari ücreti 2023 yılı için aylık net 15.500 (onbeşbinbeşyüz) TL olarak belirlenmiştir.
İşte Türkiye'nin en iyi eczacılık fakülteleri; Hacettepe Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi. Ankara Üniversitesi.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor. YÖK'ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900. Hâlihazırda eczacı sayısı 37 bin 761.
Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır. Bununla beraber puana bağlı şekilde sıralamanın da ilk 35 binin içerisinde olması gerekmektedir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç. Üniversite kurallarını yerine getirdiği takdirde ataması yapılabilir.
Yurtdışında Eczacılık eğitimi için TIP ve Diş Hekimliği bölümlerinde olduğu gibi en çok tercih edilen ülkeler Avrupa ülkeleridir. Özellikle Macaristan, Çekya, Polonya, Ukrayna ve İspanya'da İngilizce ya da Rusça eczacılık eğitimi son yıllarda uluslararası öğrencilerin en çok rağbet ettiği programlardandır.
Eczane hizmetleri bölümü, sağlık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
KLİNİK ECZACILIK UZMANLIĞI
Klinik Eczacılık, hastanın ilaç tedavisini en uygun şekilde düzenlemek ve sağlığı korumak, iyileşmeyi sağlamak ve hastalığı önlemek amacıyla eczacı tarafından sunulan, multidisipliner hasta bakım hizmetini öngören bir sağlık bilimi alanıdır.
Eczanelerin yıllık kazançları, eczanenin büyüklüğü, konumu ve müşteri yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak eczaneler, yıllık olarak ortalama 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında kazanç elde edebilirler.
Eczacılık, derslerden de anlayacağınız üzere kimya ağırlıklı ve zor bir bölümdür.
Buna göre, 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kâr oranı yüzde 25'ten 28'e yükseltildi. 100 ila 200 TL arasındaki fiyatlanan ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16'dan yüzde 28'e çıkarıldı. 200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri