Granit mermer plakaların donmasının ve çatlamasının ana nedeni sudur. Suyun granit mermer plakaların boşluklarına girmesini önlemek için, granit mermer plakaların donmasının oluşması önlenebilir. Bu nedenle koruma için granit mermer levha bakım maddesi kullanmak yeterlidir.
Mermer Neden Çatlar? Mermer, doğada doğal hallerde bulunan ve sıcak magma tabakalarının kireç taşlarına teması ile oluşan birer mineral bileşenleridir. Bu bileşenler, kimi zaman kimyasal veya fiziksel ayrışmalar sonucunda çatlayabilir.
220 santigrat dereceye kadar sıcaklık baskısına dayanabilir.
Akemi ya da epoksi veya mermer yapıştırıcısı ile yapıştırma işlemi ardından yüzeyin kuruması beklenir. Ardından, numarasına göre sırasıyla kuru pedler kullanılarak yüzey zımparalanarak düzgünlük sağlanır. Cilalama işlemi ile çatlak ve dolgu izleri ortadan kaybolur. Yüzey istenilen görünüme kavuşur.
Granit 700°C'ye kadar yüksek ısıya dayanıklıdır. Mutfakta kullanımı dikkate aldığımızda ocakta kullanılan bir tencerenin bu ısıya erişmesi mevzubahisi olamayacağından, ateş üstünden alınıp tezgaha konulan malzemelerle netlikle yanmaz ve kir olmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Aynı zamanda ısıya dayanıklı olan granit mermer, mutfakta uzun ömürlü bir dekorasyon için mutlaka tercih edilmelidir. Mermer granit üzerine yapılan cila, diğer taşlara nazaran daha uzun süre çizilmeden, zarar görmeden ve parlaklığını kaybetmeden kalitesini korur.
Isıyı iletmeyen mermer, sıcaklık ne olursa olsun serin kalır, bu da onu sıcak yerler için ideal bir seçim haline getirir. Mermerin yanıcı olarak kabul edilmeyişi, yangına dayanıklı bir doğal taş olduğunu gösterir. Mermerin yukarıdaki özelliklerinden, onun herhangi bir yüzey için iyi bir seçenek olduğu görülmektedir.
Eğilme ve darbe dayanımı yüksek olan Çimstone, kesim veya nakliye gibi işlemler esnasında kolaylıkla çatlamaz, kırılmaz.
Mermerin aşırı ısı, sert bir darbe veya yanlış bir basınç ile karşılaşması direkt olarak çatlamasına neden olabilir.
Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Oldukça zor şartlara dayanarak oluştuğundan yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz. Mermerin dayanabileceği maksimum sıcak limitinden bahsetmek mümkün olmasa da mermerin türüne de bağlı olarak dayanıklı olduğunu kabul edebiliriz.
Genel olarak; yüksek ısıya ve baskı direncine dayanıklı olan granit eşyalar ve malzemeler, üretime ya da kullanıma bağlı olarak zamanla çatlayıp kırılabilmektedir.
MERMER DUVAR KAPLAMA
Hava şartları ve dış etkenlerden etkilenmeyen, fazla yüksekliği olmayan iç mekan duvarlarında ve kolonlarında mukavemeti yüksek flex yapıştırıcılar ile uygulanır. Uygulanan yüzeyin sıvasının gönyeli ve şahkülünde olması gerekmektedir. Bu sistem alçıpan duvarlarda da uygulanmaktadır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Çimstone tezgah mutfak tezgahları içinde önerebileceğimiz en dayanıklı ve kullanışlı tezgah türüdür. çizilmelere ve ısıya karşı son derece dayanılklıdır. leke tutmaz ve temizliği çok kolaydır. hijyeniktir içerisinde mikrop ve bakteri barındırmaz.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Çimstone Tezgah ve Granit Tezgah Arasındaki Farklar
Yoğunluk olarak granit tezgahtan daha hafif olan çimstone tezgahın ısıya karşı dayanımı granite oranla o kadar başarılı değildir. Granit tezgahların ısıya dayanım konusundaki avantajları, hiç bir katkı maddesi içermemesi sayesindedir.
Mermerlerinizin derz aralarına farklı renk boyalarla işlem yaparak daha renkli yüzeyler elde edebilirsiniz. Boyama işlemleriniz tamamlandıktan sonra su bazlı taş vernik, sır vernik veya akrilik vernikleri uygulayarak boyanızı koruyabilir, daha sağlam mermer yüzeyler elde edebilirsiniz.
Polimer Cila: Polimer-yayıcı akrilik asit, akrilik ester ve styreneden oluşur. Genelde mermer, karo, traverten ve mozaik vs. yüzeylere paspasla veya bezle sürülmek suretiyle uygulama yapılır.
Mermerin yapısı seramik ve fayanstan farklı olduğundan sıradan temizlik malzemeleri asla kullanılmamalıdır. Mermerin temizliği ve parlatılması özel ilgi gerektirir. Mermer Cilası ve Parlatma İşlemi Nasıl Yapılır? Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir.
Traverten taşlar içindeki en pahalı ürün olup mermer taşlardan daha ucuzdur.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Mermer, tipik olarak sade ve damarlı, granit ise kristalize ve gösterişli bir görünüme sahiptir. Doğal taşlar kategorisinde olan mermer ve granit, gözenekli bir yapıya sahiptir. Granit, magmatik bir kayadan yapıldığı için oldukça dayanıklı ve temizlenmesi daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri