Bunun yanında göç edenlerin % 20,8'i geçim sıkıntısı, % 15,2'si kentteki sosyal olanakların fazlalığı, % 4,3'ü evlilik, % 1,3'ü üniversite eğitimi, % 0,9'u ise akrabalarının Mersin'de olması nedeniyle Mersin'e göç ettiklerini belirtmişlerdir.
Depremden bu yana 400 bin göç alan Mersin için STK'lardan ortak çağrı - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.
Mersin, 13,5 milyonluk nüfusun yaşadığı deprem bölgelerinden en fazla göçü alan şehir olurken, artan büyük göç, şehri olumsuz etkilemeye başladı. 400 bini resmi olmak 1 milyona yakın göç aldığı belirtilen şehrin nüfusu bir anda 3 milyona çıkarken, kentteki yayla ve yazlık evler de doldu.
Fransızların Tarsus'u terk ettikleri 27 Aralık 1921tarihinde, Adana'daki Türk alayının bir taburu ve bir süvari bölüğü Tarsus'a, 3 Ocak 1922'de de Mersin'e girdi, böylece Mersin ve Tarsus'un kurtuluşu sağlanmış oldu.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Mersin İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla da İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
MERSİN FAY HATTI GEÇEN İLÇELER
Derece deprem kuşağında yer alırken, Erdemli, Kırobası, Güzeloluk, Arslanköy, Güle dördüncü derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.)
Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD'ın hazırladığı risk haritasına göre Mersin üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bir daha yaşanmaması temennimizle, 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Yerleşimin yoğun olduğu Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde bulunmaktadır. Kuzey kesimler ise daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur.
Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var. Bu fay hatları ve olası depremler, yapılan araştırmalar sonucu incelenerek işaretlendi. Mersin bir depremle yıkılabilecek risk taşıyor.
Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul, Mersin'de istisnai yerler haricinde zeminlerin genel olarak orta ve iyi nitelikte olduğunu belirterek, Mersin'in kuzeyinde daha sağlam zeminler bulunduğunu, zayıf yerlerin ise genellikle sahil bandında ve dere yatakları çevresinde yer aldığını ifade etti.
Mersin deprem haritası
Namrun ve Mut fay hatları Mersin'in içinden geçen fay hatları. Ovacık, Silifke arasında Ovacık Fay hattı da var. Namrun Fay hattı dediğimiz aslında Ecemiş fay hattı bu orta Anadolu Fay zonu. Sivas Hafik'ten başlar, yaklaşık 700 km boyunca devam eder.
Ak, yer bilimcilerin Mersin ve Adana özelinde yaptığı açıklamalara değinerek; "Olası şiddetli depremlerde Mersin'in yapı stokunun, özellikle sahil bandındaki kesimlerin etkilenebileceğini öngörüyoruz. Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
MERSİN'DE FAY HATTI VAR MI? AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Mersin 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Mezitli ilçesi Deniz Mahallesi'nde, depremlerde hasar gören 40 dairenin yer aldığı Baykent Sitesi'nin yıkımı için 3 Nisan'da başlatılan çalışmalar devam etti. Çevrede güvenlik önlemi alan ekipler, iş makinesiyle binanın yıkımını tamamladı.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Mersin'de 4,3 büyüklüğünde deprem!
Mersin'in Erdemli ilçesi açıklarında Mersin Körfezi'nde saat 22.59 sıralarında 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesinden alınan verilere göre, saat 04.56'da merkez üssü Mersin'in Aydıncık ilçesinde Richter ölçeliğine göre 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 15.65 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Hayati Koç, literatüre bakıldığında Mersin ve yakın civarında büyük ölçekli bir deprem üretecek fayın bulunmadığını söyledi. Depremlerin, fay hatlarındaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan enerjinin oluşturduğu titreşimler sonucunda meydana gelen bir doğal afet olduğunu belirten Doç.
Ecemiş Fayı Mersin'in Tarsus ilçesinden başlayıp, Toroslardan Yahyalı'ya kadar gelmektedir. Yahyalı'da 3 kola ayrılmakta bu 3 ayrı koldan itibaren Yeşilhisar, İncesu, Boğazköprü, Erkilet, Kocasinan kısmından devam ederek, Sarıoğlan'a Sarıoğlan'dan da Sivas'a kadar tek parça halinde daha sonrada sahayı terk ediyor.
Ege ve Akdeniz kıyıları için tehlike oluşturan fay hattı Helen Yayı'nda 100 veya 140 yıl arayla 7 büyüklüğünü aşan depremler meydana gelmiştir. Uzmanlar bu hareketlenmenin yakın zamanda yeniden olabileceğini düşünüyor. Geniş ölçekli bir fay hattı olan Helen Yayı'nın aktif olduğunu söyleniyor.
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarıyı da bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır.
Yaşanan deprem hadisesi sonucunda AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından bölgede tsunami uyarısı yapıldı. Bunun ardından "Hatay'da ve Mersin'de tsunami bekleniyor mu?" sorusu ile ilgili yoğun araştırmalar başladı. AFAD, daha sonra herhangi bir tehlike bulunmadığını paylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri