Dr. Paksoy, şunları söyledi: "Mermer tozu (kalsit), nano boyutta, yani undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak kullanılabiliyor. Biz bu şekilde öğütülmüş mermer tozunu, bitkilerde, özellikle bahçe bitkilerinde kullanarak denemeler yaptık.
Bu kullanımlar arasında tarım öncelik taşımaktadır. Çünkü mermer tozu uygun asitlerle işlendiğinde, kapalı ortamlarda karbondioksit (CO2) gazı çıkışı sağlayarak bitkilerin fotosentezine olumlu katkı yapmaktadır.
Öte yandan mermer tozu, undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak da kullanılabiliyor.
Bu atık ve yan ürün olarak elde edilen malzemelerden mermer tozları genel olarak zeminlerin iyileştirilmesi, derz dolgu malzemesi, sıvı katkı malzemesi ve beton üretiminde kullanılmaktadır.
Afyon Kocatepe Üniversitesinden (AKÜ) bilim insanları, mermer tozu ve kömür külünden, inşaat sektöründe blok beton olarak kullanılabilecek, ısıya ve suya dayanıklı malzeme üretti.
İlgili 22 soru bulundu
Beton katkı malzemesi olarak kullanılan mermer tozu, sıvıyı geçirmeme özelliği nedeniyle seramik yapımında kullanılmakta olup mermer tozunun döküldüğü yerde kesinlikle bitki çıkmamasına sebep olur.
Mermer tozu atıkları; inşaat sektöründe, kağıt sektöründe boya sektöründe, plastik sanayiinde, beton sanayiinde, kaplama ve dolgu amacıyla kullanılmaktadır. Kaliteyi arttırması, kullanımı rahatlatması ve kolay bulunur olması malzemenin kullanımında önemli bir etkendir.
"Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir. Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir.
Mermerinizin üzerinde biriken tozların günlük olarak temizlenmesi ürününüzün kullanım ömrünü artıracaktır. Bu tür mermer temizliği işlemlerinde yalnızca su ve mikro fiber bez kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Doğada en çok eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında görülmektedir.
Bitki gelişimi ve verimi üzerine olan etkilerinden dolayı CO2 gübrelemesi örtü altı yetiştiriciliğinde önemli yer tutmaktadır. Sera içerisinde bitkiler için uygun düzeylerde yapılacak CO2 gübrelemesi ile bitkilerden alınacak verimi arttırmak olasıdır.
Güçin mermer tozu 5 kg - hayvan yemi katkısı kullananlar %10 oranında bir karışım hazırlayabilirler. 100 kg yem için 10 kg, 5 kg yem için 500 gram eklemeniz yeterlidir. Ürün; kanatlı hayvanlar, kafes kuşları, büyük ya da küçükbaş hayvanlarınız için hem güvenli hem de destekleyicidir.
Günümüzde yapıtaşından çok kaplama, döşeme ve dekorasyonda kullanılan doğal taşların özelliğine göre kullanım alanı da değişmekte, örneğin granit dış yapıların kaplanmasında ve döşemelerde, mermer ise daha çok inşaat sektöründe iç mekanlarda ve güzel sanatlar, dekorasyon, mezar ve mezar taşı gibi alanlarda ...
Doğal taşlar kategorisinde olan mermer ve granit, gözenekli bir yapıya sahiptir. Granit, magmatik bir kayadan yapıldığı için oldukça dayanıklı ve temizlenmesi daha kolaydır. Mermer, yoğun basınç ve ısıya maruz kalmış kireç taşından oluşur.
Süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor. Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Ancak her meyvede olduğu gibi muzun da muhabbet kuşlarına ufak miktarlarda verilmesi gerekir. Muz içerisinde bulunan potasyum, B6 vitamini, bakır, magnezyum, manganez ve C vitamini, kuşlar için faydalıdır. Kuşlar muzun kabuklarını da severek yerler ancak sindirimi zor olduğu için kabukları tüketmemeleri önerilir.
Kalsit kalsiyum karbonatın heksagonal sistemde kristallenmiş hali. Kalsitin yoğunluğu 2,75 g/cm3 tür.
Kalsiyum karbonat, sanayide, mermer, tebeşir ve kireç taşı gibi farklı malzemelerin üretiminde yoğun olarak kullanılır. Aynı şekilde boya malzemelerinin üretilmesinde yoğun olarak bu bileşikten yararlanılır.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Birim hacim ağırlık değerinde seriler arasında bariz bir farklılık gözlenmemekle birlikte mermer tozu miktarının artmasıyla harçların birim hacim ağırlıkları azalma göstermiş ve 1820 kg/m3 - 1580 kg/m3 arasında değişkenlik göstermiştir.
Mermer Parlatma Tozu (GIALOTEX), doğal mermer zeminler için parlatıcı bir tozdur. Her tür mermer yüzey için uygundur. Bej, kırmızı veya siyah olan renkli mermerler ve kireç taşları üzerinde de kullanılabilir. Uygulandığı yüzeyde etkileyici ve “ayna” gibi bir parlaklık bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri