Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş "Kalsit Kristalleri"nden oluştuğu görülür.
Oluşumu esnasında etkileşime girdiği kalsit kristaller mermerin farklı renklerde oluşmasını sağlar. Genel olarak beyaz ve gri renk tonlarında oluşan mermer bulunduğu bölgedeki bu etkileşimlere bağlı olarak farklı renklere bürünebilmektedir.
Metamorfik kayaç kategorisinde bulunan hakiki mermer, oldukça serttir ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda bu taş kesilebilir, şekil verdirilebilir ve parlatılabilir özelliktedir. Dolayısıyla mermerin hem yüzey kaplamalarda kullanımı hem de çeşitli dekoratif eşya yapımı mümkündür.
Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir .
Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
İlgili 33 soru bulundu
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Doğal taş sektörü kapsamı içinde başta mermer olmak üzere granit, siyenit gibi plütonitler (Derinlik kayaçları), bazalt, andezit gibi volkanitler olabileceği gibi kumtaşları da sektörde kullanılabilmektedir.
Kalker, traverten, kumtaşo, gnays, kuvarsit, granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir. Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir.
Ekonomik şartlara göre mermer türleri üçe ayrılır. Normal mermerler, sert mermerler ve traverten oniks mermerler.
Genellikle mermer yapıştırmak için polyester reçine su bazlı yapıştırıcılar tercih edilir. Mermerlerde kendi içlerinde türlere ayrılır.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtrak) değiştirir. Sirke ve Mor lahana lekesi yüzeyin rengini değiştirir, mermer içine işler. Uv ışınları mermer yüzeyinin rengini soldurabilir fakat mermer içine erişemez.
Mermer, kullanıma bağlı olarak üzerinde leke ve renk değişimi oluşturabilecek faktörler nedeniyle sararmaya da kararma gibi istenmeyen durumlar oluşturabilir.
II (b) Grubu Madenler; Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
Mermer ve granit her ne kadar kullanım alanları ve görsel olarak birbirine benzer olsa da ayrılan temel yapıları vardır. Mermerler granit taşlara nazaran daha yumuşak yapıya sahiptir. oluşumu daha geç olması nedeni ile granitler ise mermere nazaran sert yapılıdır.
Mermer, ilk çağlardan bu yana çıkarılan bir taştır. Mermer madenlerinin geçmişi Yunanistan'da MÖ 3. yüzyıla, Türkiye'de (Anadolu'da) MÖ 7. yüzyıla ve İtalya'da MÖ 1. yüzyıla kadar gitmektedir. Madenden yapılmış tarihi anıtlar, heykeller, tapınaklar ve camiler görebiliriz.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Mermerit (Döküm mermer) yanar veya erir mi ? HAYIR.
Etienne Mermer (d. 26 Ocak 1977), forvet pozisyonunda görev yapmış Vanuatulu millî futbolcu ve teknik direktördür.
MERMER SICAKLIĞA DAYANIKLI MIDIR? Mermer tasarım dünyasında görülebilecek sıcaklığa dayanıklı malzemelerden birisidir. Oldukça zor şartlara dayanarak oluştuğundan yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz.
Granit ve mermerin her ikisi de düşük kayma direncine sahiptir, bu nedenle cilalı bir kaplamayı tercih etmeyin. Mermer karolar duvarlarda ve zeminlerde aksan olarak kullanılabilir veya maliyet söz konusu olduğunda diğer fayans türleriyle birleştirilebilir.
Traverten taşlar içindeki en pahalı ürün olup mermer taşlardan daha ucuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri