1.3.TABAN (BİNA) ALANI: YAPININ IŞIKLIKLAR , YANGIN MERDİVENLERİ VE ÇIKMALAR HARİÇ YATAY İZDÜŞÜMÜNÜN ARSA ZEMİNİN KAPLAYACAĞI AZAMİ ALAN OLARAK UYGULANACAKTIR. BAHÇEDE YAPILAN EKLENTİLER ( MÜŞTEMİLAT) TABAN ALANI İÇİNDE SAYILIR.
Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
Bina Giriş Holü: Binanın ana giriş kapısı ile merdiven evi ve asansör arasındaki holüdür. Emsal alanına dahildir.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin gerekli gördüğü, normal merdiven haricinde kaçış yolu içerisinde yer alan, asgari ölçülerde ve adetlerde yapılan merdiven evi ile yangın güvenlik holleri TAKS hesabına dahil değildir.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez.
İlgili 30 soru bulundu
Bodrum katta merdiven evi ve asansör boşlukları EMSAL HARİCİ, Normal katlarda merdiven evi ve asansör boşlukları %30 a girmektedir.
26) Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan yüksekliktir. % 33 meyilli çatı gabarisi içinde kalan çatılar yüksekliği (1.00) m.yi geçmeyen korkuluklar, bacalar, merdiven gereçleri, asansör kuleleri, lüzumlu su depoları v.b. elemanlar bina yüksekliğine dahil değildir.
Yangın Yönetmeliği uyarınca yangın merdiveni yapılma zorunluluğu olmayan 21.50m'nin altındaki yapılarda kaçış yolu olarak kullanılan merdivenlerden bir tanesi TAKS hesabına dahil değildir.
Yapı inşaat alanı; ışıklıklar ile avlular hariç olmak üzere bodrum, asma ve çatı katı arasında yer alan mekânlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıdaki, kattaki, zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen bütün katlarının alanını ifade eder.
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Emsal değeri asma kat, katlar alanı bodrum kat, çekme ve çatı katı, kapalı çıkmalar da dahil tüm katların ışıklıklarının çıkmasından sonra kalan alanın toplamı olarak ifade edilebilir.
En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir.
a) Emsal Nasıl Hesaplanır? Emsal Formülü Nedir? Parselin alanı ile emsal oranı çarparsak, parselde yapılabilecek yapının toplam alanını buluruz. Örneğin 2.000 m2 yüzölçümündeki bir parselde emsal/KAKS, 0,60 ise parsel üzerinde yapılacak yapının toplam inşaat alanı, 1.200 (2.000 x 0,60) olarak bulunur.
Ancak 21,50 metre ile 30,50 metre arasındaki binalar için korunumlu ve korunumsuz olarak 2 yangın merdiveni yer alabileceği belirtildiğinden her ikisi de emsale dahil edilmez. 30,50 metrenin üzerindeki binalarda ise korunumlu iki yangın merdiveni zorunlu tutulmaktadır.
Örneğin “Kızılay'da 2,07 emsal var” gibi bir cümle duyabilirsiniz. Bu cümle, 1000 metrekarelik bir arsa üzerine en fazla 1000 x 1,07= 1070 metrekarelik net inşaat alanı yapılabilir anlamına gelir.
Kaks, net arsa alanın KAKS oranıyla çarpılmasıyla bulunur. Mesela KAKS oranı 2.50 ise alan büyüklüğü 2000 m2 ise 2.50 * 2000= 5000 m2 toplam inşaat alanı bulunacaktır.
Binaların yangından korunmasına ilişkin yönetmeliğin 48 inci maddesi uyarınca; İnşaat yüksekliği 21,50 metreden az olan binalarda merdivenler de acil çıkış olarak yangın merdivenlerinin emsal kapsamı listesin kabul edilir.
Yani zemin+4. Zemin kat iskan edilebilir ve emsale dahildir. Lütfen sohbete katılmak için Giriş .
Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.
Bir arsa üzerinde yapılabilir maksimum inşaat alanının parsel alanına oranına emsal deniliyor. Emsal hesabında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor. Emsal hesabına konu alan nedir? çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.
Site, yazlık ve villa projelerinde tercih edilen yüzme havuzları, artık inşaat alanı olarak açıklanan emsal hesabına dahil edilmiyor. Yapılan düzenlemeye göre havuzlar emsale dahil değil. Bu da demek oluyor ki, açık yüzme havuzu, taban alanı ve emsal hesabında yer almamaktadır.
26) Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan yüksekliktir. %33 meyilli çatı gabarisi içinde kalan çatılar, yüksekliği (100) m. yi geçmeyen korkuluklar, bacalar, merdiven gereçleri, asansör kuleleri, lüzumlu su depoları vb. elemanlar bina yüksekliğine dahil değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri