Isı pay ölçer; merkezi ısıtma sistemi olan binalarda tüketilen ısı enerjisini, radyatör üzerine montajı yapılarak paylaştırmaya yarayan cihazdır. Çok borulu ve çok kolonlu, dikey ısıtma sistemlerinde kullanılması için tasarlanmış bir ısı sayacıdır.
Kablosuz sistemde daireye girmeden haricen okuma imkanı vardır. Manuel cihazlarda ise petekler üzerindeki PAYÖLÇER değerlerinin tek tek okunması ve Payölçernin takılı olduğu peteklerin bulunduğu mekana girmek ve okumak gerekir. PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Tasarruf sağlar. Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlar. Tasarruflu kullanıma dikkat edilmesi demek ısınmamak anlamına gelmemektedir. Daha iyi ısınıp daha az bedel ödemek mümkündür.
Bireysel kombili ısıtma sistemine göre alınan aynı ısı enerjisine % 50 Daha az ödenir. merkezi ısıtma sistemine göre alınan aynı ısı enerjisine % 25 Daha az ödenir.. Doğalgaz merkezi ısı pay ölçer sisteminin diğer sistemlere göre en avantajlı sistem olduğu görülmektedir.
Isı pay ölçer fatura hesaplama yapılırken Doğalgaz faturasının %30 u ortak, metrekareye göre kullanım, % 70 i tüketime göre kullanımı ölçülerek hesaplanır.
İlgili 36 soru bulundu
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer takılması ve kullanılması zorunludur.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
Isı payölçer ısınma giderlerinin azaltılmasında direkt bir rol oynamaz, aksine kullanıcıyı az ve verimli ısınmaya teşvik eder. Bunun başarılabilmesi için termostatik vanalar ile birlikte kullanılmalıdır. Kullanım olmayan odalarda termostatik vanalar en düşük seviyelerde tutularak tüketimler düşürülebilir.
Merkezi pay ölçer ; Merkesiz sistemle ısınan binalarda, ısı pay ölçer sayaçları radyatör üzerinden ölçüm yaparak, radyatörün ortama verdiği ısı enerjisini sürekli hesaplamaktadır. Bu şekilde Bir dairenin bireysel ısı enerjisi tüketimini hesaplanmasını sağlayan ısı ölçüm sayacına merkezi pay ölçer denilmektedir.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
ısı pay ölçer kanunu iptal edilmesi söz konusu değildir.
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
ısı pay ölçer ve kalorimetre kullanımı merkezi sistem binanın yapısına bağlıdır. yeni tip mobil sistem tesisat olan binalarda kalorimetre eski tip kolonlu merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer kullanılır.
Siemens ısı pay ölçer Siemens ısı pay ölçer Fiyatı 28,00 EUR.
kalorimetre arızası sayaç ekranından ve ısı gider paylaşım faturasından anlaşılabilir. gider paylaşım faturasındaki sayaç endeksi ile sayacın üzerindeki KW değeri uymuyorsa sayacın arızalı yata faturanın hatalı veya cezalı fatura olduğu anlaşılabilir .
Isı pay ölçer; merkezi ısıtma sistemi olan binalarda tüketilen ısı enerjisini, radyatör üzerine montajı yapılarak paylaştırmaya yarayan cihazdır. Çok borulu ve çok kolonlu, dikey ısıtma sistemlerinde kullanılması için tasarlanmış bir ısı sayacıdır.
Merkezi sistem binalarda kullanmadığınız odaları kış döneminde en az 15 dereceye ayarlamalısınız.
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Isı pay ölçer sistemi sayesinde ara katlar konfor sıcaklığını yakaladıklarında termostatik radyatör vanaları radyatöre giren suyu kısarak ya da kapatarak,radyatörlerinden geçen suyun ısı kaybını azaltmış olacaklar,dolayısıyla ısı merkezinden çıkan suyun sıcaklığı en üst katlarda eski hale göre daha yüksek olacaktır.
Cihazlardan okuma günümüz teknolojisinde radyofrekansı marifetiyle konutlara girmeden uzaktan yapılabilmektedir. Okuma maliyeti konut başına 1-2 civarındadır. Isıpay ölçme cihazının ithalatını yapan firmalar bu işi de yapmaktadır. Cihaz fiyatı ise termostatik vana ve ısıpayölçer dahil 40-50 dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri