Menopozal hormon tedavisi, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Menopozal hormon tedavisi kan pıhtıları, felç ve bazı kanserler için riskinizi artırabilir ve kalp hastalığı veya demansın (unutkanlık sorununun) önlenmesine yardımcı olmaz.
Hormon kullanılması, menopozun getirdiği sorunları (sıcak basmaları, uyku bozuklukları, vaginal kuruluk, idrar yolları hastalıkları, psikolojik sıkıntılar ) büyük ölçüde önlüyor. Osteoporoz ve buna bağlı gelişen kemik kırılmaları önemli ölçüde azalıyor.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Genellikle yaklaşık 7 yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir.
Adaçayı bileşenlerinde doğal bir follikülin hormonu içerir. Bu da ateş basması, gece terlemeleri gibi menopozun olumsuz etkilerini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda 40 yaş üzeri kadınların adaçayı tüketmeleri menopozu geciktiriyor.
Menopoz döneminde hızla kilo almamak için yüksek enerjili, işlenmiş besinler ve basit karbonhidratlardan (çikolata, kurabiye, şekerli çay, reçel vb.) kaçının. Kompleks karbonhidrat kaynakları olan çavdar ekmeği, tahıllı gevrekler, yulaf, meyve, nohut, mercimek tercih ederek porsiyon kontrolü dahilinde tüketin.
Kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan mucizevi bir hormon olan D vitamini, vücudun birçok işlevinde merkezi bir rol oynar. Özellikle menopoz sırasında ve sonrasında kadın sağlığı için en önemli destekleyicilerden biridir.
Magnezyum
Çünkü bu yaşlarda pek çok kadında yüksek tansiyon riski görülebilir. Bunun yanı sıra magnezyumun yetersizliği kalp hastalıkları, diyabet ve iltihabi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenme ile menopoz döneminde magnezyum eksikliğinin önüne geçilmelidir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır.
Düşük hormon seviyeleri: Menopozla, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon seviyeleri değiştiğinden, osteoporoz, kalp hastalığı ve inme gibi sağlık riskleri geliştirebilirsiniz.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Vücutta östrojen seviyelerini artırmak için tercih edilebilecek yollar mevcuttur. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan egzersiz, düşük beden kitle endeksi hedefi, sağlıklı ve etkili cinsel hayat, stresten olabildiğince kaçınmak, beslenme kontrolü ve yeterli uyku etkin ve ucuz yollar arasındadır.
Menopoz ve kilo ilişkisi
Menopoz sırasında östrojen seviyeleri önemli ölçüde azalır. Düşük östrojen doğrudan kilo alımına neden olmaz, ancak toplam vücut yağında ve karın bölgesi yağ dokusunda artışlara yol açabilir. Karın çevresinde yağlanma, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet ile ilişkilendirildiğinden risklidir.
Gün içerisinde her 2-3 saatte bir birşey yiyecek şekilde ara ve ana öğünler yapın. Her gün 10 adet fındık veya 10 adet badem veya 2 tam ceviz içi yemeye gayret gösterin. Tuna – morina – somon gibi balıklar ile semizotu, avokado, keten tohumu tüketerek omega – 3 alımını arttırın.
Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese, bel çevresinden kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma artar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise karın ve bel bölgesindeki yağ oranı 2'ye katlanır.
Melisa çayı sakinleştirici etkilere sahiptir. Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.
Organik elma sirkesi vücudu canlandıran ve vitamin kazandıran 30 ana besleyici madde içerir. Özellikle metabolizmayı dengelemeye ve menopozla gelen hormonal sıkıntıları kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
Menopoza geçiş genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Genellikle yaklaşık yedi yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir ve bunu etkileyen sigara kullanımı, ırk ve etnik köken gibi çeşitli faktörlerdir.
Bir kadının perimenopoz döneminden menopoza girişine kadar olan sürecinde vücudundaki progesteron ve östrojen hormonlarının üretimi yavaşlayarak tamamen biter. Bu durum kadını hem bedenen hem de ruhen zorlar ve bu süreç bazı kadınlar için 1 yıl kadar sürerken bazı kadınlarda 7-8 yılı bulabilir.
Çörek otunun tohumları ağızdan alındığı zaman adet kanamasını uyarır ve kadınların adet döngüsünün düzenlenmesinde fayda sağlar ayrıca regl dönemi ağrılarının ve sorunlarının hafiflemesine de yardım eder. Erken menopozu engelleyerek kadınlık hormonlarının güçlenmesini sağlar.
HRT kontrendike ise veya HRT kestikten sonra şikayetler devam ediyorsa ya da hasta HRT tercih etmiyorsa SSRI ve SNRI grubu antidepresanlar önerilir. Bu grupta ilk seçenek paroksetin, sitalopram veya essitolopramdır. Gece şikayetleri fazla ise gabapentin kulanılması daha uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri