Bunun için en sık kullanılan kendin yap metodu, sararan bölgeye karbonat sürmektir. Tabii ki mermerit tezgah tamiri yapılmışsa, karbonat uygulamadan önce biraz beklemek gerekir. Bekledikten sonra mermerin sararmaması için, karbonata ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılabilir.
Mermer lekelerini oksijenli su ile ıslatın. Bunun için sprey şişelerden faydalanabilirsiniz. Streç film kullanarak, ıslatmış olduğunuz bölümlerin üzerini örtün ve 24 saat bekletin. 24 saatin sonunda streç filmi kaldırın.
Karbonat ile Mermer Beyazlatma
Bu işlemler için ilk olarak mermerin üstüne az miktarda su püskürtülmesi gerekir. İsterseniz ıslak bir bezle silerek de nemlendirme işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra kabın içine karbonat dökmeniz ve az miktarda su ile karıştırmanız yeterlidir.
Lavaboların temizlenip dezenfekte olması için doğal ve etkili bir yöntem olan karbonat kullanılmaktadır. Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür.
Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
İlgili 37 soru bulundu
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir.
Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Lekenin üzerine dökün. 10 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın. Sirke asidik bir madde olduğundan mermerin hassas yapısı nedeniyle çok fazla kullanmaktan kaçınmalısınız.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Nispeten sığ olan kısım, çiziği gidermek için 2000 # ve 3000 # taşlama diskleri ile parlatılabilir. Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir.
Mermer tozu ve polyester karışımından kalıplara dökülerek oluşturulan mermerit, mermerin aksine asitten veya ısıdan etkilenmez. Gözeneksiz yapısı sayesinde su geçirmez, sıvıyı emmez, kolay kolay leke tutmaz ve bakteri barındırmaz. Genel temizlik malzemeleri veya sirke kullanarak mermerit yüzeyleri temizleyebilirsiniz.
Mermerit günümüzde mutfak, banyo tezgahları, evye, damlalık, alınlık gibi pek çok üründe kullanılmaktadır. Ürünün içeriğinden dolayı kimyasal maddelere (asitlere, bazlara, yağlara) ısı ve ateşe, darbelere ve lekelere karşı oldukça dayanıklıdır. Ürünün, yüzeyi pürüzsüz ve gözeneksiz, su geçirmez, yanmaz ve hijyeniktir.
Mermer yüzeyler boyayı çok kolay bir şekilde emmediği için boyamaya geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Zımpara bittikten sonra yüzeyi iyice silmeli ve temizlemelisiniz. Ardından yüzeyi zemin astarı veya parlak yüzey astarı ile boyaya hazırlamalısınız.
Isınan limon suyunun içine karbonatı ilave edip karıştırın ve bu karışımı hiç bekletmeden lavabonun giderlerine, her delikten mutlaka geçecek şekilde dökün. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Son olarak kaynatıp 1-2 dakika beklettiğiniz suyu giderlerden dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Mermerit, mermere göre daha hafif ve polyester de kullanılabilen bir maddedir. Bu yüzden, yüzey gerçirgenliği daha az ve hava boşluğu da minimum düzeyde olduğundan mermerit tezgah tamiri biraz daha dikkatli olunması gereken bir işlemdir. Dolayısı ile bu malzemeleri kullanırken zımparalama işlemi çok büyük önem taşır.
Gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için mermerit modeller su ve leke geçirmez. Bu sayede mutfaklar için ideal parçalar haline gelir. Bununla beraber gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için temizliği de oldukça kolaydır.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
vedalaşmanız oldukça kısa sürecek. Limon ve tuz ikilisine koşun! Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Mermerit, mermer tozu ve polyester karışımı sayesinde çok dayanıklı bir yapı oluşturur. Mermere göre desen ve renk açısından çok daha çeşitli olan bu malzeme, katı hali ile birlikte birçok farklı noktada zemin, dekorasyon veya kaplama için kullanılabilir.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Mermer yanıklarından TuffSkin mermer koruma çözümü ile kurtulabilirsiniz. Mermerin üzerine kaplanan polyester kaplama sayesinde yüzeyler lekelerden ve yanıklardan yıllarca korunabilir. 200 dereceye kadar sıcağa dayanıklı bu kaplama ile bu sorunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri