Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor. Bu da sık sık hazımsızlık ve buna bağlı gelişen mide ağrısı, kramplar çekenler için lezzetli bir kaçış noktası oluyor.
Bazı insanların vücutları tahıllara karşı oldukça hassastır. Bu tip insanların tahıl tüketmeleri çok tehlikelidir. Bulgur tüketildikten sonda kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi vakalarla karşılaşılırsa çölyak hastalığı olma şüphesi yüksektir.
Mide bulantısı da yine önemli bir alerji belirtisi olarak bilinir. Hemen hemen tüm alerji belirtilerinde mide bulantısı tipik olarak görülür. Bulgur alerjisinde de bulgur tüketiminden sonra mide bulantısı ve yanında karın ağrısı da gözlemlenmektedir. Bulgur alerjisinde cilt döküntüleri de gözükmektedir.
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Hazımsızlığa Yol Açan Besinler
Baklagiller, süt ve süt ürünleri, yulaf, bulgur, muz, kepekli besinler, lahana, portakal, mısır ve elma gibi besinler hazımsızlığa neden olabilir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yani, peptik ülser hastalığınız varsa, sebze, meyve ve kepekli tahıl açısından zengin bir diyet tercih etmeye özen gösterin. Her gün en az ortalama 7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Ve ortalama en az 5 porsiyon tahıl grubu besinler (ekmek, bulgur, makarna,vb) tüketin.
Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Gluten hassasiyetinin teşhisi; aç karnına yapılan kan testi ve bağırsak biyopsisi ile yapılabilir. Gluten hassasiyeti teşhisinde endoskopik test yöntemi de uygulanmaktadır. En doğru teşhis için eliminasyon yöntemi kullanılır. Bu yöntemde buğday alerjisi ve çölyak hastalığı test edilerek seçenekler elenir.
Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcıdır.
Glüten hassasiyeti olan kişilerin bulguru tamamen kesmesi gerekiyor. Bu husus kitapta özellikle belirtilmiştir. Kitapta “Bulgurun 2-3 kaşık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir.
Sağlıklı bir kalp ,sağlıklı kan dolaşımı ve merkezi sinir sistemi için,bağışıklık bakımından zengin olan bulguru tüketmekte fayda bulunmaktadır. Ayrıca bulgur ,sağlıklı zayıflamada iyi bir diyet listesinde yer alır. Bulgurun vitaminleri birçok hastalığa iyi gelir. Fazlası şişkinlik ve gaza yol açabilir.
Mide Mikrobu Farklı Hastalıklara da Neden Olabilir
Helikobakter Pilori midede gastrite, ülsere ve nadiren de mide kanserine yol açabilir. Bu mikrop Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede kanserojen kabul edilmiştir.
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Ülserin nedeni nedir? En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliği sayılabilir.
Baharatı bol ve işlenmiş etler: Sosis, sucuk, pastırma
Baharatların ve çokça işlemden geçmiş yağlı yiyeceklerin gastrite zarar verdiğini söyledik zaten. Hal böyle olunca hem baharatı bol olan hem de genel olarak kızartılarak tüketilen sucuk, sosis ve salam türevi etlerden de uzak durmak gerekiyor.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri