Faiz yükselirse altın ne olur sorusu, döviz kurlarındaki değişimle yakından ilişkilidir. Faiz artışı, TL'ye yabancı para birimleri karşısında değer kazandırabilir. Bahsi geçen duruma bağlı olarak piyasadaki dolar bazlı altın fiyatlarında düşüş görülebilir.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Türk Lirası değer kazanır.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Merkez Bankası, ekonomideki enflasyonu azaltmak veya döviz kurlarını dengelemek için faiz oranlarını artırabilir. Faiz oranlarının yükseltilmesi, tüketici harcamalarını ve yatırımları azaltabilir çünkü daha yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırır. Bu da ekonomideki büyümeyi yavaşlatabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Altın: Altın, genellikle dolar ile ters orantılı hareket eden bir yatırım aracıdır. FED faiz oranını artırırsa, altının değeri düşer. Çünkü yüksek faiz oranı, altına olan talebi azaltır, altın talebi azaldıkça da altının değeri de düşer.
MERKEZ BANKASI FAİZ DÜŞÜRMESİ NE DEMEK? Enflasyon yüksekken politika faizini düşürmek ise daha yüksek enflasyon yarattığı için uzun vadeli piyasa faizler düşmez, bilakis artar. Bu durum yatırım iştahını, harcamaları ve üretimi azaltır.
Özellikle faiz oranlarıyla ilgili meraklı bekleyiş, akıllara ''Faiz düşerse altın ne olur?'' sorusunu getirir. Merkez Bankası'nın olası faiz indirimi kararı, dolarda yükselişi de beraberinde getirir. Altın ons fiyatları, dolar kuruyla belirlenir. Bu durum, altının gram fiyatında artışa neden olabilir.
Yüksek faizler yatırımları azaltır ve ülke kalkınmasını olumsuz yönde etkiler. Yani, fiyat istikrarının sağlandığı bir ekonomide faiz oranları daha düşük olur. Verimsiz harcama ve yatırımlar azalır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu kasım ayı toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; Kasım ayı Merkez Bankası faiz kararı 23 Kasım 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.
Piyasalar ülkelerin ekonomik, siyasi ve jeopolitik başta olmak üzere birçok gelişmeden etkilenebilmektedirler. Bilindiği üzere altın dolar ile ters korelasyondadır. Yani normal piyasa şartlarında dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde ise altın fiyatı düşer.
Para politikasında ikinci dönem: Ağustos 2023 sonrası
Dün gelen 500 baz puanlık ilave faiz artışı ile politika faizi yüzde 30'a yükselirken, metinde 2024 için yıllık enflasyon hedefi olan yüzde 33'ün tutturulması konusunda TCMB'nin “kararlı olduğu” ifadesi yer aldı.
Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin ediyor. Morgan Stanley: Politika faizinin kasım toplantısında 250 baz puan artışla yüzde 37,50'ye çıkmasını bekliyor. TCMB'nin 2024 ilk çeyrek sonuna kadar faiz artırımlarına ara vermesini ve faizin Nisan 2024'te yüzde 40'a yükseltileceğini öngörüyor.
FED FAİZLERİ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR? FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır.
“Gram altın yılı 2 bin TL'nin üzerinde kapatır”
Ancak gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yılı 2.000 TL'nin üzerinde tamamlayabilir. 2024 yılında ise 2.500- 2.700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir gerileme sonrasında yeni rekor ile karşımızda olabilir.
Fed faiz kararını sabit bırakması durumunda ise altın piyasasında yükselmeler veya düşmeler çok düşük oranlarda gerçekleşmektedir. Yani faiz kararının sabit tutulması durumunda kısa vadede kar elde etmek çok mümkün olmamaktadır.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların 14, 70 TL'den aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir. Merkez Bankası faizi düşürürse; doların 14, 70 TL seviyelerinden yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.
Faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. Altın, genellikle düşük faiz ortamında daha cazip bir yatırım aracı haline gelir.
Özellikle yüksek meblağlarda ve uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, vadeli altın hesabı seçeneğinden yararlanabilirler. Vadesiz altın hesabında herhangi bir faiz getirisi bulunmazken, vadeli altın hesabı sahipleri gram altın oranından faiz geliri kazanabilirler.
Vadeli Altın Hesabını 1 aydan 1 yıla kadar vadelerde açabilir, vade sonunda altın cinsinden faiz kazanabilirsiniz. Vadeli Altın Hesabını asgari 250 Gr altın ile açabilir, 0,01 gr ve katları olacak şekilde yatırım yapabilirsiniz.
Talep enflasyonu söz konusuysa
Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FtED: Faiz talep Enflasyonu Doğrusu.) Talep enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Faiz düşerse enflasyon artar yani enflasyon artarsa düşürmek için faizi artırmak gerekir.
İsviçre, Danimarka, Japonya eksi faiz uygulayan 3 ülke
Euro Bölgesi ülkelerinde 0 (sıfır) faiz varken Japonya, Danimarka ve İsviçre'de negatif faiz uygulanıyor.
Birinci yol, Merkez Bankası'nın enflasyona faiz silahı ile müdahale etmesi, ekonomiyi soğutması ve bunun sonucunda çıktı açığını sıfırlayarak enflasyonu düşürmesidir. Merkez Bankası ne kadar becerikli, güvenilir ve bağımsız ise enflasyon o kadar hızlı ve az bedel ödeyerek kontrol altına alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri