Günümüzde erkeklerde HPV'nin varlığını gösterebilecek bir test bulunmuyor. Siğiller genellikle erkeklerin penis, testis torbası, anüs çevresinde ve kasıklarda görülüyor.
Erkeklerde genital siğiller bağışıklık sistemine bağlı olarak tekli ya da bir bölgeye yayılmış olabilir. Kondilomlar genelde penis çevresinde ya da makat bölgesinde görülür. Bağışıklık sistemi zayıflamış erkeklerde siğiller, kabarcıklı, karnabahar görünümlü olabilir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
Bu nedenle erkeklerde HPV Virüsünün ilk teşhisi genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları ile yapılabilmektedir. Genital siğil şikayeti ile doktora başvuran hastanın, muayenesi yapıldıktan sonra doktorun isteğine bağlı olarak Peniskopi yapılabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
HPV penis, makat (anüs), ağız, boğaz, ses telleri ve akciğerleri enfekte edebilir; lezyonlar siğil şeklinde ortaya çıkabilir. Yüksek riskli HPV türleri kansere neden olabilir.
HPV enfeksiyonları çoğunlukla kendiliğinden geçer ve herhangi bir HPV belirtisi ortaya çıkmaz. Ancak bazı durumlarda virüs bulaştıktan aylar ve hatta yıllar sonra HPV semptomları görülebilir. Kuluçka süresi HPV tipi ve kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olup olmaması gibi dinamikler doğrultusunda değişebilir.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Erkekler açısından konuşacak olursak, bir erkeğin HPV taşıyıcısı olması eşittir bulaştırıcı olduğu anlamına gelmez. Sadece o erkekte genital siğil var ise karşı tarafa bulaştırır. Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz.
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Genital bölgede deriden kabarık genelde deri renginde lezyonlar genital siğil belirtisi olabilir. Bazen özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde karnabahar görünümlü kabartılar genital siğil belirtisidir. Genital bölgede yaşanan kaşıntı ve rahatsızlık hissi de genital siğil belirtileri arasındadır.
Genital siğil kendiliğinden geçer mi sorusu merak edilmektedir. Ancak genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler. Tedavi olmazsanız muhtemelen siğilleriniz çoğalacak ve büyüyeceklerdir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir, yani hızlı bir şekilde sorunun çözümü için bir uzmana başvurmak önemlidir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkek Siğil
Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir. HPV genelde genital bölgede siğillere ve siğillerin neden olduğu sağlık sorunlarına sebep olsa da , vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir.
HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır. Nadir de olsa cinsel yol dışında da bulaşabilmektedir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
HPV olması evliliğe engel değildir. Uygun şekilde tanı ve tedavi ile 1. yıldan sonra yaklaşık %70, 2 yılda ise %90 oranında HPV vücuttan temizlenir.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
Erkekler hpv testi yaptırabilir mi
Siğil olmayanlarda penisten sürüntü ve idrar alınabilir.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
Genital bölgede deriden kabarık genel olarak deri ile aynı renkte olan lezyonlar genital siğil semptomu olabilir. Bazen özellikle bağışıklık sistemi düşük olan bireylerde karnabahara benzeyen kabartılar genital siğil semptomudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri