Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
- Bir kap içinde karbonat ve suyu karıştırarak lapa haline getirmelisiniz. - Hafif nemli hale getirdiğiniz lekeli mermerit parçalarına hazırladığınız lapayı sürün ve streç film ile alanı üzerini kapayın. - Mermeriti bu şekilde 24 saat bekletin ve 24 saat sonra ıslak bir bez ile lapayı temizleyin.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinin uzun süre boyunca kullanılması mermerin deforme olmasına yol açar. Bu durum ufak gözeneklerin belirginleşmesine sebep olur. Gözeneklerde kir, yağ ve pas lekeleri birikmeye başladığı zaman sararma ortaya çıkar. Mermerler sert ve dayanıklı oldukları kadar özel bir yapıdadır.
Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir. Fakat lekeli alanlar üzerinde biraz daha yoğun çalışılır. Bu şekilde 1-2 saat kuruması beklenir. Daha sonra temiz su kullanılmak suretiyle mermer durulanır.
İlgili 44 soru bulundu
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Nispeten sığ olan kısım, çiziği gidermek için 2000 # ve 3000 # taşlama diskleri ile parlatılabilir. Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir.
Bir fincan beyaz sirkenin içerisine birkaç damla limon eklenmektedir. Ardından bu karışım tezgâhın üzerine uygulanmaktadır. Bu karışım sayesinde tezgâhın daha temiz ve güzel kokulu gözükmesine olanak sağlanmaktadır. Oldukça temizleyici bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Mermer yüzeyler boyayı çok kolay bir şekilde emmediği için boyamaya geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Zımpara bittikten sonra yüzeyi iyice silmeli ve temizlemelisiniz. Ardından yüzeyi zemin astarı veya parlak yüzey astarı ile boyaya hazırlamalısınız.
Mermerit, mermere göre daha hafif ve polyester de kullanılabilen bir maddedir. Bu yüzden, yüzey gerçirgenliği daha az ve hava boşluğu da minimum düzeyde olduğundan mermerit tezgah tamiri biraz daha dikkatli olunması gereken bir işlemdir. Dolayısı ile bu malzemeleri kullanırken zımparalama işlemi çok büyük önem taşır.
vedalaşmanız oldukça kısa sürecek. Limon ve tuz ikilisine koşun! Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
Mermer ve benzeri doğal taş yüzeyler, gözenekli ve tıpkı sünger gibidir. Bu yüzden zamanla çizilebilir. Bu sorunu tamamen ortadan kaldıran kaplama yüzey koruma çözümü ile yıllarca bu sorunun önüne geçilebilmektedir.
Gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için mermerit modeller su ve leke geçirmez. Bu sayede mutfaklar için ideal parçalar haline gelir. Bununla beraber gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için temizliği de oldukça kolaydır.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Lekenin üzerine dökün. 10 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın. Sirke asidik bir madde olduğundan mermerin hassas yapısı nedeniyle çok fazla kullanmaktan kaçınmalısınız.
Kullanım ömrü açısından mermer açık ara öndedir. Mermer çok uzun yıllar kullanılabilirken, mermeritin ömrü en fazla 20 senedir. Mermerit her renkte üretilebilir.
Mermerit günümüzde mutfak, banyo tezgahları, evye, damlalık, alınlık gibi pek çok üründe kullanılmaktadır. Ürünün içeriğinden dolayı kimyasal maddelere (asitlere, bazlara, yağlara) ısı ve ateşe, darbelere ve lekelere karşı oldukça dayanıklıdır. Ürünün, yüzeyi pürüzsüz ve gözeneksiz, su geçirmez, yanmaz ve hijyeniktir.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Mermerit, mermer tozu ve polyester karışımı sayesinde çok dayanıklı bir yapı oluşturur. Mermere göre desen ve renk açısından çok daha çeşitli olan bu malzeme, katı hali ile birlikte birçok farklı noktada zemin, dekorasyon veya kaplama için kullanılabilir.
Özellikle mermer üzerinde sert cisimlerin hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi veya çarpma sonucu çizikler oluşabilir. Bu çiziklerin ortadan kaldırılması için de mermer silimi ve parlatma gibi bir işlem uygulanması gerekir.
Mermerit tezgahlarda da en sık karşılaşılan şikayetlerden biri çatlama ve sıcağa dayanıksızlık oluyor. Ancak bu şikayetlerin ana nedenlerinden biri mermerit malzemenin üretimindeki kalite standartlarının maalesef her üretici tarafından aynı şekilde korunamaması.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri