Meridyen ya da boylam, Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylar.
9. Sınıf Coğrafya - Koordinat Sistemi – Paralel ve Meridyenler | 2022 - YouTube.
Meridyenler, Ekvator'a dik açı yapacak şekilde yerküreyi 360 eşit parçaya bölen ve uçları kutuplarda birleşen, yay şeklindeki varsayımsal çizgilerdir. Her meridyen, bir büyük çemberin yarısıdır ve tüm meridyenler aynı uzunluktadır.
Meridyen, özellikle de konum belirlemek için sıkça kullanılan hayali çizgilerdir. Meridyen, bir kutup noktasından başlayarak diğer kutup noktasına kadar uzanan yarı çemberlere verilen isimdir. Aynı zamanda meridyenler, dünya üzerinde olduğu varsayılan yatay çizgileri kesen hayali çizgilerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Meridyenler dünyanın yüzeyinde yer alan yerlerin enlemlerini (kuzey ve güney yönlerine olan uzaklıklarını) belirler. Aynı zamanda dünya yüzeyinde yer alan yerlerin boylamlarını (doğu ve batı yönlerine olan uzaklıklarını) da belirler.
Meridyen Nedir ? Geleneksel Çin tıbbına göre Meridyenler, vücudun yüzeyinde veya derinliklerinde bulunan enerji kanallarıdır. Geleneksel görüşe göre, temel güç veya yaşam enerjisi olan Qi, organları beslemek için meridyen sisteminde sağlanır. Vücudumuzda 14 ana meridyen vardır.
- Her meridyenin boyu birbirine eşittir. - Ekvatordan bakıldığı zaman meridyenlerin arasındaki mesafe 111 kilometredir. - Bütün meridyen çizgileri Kutup ve Güney üzerinden ortak kesişme noktasına denk gelir. - İki meridyen arasında bulunan yerel saat farkı 4 dakikadır.
Paralel daireler meridyenlere diktir. 90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
Meridyen üzerindeki noktalar 0° doğu
Başlangıç meridyeni için günümüzde kabul edilen yaygın kanı Londra'nın Greenwich kasabasından geçtiği yönündedir. Uluslararası meridyen ya da Greenwich meridyeni gibi adlarla da anılır.
Meridyenler Dünya'yı çepeçevre sarmaz. Meridyenler Kuzey Kutbundan başlayıp, Ekvator'u tam dik kesip Güney Kutbunda sona ererler. İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alan Greenwich Gözlemevi'nden geçen meridyen başlangıç meridyeni olarak kabul edilir. Başlangıç yani Greenwich meridyeni “O” ile gösterilir.
6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ekvator, paralel, meridyen, başlangıç meridyeni, okyanus, kıta, kutup, coğrafi konum gibi kavramların öğretiminde model kürelerden yararlanılmalıdır.
Meridyen sistemi, tam anlamıyla, beden, zihin ve ruhun bütünlüğünü, işlevsel bir biçimde tanımlar. Meridyen Terapisi; Geleneksel Çin Tıbbı'nda, meridyen enerji akışının tıkanması ve dengesini yitirmesi, hastalığın başlıca sebebi olarak görülür.
11. doğu meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 11 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 11°D meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Okyanusu, Avrupa, Afrika, Hint Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.
Enlem ve Boylam
yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Paralel daireler, doğu - batı yönünde uzanırlar. Bu özellik, haritalarda ise, yön bulmak için kolaylıkla kullanılır. Bir paralel daire üzerinde yer alan tüm noktaların Ekvator'a olan uzaklığı her yerde aynıdır. Bundan dolayı enlemler de aynı aralıklarda kabul edilir.
Dünyayı kuzey ve güney yarım küre diye ikiye ayıran ekvatora paralel dairelere paralel ya da enlem daireleri denir. Paralel daireleri kuzey ve güneyde 1° aralıklı 90'ar tane olmak üzere toplam 180 tanedir.
Özellikle meridyenler arasındaki uzaklık ekvator bölgesinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda her iki meridyen arasındaki uzaklık ise 111 kilometre şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda her bir meridyenin boyu birbirine eşittir. İki meridyen dünya arasında bulunan yerel saat farkı ise 4 dakika olarak ön plana çıkıyor.
LMT herhangi bir meridyen boyunca aynıdır. Yerel saat herhangi bir meridyen üzerindeki gerçek güneş zamanını verir. Yani herhangi bir meridyen boyunca yerel saate göre saat öğlen 12 iken Güneş tam tepede görünür.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Meridyenleri, bedeniniz üzerinde görünmez boru hatları olarak düşünebilirsiniz. Geleneksel Çin Tıbbı'na göre her biri bedenin akışından sorumlu 12 ana meridyen mevcuttur. Herhangi birinin üzerindeki tıkanıklık ya da kopukluk bağlantılı olduğu organ ile alakalı fiziksel ya da zihinsel hastalıklara neden olur.
Meridyenler (boylam) arası mesafenin hesaplanması:
Dolayısı ile bir paralelin 360 eşit parçaya ayrılması ile iki meridyen arası mesafe bulunabilir. Ancak her paralel eşit uzunlukta değildir. Ekvator dairesi dünyanın çevresini temsil eder ve yaklaşık 2 x π x 6,37 = 40 bin km'dir.
Bundan dolayı meridyenler Ekvator kısmındayken aralarında 111 km mesafeye sahiptirler. Ancak Dünyanın şekli dolayısı ile kutuplara gittikçe meridyenler arasındaki mesafe azalmaktadır. Tüm dünya üzerinde yüzlerce olan meridyenlerin her biri birbirine eşit uzunluktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri