10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, mirasçılık belgesinin "e-Devlet"ten alınmasına yönelik uygulamanın ardından vasiyetnamelerin de elektronik ortamdan verilmesi için çalışma başlattı. Başkanlık, çalışmalarını tamamladığı uygulamanın hayata geçirilmesi için "e-Devlet"ebildirimde bulundu.
Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet'ten de sorgulanabilecek. Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Tarafınıza ait vasiyetnameleri "Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama" hizmetini kullanarak e-Devlet Kapısı üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
E- devlet ya da başka bir platform aracılığıyla yahut başka bir devlet kurumundan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması mümkün değildir. Bununla birlikte, sulh hukuk mahkemesinden tarafından düzenlenen veraset ilamına e- devlet üzerinden “Veraset İlamı Sorgulama” bölümünden erişim mümkündür.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra miras sorgulama kısmına giriş yapılmalı ve açılan internet sitesi sayfasına ölen kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılarak sorgula tuşuna basılmalıdır.
Ayrıca miras bırakanın el yazısı veya şartların gerçekleşmesi halinde sözlü olarak da yapılabilir. Dolayısıyla noterde yapılan vasiyetname geçerli vasiyetnamedir.
Düzenlenen resmi vasiyetname aslı, noter veya sulh hâkim tarafından saklanır.
Bunlar; 1- Ehliyetsizlik, 2- Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması, 3- Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması, 4- Tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması halleridir.
Bunlar; 1- Ehliyetsizlik, 2- Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması, 3- Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması, 4- Tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması halleridir.
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin derhal sulh hukuk mahkemesine teslim edilmesi zorunludur. Ele geçen vasiyetnamenin geçersiz olduğu düşünülse bile sulh hukuk mahkemesine teslim edilmesi gerekir.
Vasiyetnamenin tenfizi davası neticesinde alacağı mahkemece kabul edilen vasiyet alacaklısına herhangi bir belge verilmeden kendisine bırakılan taşınmazın tapu siciline kaydı yapılmasına karar verilir.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez. Hisseli tapuda elbirliği mülkiyeti ya da paylı mülkiyet söz konusu olabilir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Sulh Hukuk Mahkemesi ve Noter Başvuruları: Vefat eden kişinin mal varlığını bankalar üzerinden tek tek araştırmak yerine, Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterlere başvurarak, vefat eden kişiye ait taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarını daha kapsamlı bir şekilde öğrenmek mümkündür.
Ölen kişinin malvarlığı araştırması ve bunların paylaştırılması aslında miras hukukunun en can alıcı konusudur çünkü ölen kişinin e devleti ölümle birlikte kapanır ve mirasçılar ölenden kalan malvarlığı sorgusunu kendi başlarına yapmak istediklerinde, (tabi eğer murisin nerede malvarlığı olduğunu biliyorsanız) kolaydır ...
Vasiyet edenin ölümü bildirildiğinde; son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine sunulmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı 'na bir üst yazı ile birlikte gönderilir, diğer örnek vasiyet edene verilir. Vasiyetçi arzularını resmi memura yazılı olarak verip aynen tutanağa geçirilmesini de isteyebilir.
Vasiyetnamenin düzenlenmesine ilişkin prosedür tamamlanıp vasiyetname hazır hale gelince resmi memur bunun bir suretini vasiyet edene verir, aslını ise kendisi saklar.
Vasiyetin açılması davası ile vasiyetname açıldıktan sonra vasiyetnamenin açılması süreci tamamlanmış olacak ve daha sonra hakim tarafından verilen mirasçılık belgesi ile beraber tapuya gidilerek miras kalan malların mirasçılar üzerine geçirilmesi işlemi gerçekleştirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri