Merkez Efendi Türbesi İstanbul, Zeytinburnu'nun Topkapı semti, Merkezefendi mahallesinde, Merkez Efendi Camii bahçesinde yer alır. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü’nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır.
Merkez Efendi, 1463'de Denizli'de doğmuştur. Asıl adı Musa Muslihuddin olan Merkez Efendi, ilk öğrenimini Manisa'da tamamlamış, daha sonra İstanbul'a gelerek Hızır Velüyiddin Efendi ve Mevlana Ahmet Paşa'dan dersler almıştır.
Merkezefendi, Türkiye'nin Denizli ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile ilçe olmuştur. 321.546 kişilik nüfusuyla ilin en kalabalık ikinci ilçesidir.
İsmi, Mûsâ'dır. Babası, Mustafa Efendi; dedesi, Kılıç Bey; büyük dedesi Haydar Efendi'dir. Lakabı, Muslihiddin; künyesi ise, Ebû's-Sakâ'dır.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı olduğuna inanılan ottan oluşan bir macun çeşidi. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Daha sonra halk tarafından ilgi görünce halka da dağıtılmaya başlanmıştır.
Denizli doğumlu olan Merkez Efendi'nin asıl adı Musa'dır (öl. 959/1552). Tasavvuf yoluna girdikten sonra Amasya'da Halveti şeyhi olan Habib Karamanî'den “Muslihiddin” ve İstanbul'da Halvetî-Sünbülî kolunun kurucusu Sinâneddin Yusuf 'tan (Sünbül Sinan) ise “Merkez” lakaplarını almıştır.
Allah-ü Teala bu kainatı o kadar mükemmel, o kadar muazzam, her şeyi o kadar yerli yerinde yaratmış ki, bana sıra geldiğinde ben hiç bir şeye dokunmaz, her şeyi merkezinde bırakırdım diye cevap vermiş. Bu hadiseden sonra da Muslihuddin Efendi Merkez Efendi olarak anılır olmuş.
Türbede giriş bölümündeki ahşap tavanlı bölümdeki parmaklıkla çevrili tarafta Şeyh Hüseyin Efendi, Şeyh Ahmed Mesud, Mmustafa Efendi, Nurullah Efendi, Hatice Hanım, Sıdıka Hanım, Fatma Hatun, Şeyh Mehmed Nureddin yatmaktadır. Bağdadi kubbeli bölmede ise Merkez Efendi'nin sandukası bulunur.
Merkez Efendi Türbesi'nin hemen arkasında 15-20 basamaklı bir merdivenle inilen çilehane, bir 30 metrekarelik bir kuyu üzerine oturtulmuş küçük bir kapı ve benekli penceresinden başka bir şeyi olmayan bir barakadır.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi.
Merkezefendi İlçesi, yüzölçümü bakımından Pamukkale'ye göre oldukça küçük. Arada neredeyse 2 katı fark bulunuyor. Ancak ilçeye toplam 43 mahalle, 2 belde ve 6 köy mahalle olarak dahil oluyor.
Onları dalından koparıp da Allah'a ulfetlerini kesmeye gönlüm elvermedi. Baktım bu zavallı sümbül dalından kopmuş, ben de bu çiçeği size getirdim” dedi. Bu olay üzerine hocası Yusuf Sinan'a Sümbül lakabını verdi. Sümbül Sinan hazretleri 47 yaşında üzerine aldığı şeyhlik makamında 33 sene hizmet verdi.
Merkezefendi Müftüsü Talat ÖZMET ve Diyanet İşleri Başmüfettişi İbrahim HATİPOĞLU'nun Fakültemiz Dekanı Prof.Dr. Abdulhamit BİRIŞIK'ı ziyareti. Fakültemiz Dekanı Prof.Dr. Abdulhamit BİRIŞIK, Merkezefendi Müftüsü Talat ÖZMET ve Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi İbrahim HATİPOĞLU'nu makamında kabul etti.
“İstanbul'un manevi sultanları” olarak bilinen kişilerin Sahabe Eyüp Sultan Türbesi'nden sonra, kent mekânı ve/veya mimari özellikleri bakımından en meşhurları şunlardır: Ebu'l-Vefa, Aziz Mahmut Hüdayî, Sünbül Efendi, Merkez Efendi, Yahya Efendi, Şeyh Mustafa Devatî, Şeyh Zafir türbeleri.
Sünbül Sinan Efendi (d. 1452 - ö. 1529), İstanbul'un büyük velîlerinden, Halvetiyye'nin Sünbüliyye kolunun kurucusu mutasavvıf, medrese kökenli müfessir ve vâiz. Sünbül Efendi'nin İstanbul Koca Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi'ndeki kabri.
Osmanlı dönemi İstanbul'da bulunan büyük velilerdendir. Adı Musa olup, Merkez Muslihiddin diye meşhur oldu. Denizli ilinin Sarıhanlı köyünde 868 (m.1463) yılında doğdu. 959 (m.1551) yılında İstanbul'da vefat etti.
Nakşibendi Tarikatı'nın lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Mahmut Efendi'nin vefatının ardından Nakşibendi yeni lideri kim olacak sorusu ile merak edildi. Mahmud Efendi yerine vekil olarak Hasan Kılıç'ı tayin etmişti.
Şeyh Muslihiddîn Attar, İskilip ile özdeşleşen Akşemseddin'nin İskilip'e armağanı olan halifelerden biridir. 40.000 müride ulaşmış çok geniş irşad halkasına sahip olan bu büyük âlimin İskilip'te mescit, medrese, tekke ve hamamı olduğu bilinmektedir.
Askerde bulunduğu sırada ise hayatının seyrini değiştirecek olan en büyük üstadı ve şeyhi Ali Haydar Efendi'yle tanıştı. Ali Haydar Efendi Hazretleri Osmanlı sultanlarından son dört padişahın huzur hocalarından olup, Meşîhat-ı İslâmiyye'de Hey'et-i Te'lîfiyye Reisi idi.
İsmailağa cemaatinin lideri muhterem Mahmut Ustaosmanoğlu'nun cenazesi kılındı. Cenaze namazının ardından Mahmut Efendi'nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu İsmailağa cemaatinin yeni lideri olacak ismi açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri