Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Zihin, anlama kabiliyeti ve idrak etme kuvveti demektir. Bu sözcük aynı zamanda hafıza manasında da kullanılır. Zihin kelimesinden türetilmiş olan birçok tamlama ve kalıp ifade edebi eserlerde de sıklıkla geçer. Örneğin zihn-i mahdud, dar görüşlü anlamına gelir.
Zihin, insan beyninin düşünme, algılama, muhakeme etme, duygu, davranışla ilgili süreçleri kapsayan etkinliklerinin toplamıdır. Ruhbilim felsefesiyle ortak konuları varsa da zihin felsefesinin özellikle uğraştığı kavramlar farklıdır. Günümüzde dil felsefesiyle birlikte en aktif felsefe dalı zihin felsefesidir.
Zihniniz düşüncelerinizi oluşturur, beyin ise fiziksel düzeydeki asıl işi veya süreci takip eder.
Eski dilde “şuur” olarakta adlandırdığımız bu yapı, psikanalitik teoriye göre bilinç gerçekle uyumu ön planda tutan, formel düşüncenin belirlediği zihin bölümüdür.
İlgili 33 soru bulundu
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Ruh, ilk başlarda zihinle eş değer tutulmuştur. İnsan varlığının maddi olmayan tarafı veya özü olarak tanımlanan ruhun yine maddi olmayan zihin ile eş değer tutulması tesadüf değildir. “Zihin bizim kendimiz midir?” sorusu bizi aslında gerçek kendiliği sorgulamaya götürürken ruha götürür.
Yani zihin, beynin yaptığı bir şeydir. Geleneksel olarak takım çalışması “ortak zihinsel model” yaklaşımıyla açıklanıyor. Bu teoriye göre takım üyeleri benzer bilgi temeline sahip olduklarında bir arada iyi bir çalışma sergileyebiliyor.
Zihin beyindeki sinirler tarafından iletilen bilgileri işleyerek kişiye yararlı şekilde kullanmayı sağlayan mantık alanı olmaktadır. İnsan zihni birçok veriyi alarak kişinin yararına düzenleyen bir işlevdir. Beyinde gerçekleşen bu işlem zihinsel faaliyetler olarak açıklanmaktadır.
Zihinsel özellik kişinin duygu ve düşüncelerini oluşturan sisteminin özellikleridir. Aynı zamanda kişinin karakteri de bu zihinsel özellikleri ile oluşur. İnsanların anlamaları ve anladıklarını yorumlamaları zihinsel özellikleri sayesindedir.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Zihin felsefesinde, Zihin-beden düalizmi, zihinsel işlevlerin fiziksel olmadığı ya da zihin ve bedenin ayrılabilir olduğu görüşüdür. Buradan hareketle, zihin-madde ilişkisi ve özne-nesne ilişkisi hakkında bazı görüşler öne sürer. Zihin-beden problemi konusunda fizikalizm ve enaktivizm ile karşıtlık gösterir.
Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
üzerinde durduğunu; ancak, çok boyutlu ve evrensel olarak nitelediği bu beşli grubu (disiplinli zihin, sentezci zihin, yaratıcı zihin, saygılı zihin ve etik zihin) seçtiğini ifade etmektedir.
Başka birinin zihnine veya rüyasına girmek kesinlikle mümkün değildir. Hatta tüm psikolojik tedaviler, kişinin isteği ve rızası dahilinde götürülür. Yani karşımızdaki isterse bir uzman isterse bir büyücü isterse de bir üfürükçü olsun sizi, sizin rızanız ve isteğiniz olmadan psikolojik olarak tedavi dahi edemez.
Zihin sağlığı açısından başarılı bir yaşlanma göstermek için çaba harcayan biri ile bu konuda hiçbir çabası olmayan biri aynı biçimde yaşlanmazlar. Genel olarak zihinsel yaşlanmanın 60-65 yaşlarından itibaren başladığı zannedilir. Bu yanlış bir kanıdır.
Zihin yönetimi, zihinsel işlemleri bilinçli olarak tanıma ve geliştirmeyi içeren bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda bireyin çeşitli etkinlikler sırasında uyguladığı zihinsel işlemlerin bilincine varması, geliştirmesi ve yönetmesi amaçlanmaktadır.
Mind Management programı, sinirbilim, dikkat eğitimi ve duygusal zekayı birleştiren kanıta dayalı bir programdır. Programın temel amacı işyerinde iyilik halinin korunması ve güçlenmesini sağlamaktır.
Bilinçaltının ve bilincin kaynağı Ruh'tur. Bilinç, enerji olan Ruh'un fiziksele dönüşmüş kısmıdır. Bilinç ve bilinçaltındaki bilgiler atom altı seviyede enerji halinde Ruh ile devam ediyorlar.
Tekrar ifade edecek olursak,kanı pompalama veya değişik hormonları harekete geçirme görevi “kalpte” olduğu için insanlar duygularının veya düşüncelerinin merkezinin “kalp” olduğunu zannetmektedir. Oysa duygu ve düşüncenin merkezi “beşerî ruh”tur; beyin, kalp, bağırsaklar veya başka organlar değildir.
İnsan, bu dünyaya üç temel ihtiyaçla gelir. Bunlar bedenî gelişimi temin için gıda, rûhî hayatın tekâmülü için terbiye, zihnen ve kalben terakkî için de ilim ihtiyacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri