Türk Silahlı Kuvvetleri'nde savaşta olağanüstü yararlılıkları görülen en az orgeneral (denizci ise oramiral) rütbesine sahip hayattaki ya da ölmüş olan orgenerallere, TBMM tarafından kanunla verilen bir askerî rütbedir.
Mareşal, askeri personelin en yüksek rütbesidir ve genellikle savaş alanında üstün başarılar elde etmiş, stratejik dehaya sahip, askeri liderlikte uzmanlaşmış kişilere verilen bir unvandır. Mareşal, genellikle savaşın en zorlu anlarında liderlik yapmış ve büyük başarılar elde etmiş komutanlara verilen bir unvandır.
Günümüze kadar iki asker müşir (mareşal) rütbesine terfi ettirildi. Bu isimler; Mustafa Kemal Atatürk. Fevzi Çakmak.
Mareşal (Türkiye), Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe.
Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker ve devlet adamıdır. Türkiye'nin ikinci ve son mareşalidir. Mustafa Kemal Atatürk ile beraber mareşal ünvanına sahiptir. İlk Milli Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanıdır.
İlgili 45 soru bulundu
İki meydan savaşını kazanan veya bir savaşta aynı anda birçok cepheyi birden yöneten ve kazanan, denizde ve havada da aynı başarıyı gösteren askerlere verilen bir rütbe. Mareşal olabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az orgeneral (denizci ise en az oramiral) rütbesine sahip olmak gerekiyor.
Mareşal unvanı, savaşta üstün yararlılıkları görülen ve en az orgeneral ya da oramiral rütbesine sahip subaylara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilgili kanuna dayanarak verilir. NATO kodu OF-10'dur.
türkiye'nin tek mareşal'i, fevzi cakmak'tır, ataturk'e de, tbmm tarafından mareşallik ünvanı verilmiştir. edit: çok mesaj geliyor, yok atatürk'e de tbmm vermişmiş, yok ünvan değil unvan yazılırmış falan.
Yüce Meclisimiz, Sakarya Savaşı'nın kazanılmasının ardından Büyük Önder Atatürk'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı vererek milletimizin hislerine tercüman olmuştur.
Sakarya Meydan Savaşı'nın başarıya ulaşmasının ardından, 19 Eylül 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilmesi, Türk Ulusu'nun kendisine özgürlük yolunu açan büyük öndere şükran ve minnet duygularının bir ifadesi olmuştur.
Yasaklı rütbe, ciddi bir disiplin ihlali ya da suç işlediği tespit edilen personellere verilir. Bu ihlaller kurallara uymamayı, itaatsizlik, hırsızlık, suistimal, kötü niyetli davranışlar, askeri disiplin ihlalleri, görevi kötüye kullanma, profesyonel etik dışı davranışlar veya diğer ciddi suçları içerebilir.
Mareşal unvanı, savaşlarda üstün başarı gösteren komutanlara verilen en yüksek unvandır.
TBMM'nin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ''Mareşal'' rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verişinin 84. yıldönümü törenlerle kutlanıyor.Sakarya Meydan Savaşı'nın kazanılmasından sonra, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya, Millet Meclisi, 19 Eylül 1921'de kanunla ''Müşir'' (Mareşal) rütbesi ile ''Gazi'' unvanı verdi.Mustafa ...
Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir.
Tümgeneral – terfi için 4 yıl. Korgeneral – terfi için 4 yıl. Orgeneral – terfi için 4 yıl TSK rütbe terfi süreleri vardır ve en yüksek general rütbesidir. Mareşal – Millet Meclisi karar alarak üstün savaş başarısı göstermiş kişilere mareşal unvanı verir.
Tanzimat döneminden I. Meşrutiyet'e kadar Osmanlı ordusunda müşîr sayısı 19'u aşmamış, II. Abdülhamid döneminde 24'e kadar yükselmiş, daha sonra İttihatçıların yaptığı askerî düzenlemeler ve tasfiyeler neticesinde yediye kadar düşürülmüştür.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesinde iken Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir. Mareşal: En yüksek askeri rütbedir.
Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti'ni kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde "gazi" sanını aldı ve mareşallik rütbesine yükseldi. Askerî ve siyasal eylemleriyle İtilaf Devletleri ve destekçilerine karşı yengi kazandı.
Lakin mareşal rütbesi tecrübe ile verilmez. TBMM kararı ile savaş başarısına istinaden verilir. Bu rütbeye layık olan iki kişi vardır. Biri Mareşal Fevzi Çakmak diğeri ise Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Bu zaferin ardından Büyük Millet Meclisi'nin 19 Eylül 1921'de Atatürk'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı vermesi, O'na milletçe duyulan güvenin ve şükranın anlamlı bir ifadesidir.
Kurtuluş Savaşının en önemli dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Savaşı sonunda, Mecliste 19 Eylül 1921'de kabul edilen bir kanunla, Türk Milletinin bir şükranı olarak Mustafa Kemal Paşaya Mareşallik Rütbesi ve Gazilik Unvanı verilmiştir.
I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale, Kafkas, Suriye ve Filistin cephelerinde savaştı. 1918'de ferikliğe (korgeneral) yükseldi. Fevzi Paşa, V Kolordu (Osmanlı) Komutanı olarak 6 Ağustos ve 13 Ağustos 1915 tarihindeki muharebelere katılmıştır.
3 Mayıs 1920 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'na getirilen Fevzi Çakmak, Batı Cephesi'nde gerçekleşen 2. İnönü Savaşı'nın ardından orgeneral rütbesine yükseltilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi esnasında da bizzat cepheye giderek, Mustafa Kemal Paşa ile birlikte savaşı yönetmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri