Türkiye'nin Mermer Potansiyeli Alp-Himalaya dağları kuşağı üzerinde yer alan Türkiye toplam 5,2 milyar m³ (13,9 milyar ton) muhtemel mermer rezervine sahiptir. Dünya mermer rezervlerinin yaklaşık %40'ının ülkemizde bulunduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye, mermer rezervi bakımından oldukça zengindir
Dünyadaki 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen mermer rezervinin üçte biri Türkiye'de yer almaktadır. Türkiye'deki mermer rezervinin önemli bir bölümü ise Afyon, Balıkesir, Tokat, Denizli, Muğla, Eskişehir ve Çanakkale gibi illerde bulunmaktadır.
Dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Alp kuşağında yer alan Türkiye, çok çeşitli ve büyük miktarda mermer rezervine sahiptir. Türkiye, bu kaynaklara ilaveten gelişmekte olan sanayisi ve üretimde kullandığı teknoloji ile dünyanın en önemli doğal taş üreticileri arasında yer almaktadır.
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Hakiki mermer yataklarının oluşumu, yeryüzünün sıcaklık ve basınçla başkalaşım geçirmesi sonucu gerçekleşir. Bu nedenle mermer, metamorfik kayaç kategorisinde yer alır. Mermer oluşumunda kireçtaşı ve dolomit gibi karbonatlı kayaçlar; sıcaklık ve basınçla birlikte dönüşüm geçirir.
İlgili 23 soru bulundu
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Edremit, Balıkesir (Bandırma), Yalova çevresi (Armutlu Yarımadası), Manyas, Biga, Marmara Adası ve Bursa çevresinde mermer yatakları bulunur.
Mermerin yer aldığı "doğal taşlar" grubunda 1 milyar 605 milyon 351 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Eylül 2022 döneminde Türkiye'nin mermer ihracatı, miktar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,67 düşüşle 5 milyon 847 bin 805 tondan 5 milyon 516 bin 497 tona geriledi.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Sadece mermer, organik taş çeşitlerinden biridir ve diğer özelliklli yarı değerli ve tam kıymetli taşlara göre çok daha azca özelliktedir. Mermer kalitesi, özellikleri ve çeşitleri de önemlidir ancak maksimum ilgi gören yarı değerli ve tam değerli taşlardır.
Ülkemizde çok geniş alana yayılan mermer maden ocakları; İzmir, Gebze, Kütahya, Niğde, afyon, Bilecik, Yozgat, Koçhisar pek çok ilde bulunmaktadır. Rezervler Trakya ve Anadolu boyunda geniş bir bölgede yer almaktadır.
Mermer ocaklarından çıkarılan mermer ile yapılır. Traverten malzeme ile de patlatma taşı yapılır. Patlatma taş doğal taştır. Saçan mermer olarak bizler tamamen doğal taşlardan yapılan patlatma taşı satıyoruz.
Mermer aynı zamanda lavabo ve banyo dekorasyonunda da sıkça tercih edilen bir malzemedir. Bunun nedeni, mermerin ısıya ve suya dayanıklı olmasıdır. Aynı zamanda temizliği kolaydır ve uzun ömürlü bir yüzey sunar.
Türkiye, mermer üretiminde dünyada 7. sırada, mermer ihracatında ise 8. sırada yer almaktadır.
Zaten bizim şirketin ismi de oradan geliyor. Elazığ'ın vişne mermeri, sadece Alacakaya ilçesinde çıkıyor. Vişne mermerin özelliği ise içinde demir mineralleri olduğu için rengini ve dokusunu oradan almasıdır. Dünyada sadece Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunuyor.
Dünyada nadir olarak görülen Vişne Çürüğü Mermer, Türkiye'de de sadece Elazığ'da çıkarılmaktadır. Bu nedenle de Elazığ Vişne Mermer olarak anılmaktadır. Renginin Vişne rengi olmasından kaynaklı Vişne Mermeri olarak da anılan bu mermer çeşidi, iç ve dış dekorasyonlar için yoğun ilgi görmektedir.
Kırklareli Vize ilçesinde bulunan kendi mermer ocağımızdan çıkardığımız pembe renk tonlarına sahip özel bir doğal taştır. Dünyada mevcut doğal taşlar içinde nadir bulunan mermerlerden biridir. Vize Pembe Mermer, Mimar Sinan'nın ustalık eseri Edirne Selimiye Camisi'nin sütun ve kaplamalarında kullanılmıştır.
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Aslında ülkemizde bilindiği üzere mermer türleri arasında gösterilen traverten, klasik bir şekilde metamorfoz yapısı ile oluşmuş kristal taş olan mermerden farklı olarak daha kolay işlenen ve daha iyi cila kabul eden bir malzeme olarak bilinmektedir.
Mermerin literatürde adını başkalaşım kayaçlar veya metaformik kayaçlar ya da tortul kayaçların basınç ve ısı yoluyla sıkışarak yeni bir madde elde edimi olarak ele almaktayız. Başlıca olarak mermer başkalaşım/dönüşüm kayaçlarına örnek verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri