Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı hâlde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörler etkisiyle atmosfere gaz hâlinde dönüşü olarak tarif edilir. Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar.
Sıvıdan ayrılan moleküller buhar basıncını oluşturur. Katıların tanecikleri arasındaki etkileşimler sıvılara göre çok daha kuvvetlidir dolayısıyla katıların yüzeyinden moleküllerin kopması daha az gerçekleşir, katıların buhar basıncı yok denilecek kadar azdır.
Katı halden gaz hale geçiş
Gereken buharlaşma basıncına belli bir sıcaklıkta sahip olan bütün katılar genellikle süblimleşebilir. Karbon, arsenik gibi bazı maddelerin üçlü noktalarının yüksek olması dolayısıyla süblimleşmesi, eriyip buharlaşmasından daha kolaydır.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Bu nedenle en fazla buharlaşma tutarlarına Güneydoğu Anadolu bölgesinde rastlanırken en az buharlaşma tutarlarına ise Karadeniz kıyı kuşağında rastlanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgâr tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar.
Buharlaşma, sıvı moleküllerinin sıvı fazdan gaz fazına geçtiği bir süreçtir. Buharlaşma, sıcaklıkla ilişkilidir ve sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı da artar. Ancak, buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşebilir, çünkü bazı moleküller yeterli enerjiye sahip olabilir.
Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir.
Buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının sadece yüzeyinde gerçekleşen bir hâl değişimi olayıdır. Buharlaşma hızı sıcaklığa bağlı olduğundan sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı da artar. Buharlaşmanın en yoğun ve hızlı gerçekleştiği anda ise kaynama başlar.
Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi. Süblimleşme endotermik faz değişimidir. Faz diyagramındaki üçlü noktanın altında gerçekleşir. Süblimleşme'nin tersine ise kırağılaşma denir.
2-Kovalent katılar: Taneciklerinde kovalent bağlar bulunan ve tüm molekülleri veya tanecikleri birbirine sıkıca kovalent bağlarla bağlanmış katılardır. Örnekleri çok azdır. Elmas, grafit, kum . Bu katılar çok yüksek sıcaklıkta erir ve kaynarlar.
Kovalent katılar, örgü noktalarında kovalent bağlı atomların bulunduğu, ağ örgülü veya atomik kristal adı da verilen her atomun birbirine bağlandığı dev yapıya sahip katılardır. Her karbonun dört kovalent bağla birbirine bağlandığı elmas kristali en iyi örnektir.
Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir. Bu tür maddeler şekilsiz olduğu için amorf grubuna girerler. Amorf katılar belli bir sıcaklık aralığında gitgide yumuşarlar ve akıcılık kazanırlar.
Buhar basıncı ya da buhar denge basıncı; kapalı bir sistemdeki katı ya da sıvı fazdaki maddelerin termodinamik denge durumundaki buharının, belirli bir sıcaklıkta uyguladığı basınçtır. Bu değer, buharlaşma hızıyla doğru orantılıdır.
Öğrencilerin bu düşüncelerinin gerekçesi ise, “kapalı kapta zamanla oluşan buhar suyun üzerine basınç yaparak buharlaşma hızını azal- tır, oysa kap açık olduğunda buharlaşma daha kolay gerçekleşir bu yüzden de açık kapta buharlaşma hızı daha büyüktür” şeklinde ifade edilmektedir.
Gaz halindeki bir maddenin sıvı hal almadan direkt katı hale dönüşmesine kırağılaşma denir.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar. Buharlaşma hızı, kaynama noktasında en yüksek değere ulaşılır.
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Buharlaşma sırasında sıvı molekülleri etraflarından ısı enerjisi alır. Bu nedenden dolayı da sıcaklık düşer. Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar.
Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Bir sıvının yüzeyindeki moleküllerin kinetik enerjisi, sıvı moleküllerini bir arada tutan moleküller arası çekim kuvvetini yenecek kadar büyükse sıvı molekülleri buharlaşabilir.
Sıvının her yerinde gerçekleşir. Kaynama meydana gelirken sıcaklık sabit kalır. Kaynama sırasında sıvının içinde kabarcıklar oluşur. Örneğin su 100C 'de kaynar.
Suyun buharlaşma ısısı 540 cal/g'dır. Bu değer maddenin cinsine bağlıdır ve ayırt edici bir özelliktir.
O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar. Böylece katı ve sıvı ile beraber, su bu noktadan sonra buharlaşmaya başlar.
Moleküller arasındaki boşluk arttıkça moleküller madde bütünlüğünden ayrılır ve buharlaşır yani - (eksi) derecede de buharlaşma olur.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri