Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
Durum çalışması literatürde farklı isimlerle yer almaktadır. Bu çalışma için yapılan araştırma esnasında karşılaşılan isimler; olay incelemesi, durum çalışması, örnek olay çalışması, örnek olay inceleme yöntemi, vaka çalışması şeklindedir. İngilizce literatürde ise bu araştırma yönteminin karşılığı “Case Study”dir.
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bölüm - Durum Çalışması Desenleri
Genel olarak dört tür durum çalışması deseninden söz edilebilir. Bunlar; bütüncül tek durum deseni, iç içe geçmiş tek durum deseni, bütüncül çoklu durum deseni ve iç içe geçmiş çoklu durum desenidir.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Nicel araştırma, ölçülebilir araştırma sonuçları elde etmek için çeşitli istatistiksel analiz yöntemleri kullanır. Bunlar, toplanan veriler üzerinde uygulanan matematiksel süreçlere dayanmaktadır. Nitel araştırmaise görüşmecinin katılımcılarla yaptığı nitelkonuşmalara dayanarak araştırma sonuçları çıkarmasına dayanır.
14) "Tarama" nitel araştırma desenlerinden sayılmaz.
Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
Araştırma deseni, araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır.
●Genel olarak çalışmanın 'ne', 'nasıl' ve 'niçin' sorularını cevaplamak olduğunda, çalışmaya katılanların davranışları kontrol edilmediğinde, içeriksel koşullar değiştirilmek istendiğinde ya da olay ve içerik arasındaki sınırlar açık olmadığında durum çalışmaları kullanılabilir.
Durum çalışması, güncel olan ve araştırmacı kontrolünün değişkenler üzerinde olmadığı durumlarda bu durumun sebeplerini, nedenleri ve sonuçlarını anlamak, tanımlamak ve betimlemek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.
Durum çalışması; tek bir durum ya da olayın derinlemesine boylamsal olarak incelendiği, verilerin sistematik bir şekilde toplandığı ve gerçek ortamda neler olduğuna bakıldığı bir yöntemdir.
Gözlem ve ölçmelerin tekrarlanabildiği ve objektif yapıldığı araştırmalara niceliksel (“quantitative”) araştırma denir.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Bilimsel araştırma desenlerinden nitel teknikler başlığı altında yer alan Gömülü Teori, araştırmadan ortaya çıkarılan ve veri kaynağının kişiler olduğu nitel araştırma desenidir. Glaser ve Strauss tarafından 1967 yılında ortaya konulan bu modelde amaç, veriler toplama yoluyla teoriye ulaşmaktır.
Tarama araştırmaları nicel araştırma desenleri arasında yer alan oldukça popüler bir araştırma yöntemidir. Yaygın kullanım alanından dolayı araştırmacılar tarafından tarama araştırmaları sıklıkla tercih edilir.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Bu temel sınıflamaya göre karma desen yönteminin türleri; açımlayıcı, açıklayıcı, gömülü, eşzamanlı, dönüşen ve çok aşamalı şeklinde ifade edilmektedir (Creswell, 2012).
Nicel araştırmanın tanımı
Nicel araştırma, araştırmanızdan genel sonuçlar çıkarmanız ve sonuçları tahmin etmeniz gereken durumlarda size destek sağlayan bir metodolojidir. Bu yöntemler değişkenleri ölçmeye yardımcı olabilecek sayısal verileri toplamak için tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri