Doğal taş türleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilen mermer; her ne kadar sert ve cilalı bir yüzeye sahip olsa da: zaman içerisinde farklı deformasyonlara maruz kalabilmektedir. Özellikle beyaz veya açık renkli mermer yüzeylerinde sarı lekeler veya pas lekeleri oluşabilmektedir.
Sirke: Sirke suyu pas lekelerini çıkarmak için de etkili çözümdür. Sirkeyi suyla karıştırın sprey şişesine doldurun. Lekenin üzerine sprey yaptıktan sonra bez veya sünger yardımıyla ovun. Ardından lekeyi temiz su ile durulayın ve kuru bezle yüzeyi kurulayın.
Asidik bir özellik içeren limon suyu, pas sorununu kökünden çözmeye yetecektir. Lekeli bölgenin üzerine limon suyu sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından sert bir fırça ile paslı bölgenin üzerini fırçalamaya başlayın. Bu işlemi leke tamamen kaybolana kadar uygulamaya devam edin.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Pasın değdiği yere limon ve sirke uygulanıp bir süre bekledikten sonra durulama yöntemi yapılır. Pas lekesi temizliği için bir başka yöntem her evde mutlaka bulunan bulaşık deterjanıdır. Bir bardak su içerisine birkaç damla bulaşık deterjanı damlatılıp sünger yardımı ile pasın bulunduğu bölge temizlenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir. Bu yöntem için bir limonun suyunu veya sirkeyi paslı bölgeye sürmek ve bir süre bekletmek yeterlidir. Daha sonra bir fırça veya sünger kullanarak pası temizleyebilirsiniz.
Ayrıca kabartma tozu, bulunması en kolay ve pası gidermede en etkili ürünlerden biridir. Paslı kısma bolca karbonat dökün ve birkaç saat bekleyin. Sonrasında kabartma tozu tel fırça, diş fırçası veya bulaşık süngeri ile bu alanı ovun. Tüm bu yöntemler sayesinde ise pas lekesini ne çıkarır sorusu cevaplanmış olur.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Mermer, asidik yapıya sahip maddelere belli bir süre maruz kaldığında aşınabilir. Bu, özellikle de mutfak tezgâhı olarak kullanılan mermerler için bir problemdir; zira limon suyu, sirke, şarap gibi malzemeler, asidik yapılarının etkisiyle mermerde lekelenmeye sebep olabilir.
Mermer, oniks, traverten gibi kireç bazlı taşlar kolayca aşınmaya ve lekelenmeye maruz kalabilmektedir. TuffSkin® dışında hiçbir materyal, kimyasal lekelenmeleri ve aşınmaları önleyemediğinden doğal taş yüzeylerinizin kullanım süresini artırabilmek için TuffSkin® kullanmanızı öneririz.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Lekeyi tamamen kaplayacak şekilde limon suyuyla nemlendirilmiş bir bez veya sünger kullanın. Ardından üzerine biraz tuz serpin ve hafifçe ovun. Birkaç dakika bekletin ve sonra soğuk suyla durulayın. Leke hala görünürse işlemi tekrarlayın.
Günlük temizlik için, mermer yüzeyi yumuşak bir bez veya sünger ile nazikçe silin. Mermer yüzeyler asidik maddelere karşı hassas olduğu için, asidik olmayan bir sabun veya deterjan kullanılması önerilir. Lindos Naturals'ın "Doğal Ahşap Sabunu", mermer yüzeylerin günlük temizliği için de ideal bir seçenektir.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Mermer yüzeyin üzerine asit, limon, tuz ruhu, çamaşır suyu, kireç çözücü, yağ çözücü, kimyon, kahve, kola, sirke, şarap, bira, çay, kolonya, meyve suyu, yemek gibi asidik ya da kimyasal maddeler dökülürse mermerinizin üzerindeki koruyucu tabakayı çözerek taşınızda gözenek açar ve siz onu leke olarak görürsünüz.
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
WD-40 metal yüzeylerdeki paslardan kurtulmanızı sağlayan etkili ürünlerden biridir. WD-40 pas sökücü, metali paslanma ve korozyona karşı korur.
Hidroklorik asit, pas giderici olarak kullanılmasının yanı sıra, organik bileşiklere etki ettirilerek klorlu ürünlerin (çözücüler, plastik maddeler) elde edilmesinde yararlanılır.
Çamaşır makineniz genellikle pas lekelerini çıkaramaz ve çamaşır suyu ile çıkarma denemeleriniz, pas lekelerini kalıcı hale getirebilir. Leke tamamen çıkmadan giysinizi kurutucuya atarsanız, ısı lekeyi kalıcı olarak sabitleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri