Mermer ve granit her ne kadar kullanım alanları ve görsel olarak birbirine benzer olsa da ayrılan temel yapıları vardır. Mermerler granit taşlara nazaran daha yumuşak yapıya sahiptir. oluşumu daha geç olması nedeni ile granitler ise mermere nazaran sert yapılıdır.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Dayanıklılık Farkı
Mermer, granitten daha yumuşak ve gözeneklidir. Kristal yapısı sayesinde, aşınmaya, lekelenmeye ve renk bozulmasına karşı daha dayanıklı olan granit ise tüm doğal taşların en güçlüsü olarak kabul edilir. Mermerden daha sert olduğu için çizilmelere karşı daha dayanıklıdır.
Örneğin, mermer beyaz, siyah, gri, kahverengi ve çok daha fazla renkte bulunabilir. Granit ise daha çok renkli ve desenli bir yapıya sahip olabilir. Ayrıca, kuvarsit, traverten, oniks gibi başka doğal taşlar da çeşitli renk tonlarına sahiptir.
Mermer ve granit genel olarak ele alındığında, jeolojik yapıları itibariyle doğal taş olarak tabir edilen grupta yer alan iki doğal malzemedir.
İlgili 22 soru bulundu
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Bu tanım uyarınca kalker, traverten, kumtaşı gibi tortul; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Granitin çıkartıldığı başlıca ülkeler; Çin, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır, İtalya, ABD, Ukrayna, Norveç, Sri Lanka ve İspanya'dır.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Mermer fayansların döşenmesi seramik fayanslara göre daha zordur. Döşeme işlemi karmaşık olabilir, bu nedenle bir uzmandan yardım almak her zaman en iyisidir. Mermer fayansların maliyeti türüne göre değişmektedir. Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır.
Çimstone tezgah mutfak tezgahları içinde önerebileceğimiz en dayanıklı ve kullanışlı tezgah türüdür. çizilmelere ve ısıya karşı son derece dayanılklıdır. leke tutmaz ve temizliği çok kolaydır. hijyeniktir içerisinde mikrop ve bakteri barındırmaz.
Granit Çizilir mi? Granit ancak kendisinden daha sert bir malzemenin üzerine ısrarla sürtülmesiyle çizilebilir. Graniti yalnızca elmas çizebilir, bu sebeple granit işlenirken elmas uçlu malzemelerle kesilerek operasyon yapılır.
Genellikle, kireç taşlarını çatlatabilen asit bazlı çözeltiler ve mineral bulandırıcı sıcak sıvılar, bu çatlamaya neden olabilir. Çatlamalar, kimyasal veya fiziksel olabilir. Kimyasal çatlamalar geri dönüşü olmayan çatlamalardır ve yapıştırılması söz konusu değildir.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Aşınmaya, basınca, darbeye karşı dayanıklı, güzel renkli ve iyi cila kabul eder. Atmosfer tesirlerine ve ayrışmaya karşı direnci yüksektir. Günümüzde daha çok parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda kaplama taşı olarak kullanılmaktadır.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Mermer, insan sağlığına zararlı madde içermez ve güvenli bir şekilde kullanılır. Temizliği kolaydır.
Traverten taşlar içindeki en pahalı ürün olup mermer taşlardan daha ucuzdur.
Grub Madenler” sınıfında “Mermer, Dekoratif Taşlar Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar” tanımlaması ile verilmektedir. Bu nedenle mermerlerin kendi içerisinde daha detaylı olarak sınıflandırılmasında yarar bulunmaktadır.
Doğal taş sektörü kapsamı içinde başta mermer olmak üzere granit, siyenit gibi plütonitler (Derinlik kayaçları), bazalt, andezit gibi volkanitler olabileceği gibi kumtaşları da sektörde kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri