Merinos Koyunu Nedir? Ülkemizde merinos koyununun verimi için ıslah çalışmalarına Cumhuriyet döneminde başlanıyor. Islah edici koyun ırkı olarak Alman yapağı-et merinosu kullanılıyor. Melezleme sonucu seleksiyonla farklı merinos koyunu tipleri elde ediliyor.
Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor.
Merinos Türkiye melez yeni koyun tiplerindendir. Birçok yerli koyun ırkların ıslahında kullanılmıştır.
Merinos ırkının özellikleri
Hastalıklara karşı direnci ve yaşama gücü yüksek bir ırktır. Kuzuların verimi ve büyüme hızı yüksektir. Döl verimi oldukça iyidir. İkizlik oranı yüzde 30-60'tır.
IRK ÖZELLİKLERİ
Genel Tanımı : Kıvırcık ile Alman Yapağı Et Merinosu melezlenmesiyle elde edilmiş olup % 90 üzerinde Merinos genotipi taşımaktadır. Vücut geniş, derin, yuvarlak yapılı, orta uzunlukta, sırt düzgün ve geniş, sağrı geniş ve az düşük, bacaklar orta uzunlukta ve iriliktedir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye içerisinde yetiştirilen koyun cinslerine kıyasla üç kat daha fazla et elde edilebilen, iki yılda üç defa üreyebilen Charollais bir diğer deyiş ile Şarole koyunu yetiştiriciliğine başlanmıştır. Charollais koyununu ana vatanı Fransa olarak kabul edilmektedir.
Kuyruk ince ve uzundur. Koyunlar yılın 9-10 ayı boyunca kızgınlık gösterirler. Yılda 2 kuzu alımına uygundur.
Merinos ırkı Türkiye'ye ilk defa 1843 yılında ispanyadan ithal edilmiştir. İspanyol tarak yapağısı merinosları Bursa ilindeki Mihalıç Çiftliğinde (Karacabey Harası) yetiştirilmeye başlanmış ve bunların sayıları zamanla 80-90 bin e kadar çıkmıştır.
Merinos ırkının ilk ithalatı ise 1843 yılını tarih göstererek kayıtlara geçiyor. Bursa Karacabey çiftliğinde yetiştirilmeye başlanan ve nüfusu hızla artan koyunlar, günümüzde hala varlığını sürdürüyor.
Merinos, İspanya'da geliştirilen beyaz ve ince yapağılı koyun soyu. Kökenlerinin Kuzey Afrika'dan İspanya'ya Araplar tarafından getirilen koyunlara dayandığı sanılan bu soy orta çağ boyunca İspanya'nın tekelinde kalmıştır. Günümüzde ise birçok ülkede yetiştirilen koyun soyları arasında önemli bir yer tutar.
Türkiye'nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor.
Yaramaz hayvana; “geç hayvan” denir. Kısır koyuna “kısır mal” denir.
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer alan, uzun yıllardır halı konusunda ihracat şampiyonu olan Merinos, dünyanın 5 kıtada 78 ülkesine ihracat yapmaktadır. Uluslararası markalaşma programı olan Turquality sertifikasını halı sektöründe alan ilk markadır.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi.
En lezzetli koyun eti hangisidir? Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
55 KG. 2-3.5 KG. 2-2,5 KG. KARACABEY MERİNOSU: Balıkesir Bursa civarında yetişir.
Karnobat ve merinos olarak iki çeşidi bulunur. Karnobatın eti, merinosun yünü makbuldür. Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Bu cinsin tipik olarak kulaklarında, burun, gövde, bacaklar ve göz çevresinde siyah lekeler vardır. Kahverengi lekeler de gözlenmiştir. Olgun koyunlar 105 ile 155 lb (48 ile 70 kg) ve olgun koçlar 145 ile 200 lb (66 ile 91 kg) ağırlığındadır. Her iki cinsiyet de boynuzludur; ancak dişi koyunlar boynuzsuz olabilir.
Texel koyunu görünüm özellikleri:
Kuyruksuz koyun ırklarındandır. Orta boylu bir koyun ırkıdır.
6500-8000 ₺ arası
Terim, siyah renge sahip koyunlardan gelmekte olup kara koyunlar sürüde öne çıkmakta ve yünleri geleneksel olarak boyanamadığı için daha az değerli kabul edilirdi. Sürüden göze çarpan bir kara koyun.
Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Akkaraman ırkında bir koyundan yılda 1,2 kuzu alınır, yani 100 koyununuz varsa gebe durumda bundan 120 kuzu alınması beklenir. Bunları ıslah yoluyla artırmaya çalışıyoruz. Akkaraman ırkında Türkiye çapında baktığımızda ikizlik oranı 1,2'den 1,4'e çıktı.
KONYA MERİNOSU
Vücut beyaz renkli yapağı ile örtülüdür. Erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Kuyruk yağsız ince ve uzundur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 54-56 kg., süt verimi 40-50 Litre, kirli yapağı verimi 3,6-3,8 kg. olup, 100 koyundan 130- 140 kuzu alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri