Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Suçluluk duygusu, çocukluktan başlayarak, sosyal gelişimimiz esnasında öğrendiğimiz, duygusal bir uyarı sistemidir. Amacı, yanlış bir şey yaptığımızda bize bildirmek, davranışlarımızın sonuçları hakkında fikir edinmemize yardımcı olmak ve bu sonuçların kendimizi veya başkalarını nasıl etkilediğini bize göstermektir.
Kendine şefkat gösterme ve kendini affetme, suçluluk duygusunu yönetmenin etkili bir yoludur. Kişinin kendi kendine nezaketle, empatiyle ve anlayışla yaklaşmasını içerir. Öz şefkat ve kendini affetme pratiği, suçluluk duygusunu hafifletmeye ve kişinin öz saygısını artırmaya yardımcı olabilir.
Hukuki anlamda suç, bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir.”
İlgili 36 soru bulundu
Suçluluk psikolojisi, yapılan kişisel hatalar, yaşanan başarısızlıklar ya da toplumsal değere aykırı davranma sonucunda hissedilen sıkıntılı bir duygu halidir. Tıpkı gurur duyma gibi bireyin kendisini öz değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Bireyin kendini suçlaması hayatında başkalarına karşı yanlışlar yaptığını düşünmesi ve bu durumdan da kendini affedememesinden köken almaktadır… kişinin kendine karşı sert ve esneklikten uzak tutumu söz konusudur.Ve kendini affedemeyen başkası değil yine kendisidir..
Suçluluk, bir insanın benimsediği kurallara aykırı bir hareket yaptığına inanmasından dolayı ortaya çıkan bir ruh halidir. Pişmanlığa benzeyen bu duygu tamamen öznel bir duygudur. Suçluluk duygusu, kişinin gerçekliği yorumlamasına bağlıdır.
Varlığını üstlenmediği için Osman'ın bekleyi- şine daima bir varoluşçu suçluluk eşlik eder. Varoluşsal suçluluk, “içi- mizde yaşanmadan kalmış hayatla ilgili olarak kendimizde hissettiğimiz” suçluluk duygusuna verilen isimdir (O. Rank'tan aktaran Yalom 2001: 439–440).
Suç korkusu (fear of crime) bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları içeren karmaşık ve çok yönlü bir olgudur. Bu olgu, suça ve suçla ilişkili sembollere yönelik korku ya da kaygıyı içermektedir (Ferraro ve LaGrange, 1987). Son yıllarda, suç korkusu önemli bir sosyal sorun olarak görülmüştür.
Suçluluk duygusunda bireyler yaptıklarından ötürü kendilerini kötü insan olarak damgalarlar. Bu yıkıcı bir düşüncedir. Kendinizi kötü, işe yaramaz, çürümüş bir insan olarak damgalarsanız ruh sağlığınız bozulur, adım adım depresyona gidersiniz.
Kişiler ağır bir suç işlediklerine (suçluluk hezeyanı), iflas ettiklerine (yoksulluk hezeyanı) ya da ağır bir hastalığa (hipokondriyak hezeyan) sahip olduklarına dair yanlış inançlara sahip olabilirler. Bu depresyonu yaşayan kişilerin neredeyse her zaman psikiyatrik tedaviye ihtiyacı vardır.
Kızmak yerine kendinizi ve size pişmanlık yaşatanları affedin. Pişmanlıklara odaklanmayı bırakmayı deneyin. Başarısız olmanıza odaklanmak yerine hedefinize başka bir yoldan ulaşmaya çalışın, başka yollar deneyin. Kendinize, geçmişinize ve geleceğinize göz atın.
Sosyal Duygular Olarak Utanç ve Suçluluk
Bu duygular, toplum içerisinde (gerçekte veya hayali olan) ötekine karşı hissedilen duygular olmaları nedeniyle sosyal duygular kategorisinde yer almaktadır (Gilbert, 2003).
Suçluluk duygusunun ortaya çıkması ve gelişimi iki ana nedene bağlıdır. Birincisi, çocuğun psikolojik (duygu, düşünce, davranış) gelişimine ait bazı özelliklerin, okul öncesi çağda bu duyguyu pekiştirici bir süreci takip etmesi, ikincisi ise ebeveyn çocuk iletişimi ve etkileşimidir.
Varoluş bunalımı ya da diğer bir adıyla varoluş kaygısı, yaşamın geçiş dönemlerinde ortaya çıkan ve yeni döneme uyum sağlamakta büyük güçlük çekildiğini gösteren bir durumdur.
Bir ülkede işlenen suçlara ait gerçek bütünü ifade etmek için de “gerçek suçluluk” tabiri kullanılmaktadır. Matematiksel olarak ifade edecek olursak bir ülkedeki gerçek suçluluk miktarı, bilinen suçluluk, kanunî suçluluk ve siyah sayıların toplamından ibarettir.
Bu ruh halini yaşayan kişilerde, takıntılı biçimde hayatın, varoluşun, ölümün, evrenin anlam varlığını/yokluğunu sorgulamaya sık rastlanır. Varoluşsal depresyonda, geçmişte anlamlı gelen pek çok şey artık değersizdir. Kendilerini başkalarından ayrı, yalnız ve izole hissederler; hiçbir yere sığamaz, yabancılaşırlar.
Genel olarak aşağılık kompleksi belirtileri şu şekildedir: Özellikle sosyal ortamlarda kendini yetersiz, değersiz ve eksik hissetmek. Kendini sürekli olarak başkalarıyla kıyaslama. Kendilerini herkesten aşağıda gören bireyler varlıklarını ispat edebilmek için yoğun çaba harcarlar.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Tam tersi olan üstünlük kompleksi gelişen kişinin çocukluğunda ise, ebeveynleri aşırı ve gereksiz övgülerle herkesten üstün, güzel, yakışıklı, başarılı, yetenekli ve zeki gibi yüklemeler yapar. Üstünlük kompleksi yaşayan kişi; benmerkezci düşünme yapısına sahiptir. Tüm olayları kendi açısından değerlendirir.
Psikolojinin genel kuralıdır: Suçlu insan bağırır, hırçınlaşır ve saldırgan bir hal alır.
Psikoterapistler, danışanın şikayet ve beklentilerine göre gereken tanısal yöntemleri uygulayan, bu yönde gelişim planları hazırlayan ruh sağlığı uzmanlarıdır. Genellikle danışmanlık merkezlerinde, kliniklerde ya da hastanelerde çalışırlar.
Adli psikolog olmak için üniversitelerde lisans programı olarak oluşturulan 4 yıllık Psikoloji Bölümü okunmalı, mezun olunca Adli Psikoloji üzerine yüksek lisans yapılmalıdır. Adliyede psikolog olmak için kişinin mutlaka Adli Psikoloji üzerine yüksek lisans yapması gerekir aksi takdirde kişi bu unvanı alamaz.
Pişmanlık, bireyin geçmişte yaptığı davranışlarından memnun olmaması ve hoşnutsuzluk duyma duygusudur. Bireyler bir eylemi gerçekleştirdikten sonra utanç, üzüntü, mahcubiyet veya suçluluk gibi duyguları içerisinde bulunduran hislere kapılabilmektedir. Bu durum pişmanlık olarak açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri