Çamaşır sodası kullanımı ile mermer ve taş yüzeylerden bant lekesini arındırmak mümkündür. Plastik ve deri yüzeyler için de genellikle çamaşır sodası tercih edilmektedir. Farklı bantlar yüzey üzerinde lekeyi daha kalıcı yapabilmektedir.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Bant izlerinden kurtulmada en çok bilinen yöntem WD – 40 olmaktadır. Kimyasal bir madde olan WD – 40 kolayca yapışkan maddeleri sökerek alanın temizlenmesine yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak tiner ve aseton da yapışkanları çok kolay bir şekilde çıkarabilmektedir.
Saç kurutma makinesi ya da kaynar su kullanmak gibi yöntemler, banttaki yapışkanın yumuşamasını ve uygulanan yüzeyden kolayca çıkmasını kolaylaştırdığı için en çok önerilen yöntemler oluyor.
İhtiyacınız olan tek şey ılık, köpüklü su. Ilık su bandı yumuşatır, böylece bir sünger veya bezle kurumuş bantları çıkarabilirsiniz. Isı uygulayın! Ilık suyun bandı yumuşatmasına çok benzer şekilde, ısı uygulamak da doğramaların yüzeyine zarar vermeden inatçı yapıştırıcıların erimesine yardımcı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Cam ve fayans gibi pürüzsüz yüzeylerde bant lekesi çıkarmak için bıçak ya da jilet gibi bir malzeme ile kazıma yöntemi tercih edilmelidir. Koltuk ya da parke gibi sert zeminlerde kazıma yöntemini kullanmak yüzeye zarar vereceği için tercih edilmemelidir.
Etiket kaynaklı yapıştırıcı kalıntısını dondurmak için bir buz küpü kullanın. Etiket lekesi kalıntısının fazlasını olabildiğince almak için bir kaşık kullanarak dikkatlice kazıyın. Artık yapıştırıcı çıkmayıncaya kadar küp buz ve kaşık kullanarak işlemi tekrarlayın.
Herhangi bir ısı kaynağı kullanılarak, çift taraflı bandın alanı ısıtılır ve bant yerden ayrılır. Buradaki ısı kaynağı evde saç kurutma makinesi veya ütü olabilir. Doğrudan bir saç kurutma makinesi uygulayabilirsiniz. Sonra erimiş bandı bir bezle silin.
Gaz Yağı Duvar ve benzeri yüzeylerde kalmış çift taraflı bant lekeleri için gaz yağı da kullanılabilir. Bez ya da bir sünger parçasını gaz yağına bandırarak silmek, bandın duvardan kalıntı bırakmadan sökülmesini sağlar. Duvarda yağ izi kalma riskine karşın uygulama sonrasında yüzey, ıslak bez ile yeniden silinebilir.
Sıcak uygulama yapılırken çoğunlukla saç kurutma makinesi, fön makinesi, ütü ve bunlara benzer malzemeler tercih edilir. Sıcak havanın uygulanması değil de çift taraflı bandın yapışkanı daha güçsüz bir duruma geçecek ve böylelikle kişiler kolaylıkla çift taraflı bandı yüzeyden ayırabileceklerdir.
Emine hanım merhaba, daha pratik ve sağlıklı bir öneri; asetonla ıslattığınız pamuğu çamaşır sodasına bandırıp sorunlu yere sürdüğünüz de toz siler gibi çıktığını göreceksiniz.
Sıcak sabunlu su ile koli bandı lekesi çıkarma, özellikle de pimapen veya plastik yüzeyler için idealdir. Yine cam ve araba yüzeyinde meydana gelen lekeler için sıcak sabunlu su karışımını deneyebilirsiniz.
Isıtma Cihazları: Saç kurutma makinesi veya ısı tabancası gibi ısıtma cihazları kullanarak yapışkanların üzerine ısı uygulayın. yapışkan ısındığında, yapışkanlı tabakanın daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken pimapen yüzeyine zarar vermemeye dikkat edin ve yapışkanları dikkatlice çıkarın.
Bandı ıslatarak kolay bir şekilde çıkarmak mümkün olacaktır. Bandın çıkarılmasının ardından ise zaman zaman kalıntıları yüzeyde kalabilmektedir. Bu kalıntılardan kurtulabilmek için su, sirke ve sabun kullanılabilmektedir. Bu malzemelerin karıştırılması ile kolay bir şekilde kalan yapışkanları çıkarmak mümkün olacaktır.
Kalan yapışkanı , 90⁰ alkol ile temizleyebilirsiniz. Bir kompresin üzerine bir kaç damla alkol dökün ve alkolü yara temas ettirmeden yapışkan izi nazikçe çıkartın.
Ayrıca, yapışkan malzeme kapalı etiket kolaylaştırmak için pencere temizleyicileri, alkol sürtünme ve diğer alkol bazlı temizlik maddeleri kullanabilirsiniz. Çözeltiler de ön camı temiz bırakarak, tutkalı eritir.
Güçlü bandı iz bırakmadan sökmek için sıcak suyu bir beze döktükten sonra uygulama yapılan alanı uygun bir şekilde silebilirsiniz. Bunun yanı sıra bir parça pamuğa aseton dökerek çıkarabileceğiniz çift taraflı güçlü bandı dilerseniz üstüne fön makinesi tutarak da çıkarabilirsiniz.
Command™ Cırt Cırt Bantlar ile tablo ve fotoğraflarınızı duvarda çivi deliği oluşturmadan asabilir ve istediğiniz zaman hiçbir iz bırakmadan çıkarabilirsiniz. Uygulaması hızlı ve kolaydır. Boyalı, ahşap, fayans gibi birçok yüzeye sıkıca yapışır. Çıkartıldığında arkasında delik, iz veya leke bırakmaz.
Vazelini yapışkanın olduğu yere sürünüz. Fırça yardımıyla izlerin üzerine doğru sürtünüz. Ilık suyla durulama yapınız. - İspirto, selülozik tiner gibi malzemeler bant izlerini çıkarmada kesin çözümdür.
Metal, plastik ve selefonlu yüzeylerde de üstün performans gösteren çift taraflı film bantlar; yüksek nem dayanımı sayesinde bu alanlarda kullanım olarak öne çıkmaktadır. Mobilya sektöründe ise profil montajlarında kullanılır. Pürüzlü yüzeylere, ahşaba ve plastik yüzeylere yüksek yapışma kabiliyeti ile tercih edilir.
Yapışkan Temizlemenin Birçok Yolu Var
Araba camı yapışkan temizleme yöntemlerini; aseton, kolonya, beyaz sirke, ispirto, sıcak su ve deterjan kullanmak olarak sıralayabiliriz. Yapışkanın yaygınlığına göre yukarıda sıralanan malzemeler hafifçe kullanılabilir.
Merken temizlik solüsyonu folyo yapışkanı çözmek için tasarlandığından dolayı araç kaporta boyasının yüzeyinde kalan yapışkan kalıntılarını çok rahat bir şekilde çözebilmektedir. Hızlı ve etkili çözüm alınabildiği için reklam atölyeleri ve araç kaplama ustaları tarafından sıkça tercih edilir.
Fayans üzerine yapışkan kağıtlar zamanla sertleşerek kalıcı lekeler ortaya çıkarır. Bu lekelerin temizlenmesi sanılanın aksine oldukça zordur. Doğal yöntemlerle temizlemek yerine yapışkan kağıtları temizlemek için özel kimyasallar kullanmak gerekir. SOLEX TS 86 en etkili fayans yapışkan çözücü kimyasaldır.
- Sıcak su ile ıslatılmış bir bezi yapışkanlı bezin üzerinde bir süre bekletin. Beklettikten sonra etiketi kolayca çıkarabilirsiniz. - Eğer etiket yanmaz bir yüzeyde ise çakmak ile ıslatma işlemi yapılarak etiketin kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirsiniz.
SICAK SABUNLU SU YÖNTEMİ: Camların üzerindeki yapışkan, bant, etiket gibi maddeleri çıkartmak için en sık kullanılan yöntem, sıcak sabunlu su yöntemidir. Cam şişe gibi objelerdeki yapışkan kağıdı çıkartabilmek için, objeyi sıcak ve sabunlu bir suyun içinde bir süre bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri