2023 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERME DÖNEMİ BAŞLADI. Gelir Vergisi mükellefleri 2022 yılında elde ettikleri beyana tabi gelirlerini 2023 yılının Mart ayında beyan edecekler.Beyannamede tahakkuk eden vergiler 2 eşit taksitte ödenebilecek.
Gelir Vergisi, her mart ayının 25'ine dek ilgili vergi dairesine sunulması gereken Gelir Vergisi Beyannamesi ile birlikte mükellefin ikametgâhının ya da iş yerinin bağlı olduğu vergi dairesine ödenir. Ödeme bankadan da gerçekleştirilebilir.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat- Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Mükellefler için son günün 5 Nisan 2023 Çarşamba olduğu belirtildi. Ayrıca yine 31 Mart'a kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresinin 7 Nisan Cuma günü sonuna kadar uzatılması kararı alındı.
31 Mart 2023 Günü Sonuna Kadar Verilmesi Gereken 2022 Takvim Yılı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri, Ba-Bs Formları ve e-Defterlerin Oluşturulma ve İmzalanma ve "Elektronik Defter Beratları"nın Yüklenme Süreleri Uzatıldı.
İlgili 19 soru bulundu
2) 30 Nisan 2023 tarihine kadar sunulması zorunlu olan 2022 Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri için beyan verme tarihi, değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle 27/1977 sayılı Vergi Usul Yasası'nın 18'inci maddesinin (4)'üncü fıkrası uyarınca, 18 Mayıs 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar uzatılmıştır.
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.08.2023'e kadar, Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31.08.2023'e kadar uzatıldı.
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
2022 yılında, tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirlerinin yıllık tutarı 880 bin lirayı aşması durumunda 2023 yılı Mart ayında yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekecektir. Yıllık tutarı 880 bin lirayı aşmazsa yıllık beyanname verilmeyecek.
Basit usule tabi mükellefler her yıl Şubat ayı içerisinde yıllık beyannamelerini vergi dairesine vermekle yükümlülükleri 01.01.2021 tarihinden itibaren Gelir Vergisi kanunuda yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır.
Gelir vergisi beyannamesi, bireylerin ve işletmelerin bir yıl içindeki mali hareketlerinin resmi kaydıdır. Bu belge, kazançlarımızın ve devlete olan vergi yükümlülüklerimizin ayrıntılı bir dökümünü sunar.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Hazır Beyan Sistemine www.gib.gov.tr veya Hazır Beyan mobil uygulamasından erişebilirsiniz.
Gelir vergisi mükellefi: Türkiye'de yaşayan ve vergi ödeme yükümlülüğüne sahip olan her vatandaş, gelir vergisi mükellefidir. Gelir elde eden her vatandaş, Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurarak vergi mükellefi olur. Serbest meslek kazancı elde eden kişiler de gelir vergisi mükellefiyetine sahip olabilir.
Gelir vergisi beyannamesi, Türkiye'de çalışanlar, serbest meslek sahipleri, emekliler, işletme sahipleri, gayrimenkul sahipleri ve diğer gelir elde eden bireyler için zorunlu bir beyanname türüdür.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar ödenmesi gereken 2023 yılı gelir vergisinin 2. taksitinin ödeme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Böylece basit usule tabi olan mükellefler 2022 yılı ticari kazançları üzerinden 2023 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Diğer gelirleri nedeniyle (gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri