Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
Sürücüler için, seyir halindeyken dikkatli olmak hem kendi can güvenlikleri hem de başka insanların can güvenliği açısından son derece önemlidir. Büyüklüğü ve sonuçları fark etmeksizin, yaşanan her kazada kaza sonrası tutanak tutulması gerekir. Bu tutanaklara kaza tespit tutanağı adı verilir.
Trafik Kazası Şikayet Süresi
Trafik kazasında şikayet süreci, suça sebep olan failin öğrenilmesinin ardından 6 ay içerisindedir.
İlgili 36 soru bulundu
Kasko hasar ödemesi için kazaya dair bilgi ve belgelerin 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır.
Bazen trafik kazalarında taraflar birbirlerinden şikayetçi olmazlar ancak daha sonra taraflar, kazada kimin haklı kimin haksız olduğu konusunda tartışmaya girdiklerinde sorun çözemezler ve birbirlerinden şikayetçi olurlar. Sonradan şikayetçi olunması mümkün değildir.
Cevap: Geçmişe yönelik tutanak
Geçmişe dönük olarak evrak kayıttan geçiremezler. bu durum sizin haklılığınızı ispatlar. ha bu arada evrak kayıtta eğer tahribat varsa oda suç teşkil eder. günümüz teknolojisinde böyle durumların ispatı zor değidir.
Her ne kadar yasada, bu gibi hallerde tamir işinin hangi sürede verileceğine ilişkin bir düzenleme yok ise de; 4077 sayılı Kanunun 13. ve 15. maddelerine göre çıkartılan "Garanti Belgesi Uygulaması Esaslarına Dair Tebliğin 6/3 maddesine göre, Sanayi malının tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.
Kazada ölüm veya yaralanma varsa, Sürücü 18 yaşın altındaysa, Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse, Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.
Tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar hukuken geçerli belgelerdir. Tutanakların başlık ve sonuç bölümünde tutanak oldukları belirtilmelidir. Tutanakta tarih ve gerekirse saat bilgisine yer verilmelidir. Tutanakta olaya şahit olanlar veya toplantı başkanlarının adı, soyadı ve imzası yer almalıdır.
Tutanaklar, başlık ve imza bölümü dışarıda bırakılırsa tarih ve saatle başlar, tarih ve saatle biter.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Tek taraflı trafik kazası meydana geldiğinde derhal polis ekipleri olay yerine çağrılmalı, araç güvenli bir yerde değilse güvenli bir noktaya çekilmeli, olaya ilişkin “tek taraflı trafik kazası tespit tutanağı” düzenlenmeli ve tutanağa kazanın gerçekleşme yeri ve saati, kazanın gerçekleşme biçimi, aracın hasar aldığı ...
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Tazminat ödemelerinin yasal süresi 8 iş günü olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde ödemelerin yapılması gerekmektedir. Farklı kusur oranı belirleyen sigorta şirketinin olduğu durumda dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilmektedir. Komisyon 3 iş günü içerisinde dosyayı sonuçlandırmaktadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Peki işçiye tutulan tutanak kaç yıl geçerli ? Tutanakların geçerlilik süreleri yoktur. Temelde sınırsız olarak geçerlidir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
Herhangi bir Tutanak gelen evrak kayda girmez.
Şikâyet Süresi Ne Kadardır? Şikâyete tabi suçlar bakımından şikayet süresi, failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır.
Türk Ceza Kanunu savcılığa suç duyurusunda bulunma işlemini 6 ay olarak belirlemiştir. Yaşanan olay ile ilgili 6 ay içerisinde şikayetçi olunmalıdır. 6 ay sonrasında yapılan şikayetler zamanaşımına uğrar ve geçersizdir.
Cinayet, yağma gibi şikayete tabi olmayan suçlarda 6 aylık süre geçse bile şikayetçi olabilirsiniz. Şikâyetten Vazgeçme: Şikâyete bağlı suçlarda şikâyet eden, mahkeme tarafından karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri