Doğal taş ihracatında en önemli pay %72 ile işlenmiş mermer ürünlerine aittir. Bunu ham/blok mermer ve granitler izlemektedir. İhracat yaptığımız başlıca ülkeler ABD, İsrail, S. Arabistan, İtalya, Almanya ve İspanya'dır.
Mermerin yer aldığı "doğal taşlar" grubunda 1 milyar 605 milyon 351 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Eylül 2022 döneminde Türkiye'nin mermer ihracatı, miktar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,67 düşüşle 5 milyon 847 bin 805 tondan 5 milyon 516 bin 497 tona geriledi.
Sektörde yaklaşık 800 ocak, 1500 fabrika ve 7000 civarında atölye faaliyet göstermektedir. Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır.
Mermer Teknolojisi bölümü mezunları; mermer sektöründe, mermer ocaklarında mermer kesme ve işleme tesisleri ile endüstriyel ve üretim yapılan mermer atölyelerinde mermer teknikeri unvanı ile çalışabilmektedir. Diğer yandan bu bölümden mezun olanlar isterlerse kendilerine ait işyerlerini açabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
Bu dönemde işlenmiş mermer 1,89 milyon ton ve 822,60 milyon dolarla 2022 yılının ilk 10 ayında toplam maden ihracatımız içinde en fazla ihraç edilen ürün olurken blok mermer-traverten 2,93 milyon ton ve 528,20 milyon dolarla ikinci, çinko cevherleri 679,26 bin ton ve 465,30 milyon dolarla üçüncü, bakır cevherleri 328, ...
Türkiye, mermer üretiminde dünyada 7. sırada, mermer ihracatında ise 8. sırada yer almaktadır. Mermercilik sektöründe 116'sı kamu ve 447'si özel olmak üzere toplam 563 işletme bulunmaktadır.
Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik,süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.
Türkiye'nin en eski Mermer Fabrikası (1912-1974)
Marmara Adası Saraylar beldesinde, Abruz koyu ile Yana Manastırı arasında kalan, eski adı Panormi'de (şimdiki ismi ile Mermercik Limanı'nda) Türkiye'nin ilk mermer fabrikası 1912 yılında kuruldu.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Mermer oluşumunda kireçtaşı ve dolomit gibi karbonatlı kayaçlar; sıcaklık ve basınçla birlikte dönüşüm geçirir. Dönüşüm sırasında kireçtaşı kristalleşir İlk başta oldukça küçük olan bu kristaller, dönüşüm esnasında büyüyerek ana yapıları oluşturur. Böylece mermerin ana dokusu ortaya çıkar.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Mermer, granitten daha yumuşak ve gözeneklidir. Kristal yapısı sayesinde, aşınmaya, lekelenmeye ve renk bozulmasına karşı daha dayanıklı olan granit ise tüm doğal taşların en güçlüsü olarak kabul edilir. Mermerden daha sert olduğu için çizilmelere karşı daha dayanıklıdır.
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75'inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Genel olarak İscehisar ilçemiz çevresinde bulunmaktadırlar. İlimizde zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar'da çıkarılmaktadır.
Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Doğal taşların en bilinenlerinden olan ametist taşı kuvars ailesinde yer almaktadır. Bu yüzden mor ve mor rengin tonlarına sahip bir kristaldir.
Türkiye'de çıkan en değerli maden altındır. Değerli madenler içerisinde eski bir geçmişe sahip olan altın, yüzyıllardır insanlığın beğenerek kullandığı bir mücevherdir.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'den Avrupa'ya en çok ihraç edilen ürünler
Tarım ürünlerinden ilk sıraları pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve deniz ürünleri almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri